Klasyczny krupnik - przepis. Dodaj kurkumę, a zupa będzie jeszcze pożywniejsza i zyska piękny wygląd

Wariantów przepisu na krupnik jest prawdopodobnie tyle, ile gospodyni domowych. Ta tradycyjna polska zupa jest gotowana na wywarze jarzynowym lub mięsnym i zasypana kaszą jęczmienną. Można ją spożywać z dodatkiem ziemniaków lub ryżem. Warto również dodać przeciwzapalne przyprawy, które wspierają organizm nie tylko w sezonie przeziębień.

Przepis na krupnik warto wzbogacić kurkumą. Dlaczego? Jej spożywanie obejmuje szereg korzyści, takich jak profilaktyka chorób o charakterze zapalnym, ochrona przed stresem oksydacyjnym, czy kontrolowanie rozwoju cukrzycy.

Zobacz wideo Przepis na rozgrzewającą dyniową zupę curry

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.

Przepis na krupnik: potrzebne składniki

  • ćwiartka kurczaka (ok. 500 g) lub skrzydło indyka;
  • bulion lub woda: 2 litry; 
  • cebula;
  • ziele angielskie: 3 sztuki;
  • listek laurowy;
  • kasza jęczmienna (drobna): 3 łyżki;
  • łyżka ryżu;
  • średniej wielkości ziemniaki: 4 - 5 sztuki;
  • duża marchewka;
  • mała pietruszka;
  • kawałek selera i pora;
  • szczypta kurkumy;
  • łyżka posiekanego koperku.

Sposób przygotowania krupniku

  • Pierwszy etap to opłukanie mięsa i odłożenie go do większego garnka. Do naczynia należy następnie przelać dwa litry bulionu lub wody, zagotować, a następnie zebrać pianę na powierzchni bulionu przy pomocy łyżki cedzakowej.
  • Obierz cebulę, dodaj ją do zupy wraz z zielem angielskim i listkiem laurowym, dopraw solą.
  • Gotuj całość na umiarkowanym ogniu pod przykryciem przez około pół godziny.
  • Dodaj kaszę oraz ryż, kontynuuj gotowanie przez ok. 10 minut.
  • Po upływie tego czasu dorzuć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchewkę, która również musi zostać obrana, a następnie grubo starta.
  • Kolejny krok to dodanie obranej pietruszki w całości, kawałeczka selera i pora.
  • Dopraw zupę zmielonym pieprzem, solą i kurkumą. Kontynuuj gotowanie przez około pół godziny.
  • Ostatni składnik, który należy dodać, to posiekany świeży koperek.
  • Wyjmij z zupy, usuń skórę i kości, a resztę pokrój na kawałki i włożyć z powrotem do zupy. Zupę najlepiej podawać z pieczywem.
Więcej o:
Copyright © Agora SA