Więcej trików i sztuczek kuchennych znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zwiędnięta sałata nie jest apetyczna i mimo tego, że jak najbardziej nadaje się do spożycia, ale raczej niechętnie widzielibyśmy ją na naszej kanapce. Jednak możesz ją "wskrzesić" w bardzo prosty sposób - wystarczy zafundować jej leczniczą i odmładzającą kąpiel. Tylko w czym?
Jeśli twoja sałata postanowiła zwiędnąć, w prosty sposób możesz cofnąć ten proces. Wystarczy miska z wodą i dwie łyżki soku z cytryny. Zanurz sałatę w takiej miksturze i chwilę potrzymaj. Po 2-3 minutach sałata znów powinna wyglądać jak prosto z bazarku.
Świetnym rozwiązaniem na ożywienie sałaty jest lodowa kąpiel. Do miski z zimną wodą dodaj dodatkowo kilka kostek lodu i zanurz w niej warzywo. Wystarczy kilkanaście minut, a sałata będzie jak nowa. Dla wzmocnienia efektu miskę włóż do lodówki.
Aby liście sałaty stały się ponownie chrupiące i jędrne, zafunduj im kąpiel w słodkiej wodzie. Do miski z wodą dodaj łyżkę cukru i zamieszaj, by się rozpuścił. Włóż do mieszanki sałatę i odczekaj kilkanaście minut. Następnie opłucz liście pod bieżącą wodą, by zmyć delikatnie słodki smak. Teraz tylko wystarczy polać sałatę śmietaną lub winegretem i zajadać się ze smakiem.
Ten sposób może wydawać się nieco dziwny, ale działa cuda. Mieszanka wody i mąki ziemniaczanej natychmiast przywróci sałatę do żywych. Na trzy litry wody dodajemy czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej. Sałatę moczymy ok. 20 minut, następnie opłukujemy pod bieżącą wodą.
Te sposoby powinien znać każdy miłośnik wiosennych kanapek i sałat różnego rodzaju. Przy tym warto także wspomnieć, jak należy przechowywać to delikatne, zielone warzywo. Żeby sałata dłużej pozostała świeża, warto po opłukaniu podzielić ją na liście i obłożyć wilgotnym ręcznikiem papierowym. Tak przygotowaną sałatę należy przechowywać w lodówce na niskich półkach. W podobny sposób możesz przechowywać szczypiorek czy na przykład miętę.
Sałatę można również trzymać wilgotną w foliowej siatce. Sztuczne tworzywo zahamuje odparowywanie wody i sałata dłużej pozostanie jędrna i apetyczna. Oczywiście wcześniej trzeba ją delikatnie owinąć zwilżonym ręcznikiem papierowym. Wilgotne ręczniki należy jednak często zmieniać, by nie dopuścić do rozwoju bakterii.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.