Cena bobu 2022. Po ile bób w tym roku? Ceny przyprawiają o zawrót głowy

W sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się polskie owoce i warzywa. Od niedawna można dostać bób, jednak jego cena nie zachęca do zakupu. Sezon na bób przypada na połowę czerwca i trwa do sierpnia. Pod koniec maja już pojawiły się na targach pierwsze woreczki z tym warzywem. Sprawdźmy jakie są ceny bobu w tym roku oraz dlaczego warto spożywać tę roślinę strączkową?

Cena bobu w 2022 roku

W maju sensacją były ceny czereśni, teraz przyszedł czas na bób. Choć sezon na młode warzywo dopiero się rozpoczyna, to ceny już budzą niepokój. Aktualnie w sprzedaży dostaniemy prawie wszystkie gatunki warzyw krajowych. Mamy pierwszy bób w cenie od 40 do 50 złotych za kilogram. Z dnia na dzień cena będzie niższa, przy sprzyjających warunkach pogodowych. Bób to roślina niezwykle wrażliwa. Doliczając do tego koszty uprawy, to niestety cena na początku sezonu może odstraszać smakoszy tej pysznej rośliny strączkowej. W czerwcu na bazarkach warzywnych możemy spotkać woreczek 0,5 kilogramowego bobu za 15 zł. Eksperci uspokajają jednak, że w przypadku bobu sezon dopiero się rozpoczął i stawki stopniowo będą malały. 

Właściwości zdrowotne bobu 

Bób, podobnie jak inne rośliny strączkowe, ma wiele wartości odżywczych. Przede wszystkim posiada dużą zawartość białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Jest także bardzo bogatym źródłem kwasu foliowego - 100 g surowego bobu pokrywa bowiem 106% dziennego zapotrzebowania na tę cenną witaminę. Bób jest nie tylko zdrowy, ale też bogaty w cenne składniki odżywcze. Jest doskonałym źródłem: potasu, wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, cynku, kwasu foliowego oraz bardzo potrzebnych nam aminokwasów. Jest również naturalnym źródłem sodu, miedzi i wielu witamin (np. witaminy A, witamin z grupy B, witamina C), dlatego warto poznać wszystkie właściwości lecznicze tej rośliny. 

Zobacz wideo Poznajcie ten przepis:

Najważniejsze właściwości prozdrowotne bobu:

  • pomaga w leczeniu anemii
  • zmniejsza poziom złego cholesterolu
  • na długo daje uczucie sytości, zmniejszając chęć do podjadania
  • wspiera proces odchudzania
  • reguluje ciśnienie krwi
  • poprawia sprawność ruchową w chorobie Parkinsona
  • usprawnia pracę układu krążenia

Uwaga! Bób może powodować u niektórych osób dyskomfort trawienny. Nie poleca się jego spożywania np. osobom cierpiącym na refluks żołądkowo-przełykowy, kamicę nerkową i choroby trzustki. Wysoki indeks glikemiczny ugotowanego bobu powoduje, że powinny z niego zrezygnować osoby chorujące na cukrzycę. Bobu nie należy podawać też niemowlętom i małym dzieciom. 

Jak gotować prawidłowo bób?

Bób pojawił się już na targach, wiele osób zastanawia się więc, z czym go jeść i jak gotować. Na początku sezonu wiele osób wybiera podstawową formę, czyli ugotowanie bobu w gorącej wodzie. Następnie jeszcze ciepły łuska się w dłoniach, soli i polewa rozpuszczonym masłem. Jednak bób można przygotować również jako:

  • pożywną pastę na kanapki, 
  • jako dodatek do zupy (np. w połączeniu z ziemniakami i szpinakiem), 
  • dodatek do makaronu, 
  • dodatek do sałatki, 
  • kopytka z bobu, 
  • składnik sosu do mięs. 

Gotowanie bobu - krok po kroku:

W naszym przepisie gotujemy ok. 1 kg bobu.

1. Dokładnie myjemy bób pod bieżącą wodą. 

2. W średniej wielkości garnka zagotowujemy ok. 2,5 litra wody i dodajemy ok. 1 łyżkę soli.

3. Gdy woda zacznie wrzeć, ostrożnie wrzucamy do garnka umyty bób.

4. Bób jest idealny do spożycia w momencie, gdy skórka warzywa delikatnie pęknie lub pomarszczy się, a ziarna zmiękną. 

5. Po ok. 10-20 minutach gotowania bób powinien być gotowy. 

Czas gotowania bobu jest uzależniony od indywidualnych preferencji. Część osób zdecydowanie woli warzywo w wersji al dente, czyli naturalnie zielone, jędrne i mocno chrupiące. Natomiast spora rzesza lubi miękki bób, który ma konsystencję pasty.

Zobacz też: Fasolka szparagowa kcal a indeks glikemiczny. Oto najlepsze przepisy na obiad z fasolką szparagową w roli głównej

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.