Sałata zwiędła i wygląda jak siedem nieszczęść? Jest kilka sposobów, by ją ożywić. Przyda się np. mąka ziemniaczana

Znasz to? Udało ci się kupić przepiękną zieloną główkę sałaty, kilka listków powędrowało na kanapkę, a reszta warzywa do lodówki. Następnego dnia jednak widzisz, że liście opadły i zwyczajnie zwiędły. Jeśli taki problem stanął przed tobą chociaż raz, przychodzimy z pomocą. A raczej z garścią porad, jak przywrócić do życia zwiędłą sałatę.

Więcej trików i sztuczek kuchennych znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Zwiędnięta sałata nie jest apetyczna i mimo tego, że jak najbardziej nadaje się do spożycia, ale raczej niechętnie widzielibyśmy ją na naszej kanapce. Jednak możesz ją "wskrzesić" w bardzo prosty sposób - wystarczy zafundować jej leczniczą i odmładzającą kąpiel. Tylko w czym?

Gołąbki Gołąbki - przepis. Użyj młodej kapusty, ale uważaj jak ją parzysz

1. Woda z cytryną dobra na wszystko

Jeśli twoja sałata postanowiła zwiędnąć, w prosty sposób możesz cofnąć ten proces. Wystarczy miska z wodą i dwie łyżki soku z cytryny. Zanurz sałatę w takiej miksturze i chwilę potrzymaj. Po 2-3 minutach sałata znów powinna wyglądać jak prosto z bazarku.

2. Morsowanie dobre także dla warzyw

Świetnym rozwiązaniem na ożywienie sałaty jest lodowa kąpiel. Do miski z zimną wodą dodaj dodatkowo kilka kostek lodu i zanurz w niej warzywo. Wystarczy kilkanaście minut, a sałata będzie jak nowa. Dla wzmocnienia efektu miskę włóż do lodówki.

3. Odrobina słodkości jeszcze nikomu nie zaszkodziła, a może nawet pomóc

Aby liście sałaty stały się ponownie chrupiące i jędrne, zafunduj im kąpiel w słodkiej wodzie. Do miski z wodą dodaj łyżkę cukru i zamieszaj, by się rozpuścił. Włóż do mieszanki sałatę i odczekaj kilkanaście minut. Następnie opłucz liście pod bieżącą wodą, by zmyć delikatnie słodki smak. Teraz tylko wystarczy polać sałatę śmietaną lub winegretem i zajadać się ze smakiem.

4. Mąka ziemniaczana najlepszym wsparciem dla ledwo żywej sałaty

Ten sposób może wydawać się nieco dziwny, ale działa cuda. Mieszanka wody i mąki ziemniaczanej natychmiast przywróci sałatę do żywych. Na trzy litry wody dodajemy czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej. Sałatę moczymy ok. 20 minut, następnie opłukujemy pod bieżącą wodą. 

Kaszanka grillowana w papilotach Obłędna kaszanka z grilla z cebulką - prosty i pyszny przepis. Potrzebujesz tylko czterech składników

Te sposoby powinien znać każdy miłośnik wiosennych kanapek i sałat różnego rodzaju. Przy tym warto także wspomnieć, jak należy przechowywać to delikatne, zielone warzywo. Żeby sałata dłużej pozostała świeża, warto po opłukaniu podzielić ją na liście i obłożyć wilgotnym ręcznikiem papierowym. Tak przygotowaną sałatę należy przechowywać w lodówce na niskich półkach. W podobny sposób możesz przechowywać szczypiorek czy na przykład miętę.

Sałatę można również trzymać wilgotną w foliowej siatce. Sztuczne tworzywo zahamuje odparowywanie wody i sałata dłużej pozostanie jędrna i apetyczna. Oczywiście wcześniej trzeba ją delikatnie owinąć zwilżonym ręcznikiem papierowym. Wilgotne ręczniki należy jednak często zmieniać, by nie dopuścić do rozwoju bakterii.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: