-
Haps
-
Jak przygotować
- Klasyczny krupnik - przepis. Dodaj kurkumę, a zupa będzie jeszcze pożywniejsza i zyska piękny wygląd
Klasyczny krupnik - przepis. Dodaj kurkumę, a zupa będzie jeszcze pożywniejsza i zyska piękny wygląd
Wariantów przepisu na krupnik jest prawdopodobnie tyle, ile gospodyni domowych. Ta tradycyjna polska zupa jest gotowana na wywarze jarzynowym lub mięsnym i zasypana kaszą jęczmienną. Można ją spożywać z dodatkiem ziemniaków lub ryżem. Warto również dodać przeciwzapalne przyprawy, które wspierają organizm nie tylko w sezonie przeziębień.
Przepis na krupnik warto wzbogacić kurkumą. Dlaczego? Jej spożywanie obejmuje szereg korzyści, takich jak profilaktyka chorób o charakterze zapalnym, ochrona przed stresem oksydacyjnym, czy kontrolowanie rozwoju cukrzycy.
Zobacz wideo Przepis na rozgrzewającą dyniową zupę curry
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.
Przepis na krupnik: potrzebne składniki
- ćwiartka kurczaka (ok. 500 g) lub skrzydło indyka;
- bulion lub woda: 2 litry;
- cebula;
- ziele angielskie: 3 sztuki;
- listek laurowy;
- kasza jęczmienna (drobna): 3 łyżki;
- łyżka ryżu;
- średniej wielkości ziemniaki: 4 - 5 sztuki;
- duża marchewka;
- mała pietruszka;
- kawałek selera i pora;
- szczypta kurkumy;
- łyżka posiekanego koperku.
Sposób przygotowania krupniku
- Pierwszy etap to opłukanie mięsa i odłożenie go do większego garnka. Do naczynia należy następnie przelać dwa litry bulionu lub wody, zagotować, a następnie zebrać pianę na powierzchni bulionu przy pomocy łyżki cedzakowej.
- Obierz cebulę, dodaj ją do zupy wraz z zielem angielskim i listkiem laurowym, dopraw solą.
- Gotuj całość na umiarkowanym ogniu pod przykryciem przez około pół godziny.
- Dodaj kaszę oraz ryż, kontynuuj gotowanie przez ok. 10 minut.
- Po upływie tego czasu dorzuć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchewkę, która również musi zostać obrana, a następnie grubo starta.
- Kolejny krok to dodanie obranej pietruszki w całości, kawałeczka selera i pora.
- Dopraw zupę zmielonym pieprzem, solą i kurkumą. Kontynuuj gotowanie przez około pół godziny.
- Ostatni składnik, który należy dodać, to posiekany świeży koperek.
- Wyjmij z zupy, usuń skórę i kości, a resztę pokrój na kawałki i włożyć z powrotem do zupy. Zupę najlepiej podawać z pieczywem.