Fasolka szparagowa - przepis idealny do obiadu. Będzie jędrna i apetyczna jeśli nie popełnisz błędu z wodą

Fasolka szparagowa to przepyszny i zdrowy dodatek do obiadu pod warunkiem, że odpowiednio się ją przyrządzi. Najczęstszym błędem podczas gotowania fasolki jest nieodpowiednia temperatura wody. Dziś podpowiemy ci, jak w prosty sposób przyrządzić najlepszą fasolkę szparagową.

Więcej porad przydatnych w kuchni znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Sezon na fasolkę szparagową właśnie się zaczął i nareszcie możemy cieszyć się naszym ulubionym warzywem. Fasolkę szparagową najczęściej gotujemy i taka bardzo wszystkim smakuje. Jednak niektórzy popełniają pewien błąd, przez który fasolka traci jędrność i kolor - jest to zalewanie zimną wodą i doprowadzenie do wrzenia. Żeby fasolka była pyszna i zdrowsza, należy wrzucić ją bezpośrednio do wrzątku i gotować, aż będzie al dente. Poniżej przepis na fasolkę szparagową idealną do obiadu - będzie smakowała jak u mamy.

Fasolka szparagowa - przepis

Potrzebne składniki:

  • ok. 0,5 kg fasolki szparagowej
  • 2 l wody
  • płaska łyżka soli
  • płaska łyżeczka cukru
  • masło
  • bułka tarta

Fasolka szparagowa do obiadu - sposób wykonania:

  1. Fasolkę dokładnie oczyść, opłucz i obetnij ogonki. Jeśli masz duże strączki, pozbaw je włókien.
  2. W szerokim garnku zagotuj 2 litry wody. Kiedy zawrze, dodaj sól i cukier. Następnie wrzuć fasolkę i na średniej mocy palnika gotuj, aż będzie al dente (nie może być rozgotowana). Pamiętaj, że zielona fasolka gotuje się nieco krócej niż żółta.
  3. Kiedy fasolka się gotuje, na patelni rozpuść solidną łyżkę masła i dosyp trochę bułki tartej. Następnie dodaj odcedzoną fasolkę i podsmażaj mieszając, aż bułka tarta zacznie lekko brązowieć, a pod wpływem temperatury fasolką nieco zmięknie.

Tak przygotowana fasolka szparagowa to obowiązkowy dodatek do letniego obiadu z młodymi ziemniaczkami i jajkiem sadzonym lub chrupiącym schabowym. Jeśli tak jak my cały rok niecierpliwie czekasz na fasolkę szparagową, zajadaj się nią, wykorzystując nasze sprawdzone przepisy.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.