Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Chłodnik czyli po prostu zupa podawana na zimno, występuje na świecie w wielu wersjach. Niektórzy dodają do niej letnie owoce (jak np. w "meggyleves", czyli węgierskiej zupie wiśniowej znad Balatonu), inni wolą warzywa. W kuchni francuskiej popularna jest "vichyssoise", której głównym składnikiem są białe części pora, a w Turcji "cacik" na bazie ogórków.
W Polsce szczególnie lubiany jest chłodnik na bazie botwinki. Nieodłącznie kojarzy się z początkiem lata i doskonale smakuje w upalne dni. Koniecznie wypróbujcie go z ogórkiem pokrojonym w kosteczkę, który dodatkowo podkreśli smak zupy.
1. Umyj botwinkę i posiekaj ją całą w drobne paseczki (zarówno buraczki, jak i liście z łodyżkami),
2. W garnku zagotuj trochę wody. Rozpuść w niej cukier, dodaj też sok z połowy cytryny,
3. Do garnka dorzuć posiekaną botwinkę. Ugotuj ją do miękkości, a następnie wystudź. Pod koniec studzenia możesz włożyć garnek do lodówki, botwinka powinna mieć mniej niż 14 stopni,
4. W dużej misce zmiksuj kefir ze śmietaną. Dodaj pokrojone w kostkę ogórki, posiekane w półtalarki rzodkiewki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie wymieszaj ze schłodzoną botwinką i posiekanym koperkiem,
5. Dopraw solą i pieprzem. Włóż do lodówki na godzinę,
6. Serwuj z przekrojonym na pół jajkiem na twardo.