Szaszłyki na letniego grilla z przyjaciółmi - poznaj banalnie proste przepisy. Jakie składniki do siebie pasują?

Szaszłyki to obowiązkowy dodatek kulinarny podczas rodzinnego grilla. Możemy wykonać je na wiele sposobów. Dobrze sprawdzi się tutaj zarówno wariant z mięsem jak i z samymi warzywami.

Jak zrobić szaszłyki na grilla - proste przepisy krok po kroku

Jak zrobić szaszłyki na grilla krok po kroku? To bardzo proste. Szaszłyki dla wielu to obowiązkowy punkt grilla. Jednak jak się okazuje, chętnie sięgamy po nie nawet w zimie. Na szczęście rynek akcesoriów kuchennych jest na tyle rozwinięty, że możemy grillować nawet w zaciszu naszego mieszkania. Posłużą nam do tego, między innymi patelnie grillowe bądź piekarniki. Jak się robi szaszłyki na grilla? Mamy na to sprawdzone sposoby!

Tofu na grilla przygotujesz w kilka minut. Zdjęcie ilustracyjneTofu na grilla. Przyprawy i dodatki podkreślą smak grillowanego przysmaku

Jak zrobić szaszłyki drobiowe na grilla - sprawdź i wypróbuj

Jak zrobić szaszłyki drobiowe na grilla krok po kroku? Szaszłyki drobiowe z dodatkiem warzyw bądź owoców to znakomity posiłek dla całej rodziny. Poniżej przepis na szaszłyki drobiowe:

Składniki:

  • 500 g dobrej jakości filetów drobiowych
  • 1-2 papryki czerwone
  • 1 cebula biała
  • 1 cebula czerwona
  • 3 ziemniaki
  • przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka, ostra, przyprawa do grilla
  • odrobina oliwy z oliwek

Wykonanie:

  1. Mięso umyć, pokroić i obtoczyć w przyprawach.
  2. Dalej obrać cebulę, pokroić w krążki.
  3. Ziemniaki obrać, opłukać w wodzie i pokroić na grube plastry.
  4. Paprykę - podobnie.
  5. Wszystkie warzywa nadziać na patyczki do grilla. Przejść do grillowania.
Zobacz wideo Hummus z serkiem śmietankowym z grillowanymi warzywami

Jak zrobić szaszłyki wieprzowe na grilla - prosta receptura. Dowiedz się, jak przyprawić szaszłyki na grilla

Jak zrobić i przyprawić szaszłyki wieprzowe na grilla, aby były soczyste i aromatyczne? Dobrze sprawdzi się tutaj odpowiednia marynata. Oto przepis:

Składniki:

  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • papryka, sól, pieprz, suszone pomidory, oregano, bazylia, majeranek
  • 1 łyżka musztardy i ketchupu
  • 500 gramów wieprzowiny 
  • 1 cebula
  • 1 cukinia
  • 1 papryka np. czerwona

Wykonanie:

  1. W pierwszym kroku przystępujemy do wykonania marynaty. W tym też celu musimy połączyć ze sobą musztardę, ketchup, oliwę i przyprawy.
  2. Mięso, myjemy i dzielimy na kawałki. Następnie zanurzamy je w marynacie i odstawiamy na około 40 minut do lodówki.
  3. W tym czasie przygotowujemy warzywa. Musimy je dokładnie umyć i pokroić na kawałki.
  4. Następnie nadziewamy wszystkie składniki na szpikulce i grillujemy.

Jakie mięso na szaszłyki z grilla wybrać?

Jakie mięso na szaszłyki z grilla będzie najlepsze? Oczywiście doskonale sprawdzi się tutaj kurczak lub wieprzowina. Jednak to nie jedyne gatunki mięs, które możemy wziąć pod uwagę. Grillować możemy dosłownie wszystko. Zatem, mamy bardzo szerokie pole wyboru. Może to być np.:

  • jagnięcina,
  • wołowina,
  • dziczyzna,
  • indyk,
  • różne rodzaje ryb,
  • krewetki.

Puree z groszku. Zdjęcie ilustracyjnePuree z groszku - nie za rzadkie, nie za gęste. Jak je zrobić? Ważne są proporcje

Co na szaszłyki z grilla? Jak zrobić szaszłyki na grilla z pieczarkami?

Co na szaszłyki z grilla, czyli jak zrobić szaszłyki na grilla z pieczarkami. Naszym ostatnim przepisem będą szaszłyki z dodatkiem grzybów. Pieczarki nadadzą naszemu daniu jeszcze więcej soczystości i aromatu. Oto i przepis:

Składniki, które są nam potrzebne do wykonania szaszłyków to:

  • 500 gramów mięsa drobiowego
  • mix kolorowych papryk
  • 500 gramów pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 1 pomidor
  • sól, pieprz, papryka czerwona

Wykonanie:

  1. Mięso umyć i podzielić na mniejsze partie.
  2. Obtoczyć w przyprawach.
  3. Włożyć do lodówki.
  4. Bakłażana umyć, pokroić, posolić i odstawić na chwilę.
  5. Pozostałe warzywa umyć i pokroić na plastry - w taki sposób, aby umieścić je na grillowych wykałaczkach.
  6. Wbijamy wszystkie składniki na patyczki do szaszłyków i grillujemy.

Szaszłyki to wspaniałe danie na letni obiad, ale i ciepłą kolację. Możemy przygotować je w różnych wydaniach. Jeżeli wolimy potrawy bez zawartości mięsa, wystarczy pozostać tylko przy warzywach z powyższych przepisów. Mięso można z powodzeniem zastąpić tofu lub serem. 

Zobacz też: Jakiego grilla można rozpalić na balkonie, aby nie zostać ukaranym mandatem?

Więcej o: