Sprawdzony przepis na naleśniki. Jeden składnik sprawi, że będą obłędnie pyszne

Naleśniki to danie, które idealnie sprawdzi się na pyszne śniadanie. Można serwować je niemal ze wszystkim - ze świeżymi truskawkami, które dostaniemy w lokalnych sklepikach, z czekoladowym kremem, dżemem, śmietaną, a nawet szpinakiem, jeśli wolimy wersję wytrawną. Najważniejsza jest jednak baza - idealnie usmażone placki, które mogą zyskać wyjątkową delikatność dzięki dodatkowi masła.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Przygotowanie idealnych naleśników nie należy do najprostszych czynności w kuchni. Zdarza się, że placki się rwą lub przywierają do patelni. Tymczasem, rozwiązanie na większość problemów jest bardzo proste. Aby nasze naleśniki były idealnie elastyczne i miękkie, warto wypróbować trik z roztopionym masłem. Dzięki temu nasze danie nie tylko zyska cudownie maślany smak, ale też zbędny będzie olej i dodatkowy tłuszcz. 

Ceny na bazarkach przebijają sufit?Drożyzna dopadła warzywniaki. "Za 50 zł mam kilka warzyw i owoców w torbie"

Przepis na naleśniki. Składniki

  • szklanka wody gazowanej,
  • 2 jajka,
  • 2 szklanki mąki,
  • szklanka mleka,
  • 4 łyżki roztopionego masła, 
  • szczypta soli. 

Przetestowałyśmy przepis na ciasto z truskawkami i kruszonką. Jest lekkie, wilgotne i przygotujesz je w 15 minutPrzetestowałyśmy przepis na ciasto z truskawkami i kruszonką. Obowiązkowe na lato

Sposób przygotowania

1. Zacznij od wyjęcia wszystkich składników z lodówki - powinny być w temperaturze pokojowej,

2. Rozpuść masło. Zostaw na godzinę do ostygnięcia,

3. W dużej misce ubij jajka z solą. Ubijaj je przez kilka minut, aby były bardzo puszyste,

4. Do miski z jajkami dodaj wodę, mleko i mąkę. Wymieszaj do uzyskania gładkiej masy, a następnie wlej rozpuszczone masło,

5. Rozgrzej dużą patelnię. Chochelką wylej porcję ciasta, a jego powierzchnię wygładź łyżką. Nie potrzebujesz dodatkowego tłuszczu,

6. Smaż z obu stron na złoty kolor. Serwuj na słodko lub na słono. Doskonale będą smakowały z dżemem, jak i białym serem z rodzynkami. 

Więcej o: