Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Przygotowanie idealnych naleśników nie należy do najprostszych czynności w kuchni. Zdarza się, że placki się rwą lub przywierają do patelni. Tymczasem, rozwiązanie na większość problemów jest bardzo proste. Aby nasze naleśniki były idealnie elastyczne i miękkie, warto wypróbować trik z roztopionym masłem. Dzięki temu nasze danie nie tylko zyska cudownie maślany smak, ale też zbędny będzie olej i dodatkowy tłuszcz.
1. Zacznij od wyjęcia wszystkich składników z lodówki - powinny być w temperaturze pokojowej,
2. Rozpuść masło. Zostaw na godzinę do ostygnięcia,
3. W dużej misce ubij jajka z solą. Ubijaj je przez kilka minut, aby były bardzo puszyste,
4. Do miski z jajkami dodaj wodę, mleko i mąkę. Wymieszaj do uzyskania gładkiej masy, a następnie wlej rozpuszczone masło,
5. Rozgrzej dużą patelnię. Chochelką wylej porcję ciasta, a jego powierzchnię wygładź łyżką. Nie potrzebujesz dodatkowego tłuszczu,
6. Smaż z obu stron na złoty kolor. Serwuj na słodko lub na słono. Doskonale będą smakowały z dżemem, jak i białym serem z rodzynkami.