Hit na upały - chłodnik. Przepis Ewy Wachowicz ma dodatkowy składnik

W najbliższych dniach przez Polskę będzie przechodzić fala upałów. Warto pamiętać wtedy o odpowiednim nawodnieniu organizmu i lekkich, orzeźwiających daniach. Idealnym pomysłem jest przyrządzenie chłodnika. Ten z przepisu Ewy Wachowicz jest delikatnie chrupiący, dzięki dodatkowi ogórka.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Chłodnik czyli po prostu zupa podawana na zimno, występuje na świecie w wielu wersjach. Niektórzy dodają do niej letnie owoce (jak np. w "meggyleves", czyli węgierskiej zupie wiśniowej znad Balatonu), inni wolą warzywa. W kuchni francuskiej popularna jest "vichyssoise", której głównym składnikiem są białe części pora, a w Turcji "cacik" na bazie ogórków. 

W Polsce szczególnie lubiany jest chłodnik na bazie botwinki. Nieodłącznie kojarzy się z początkiem lata i doskonale smakuje w upalne dni. Koniecznie wypróbujcie go z ogórkiem pokrojonym w kosteczkę, który dodatkowo podkreśli smak zupy. 

KrupnikTradycyjny krupnik - przepis. Trik z cebulą zmienia życie

Chłodnik - przepis. Składniki

  • litr kefiru,
  • pół litra śmietany 12 proc.,
  • pęczek botwinki,
  • 1 ogórek,
  • pół łyżeczki cukru,
  • sól i świeży pieprz,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sok z połówki cytryny,
  • pęczek koperku,
  • pęczek rzodkiewek,
  • 4 jajka na twardo.

Jajecznica ze szczypiorkiemPrzepis na jajecznicę idealną. "Zaimponuje nawet teściowej"

Sposób przygotowania

1. Umyj botwinkę i posiekaj ją całą w drobne paseczki (zarówno buraczki, jak i liście z łodyżkami),

2. W garnku zagotuj trochę wody. Rozpuść w niej cukier, dodaj też sok z połowy cytryny,

3. Do garnka dorzuć posiekaną botwinkę. Ugotuj ją do miękkości, a następnie wystudź. Pod koniec studzenia możesz włożyć garnek do lodówki, botwinka powinna mieć mniej niż 14 stopni,

4. W dużej misce zmiksuj kefir ze śmietaną. Dodaj pokrojone w kostkę ogórki, posiekane w półtalarki rzodkiewki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie wymieszaj ze schłodzoną botwinką i posiekanym koperkiem,

5. Dopraw solą i pieprzem. Włóż do lodówki na godzinę,

6. Serwuj z przekrojonym na pół jajkiem na twardo. 

Przepis pochodzi ze strony Ewy Wachowicz. 

Więcej o: