W maju sensacją były ceny czereśni, teraz przyszedł czas na bób. Choć sezon na młode warzywo dopiero się rozpoczyna, to ceny już budzą niepokój. Aktualnie w sprzedaży dostaniemy prawie wszystkie gatunki warzyw krajowych. Mamy pierwszy bób w cenie od 40 do 50 złotych za kilogram. Z dnia na dzień cena będzie niższa, przy sprzyjających warunkach pogodowych. Bób to roślina niezwykle wrażliwa. Doliczając do tego koszty uprawy, to niestety cena na początku sezonu może odstraszać smakoszy tej pysznej rośliny strączkowej. W czerwcu na bazarkach warzywnych możemy spotkać woreczek 0,5 kilogramowego bobu za 15 zł. Eksperci uspokajają jednak, że w przypadku bobu sezon dopiero się rozpoczął i stawki stopniowo będą malały.
Bób, podobnie jak inne rośliny strączkowe, ma wiele wartości odżywczych. Przede wszystkim posiada dużą zawartość białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Jest także bardzo bogatym źródłem kwasu foliowego - 100 g surowego bobu pokrywa bowiem 106% dziennego zapotrzebowania na tę cenną witaminę. Bób jest nie tylko zdrowy, ale też bogaty w cenne składniki odżywcze. Jest doskonałym źródłem: potasu, wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, cynku, kwasu foliowego oraz bardzo potrzebnych nam aminokwasów. Jest również naturalnym źródłem sodu, miedzi i wielu witamin (np. witaminy A, witamin z grupy B, witamina C), dlatego warto poznać wszystkie właściwości lecznicze tej rośliny.
Najważniejsze właściwości prozdrowotne bobu:
Uwaga! Bób może powodować u niektórych osób dyskomfort trawienny. Nie poleca się jego spożywania np. osobom cierpiącym na refluks żołądkowo-przełykowy, kamicę nerkową i choroby trzustki. Wysoki indeks glikemiczny ugotowanego bobu powoduje, że powinny z niego zrezygnować osoby chorujące na cukrzycę. Bobu nie należy podawać też niemowlętom i małym dzieciom.
Jak gotować prawidłowo bób?
Bób pojawił się już na targach, wiele osób zastanawia się więc, z czym go jeść i jak gotować. Na początku sezonu wiele osób wybiera podstawową formę, czyli ugotowanie bobu w gorącej wodzie. Następnie jeszcze ciepły łuska się w dłoniach, soli i polewa rozpuszczonym masłem. Jednak bób można przygotować również jako:
Gotowanie bobu - krok po kroku:
W naszym przepisie gotujemy ok. 1 kg bobu.
1. Dokładnie myjemy bób pod bieżącą wodą.
2. W średniej wielkości garnka zagotowujemy ok. 2,5 litra wody i dodajemy ok. 1 łyżkę soli.
3. Gdy woda zacznie wrzeć, ostrożnie wrzucamy do garnka umyty bób.
4. Bób jest idealny do spożycia w momencie, gdy skórka warzywa delikatnie pęknie lub pomarszczy się, a ziarna zmiękną.
5. Po ok. 10-20 minutach gotowania bób powinien być gotowy.
Czas gotowania bobu jest uzależniony od indywidualnych preferencji. Część osób zdecydowanie woli warzywo w wersji al dente, czyli naturalnie zielone, jędrne i mocno chrupiące. Natomiast spora rzesza lubi miękki bób, który ma konsystencję pasty.