Zobacz wideo Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami - idealny deser na lato
Lato już za pasem, sezon truskawek w pełni, drzewa uginają się od czereśni, pierwsze porzeczki zaczynają dojrzewać, a brzoskwinie i nektarynki można kupić niemal w każdym sklepie. Ta mnogość owoców nie pozwala przejść obojętnie. W końcu kto z nas nie lubi deserów?
Letni kobler. Przepis na brytyjski deser z brzoskwiniami i bitą śmietaną
Choć latem często wybieramy lody z dodatkiem bitej śmietany i owoców to nie brakuje zwolenników ciepłych deserów. Przykładem mogą być choćby aromatyczne gofry. My mamy coś innego, to kobler. Deser przypominający owoce pod kruszonką, ale jest pewna różnica.
Kobler, z języka ang. (cobbler), to szybki i łatwy w przygotowaniu deser, który możemy zjeść na ciepło, ale także po ostudzeniu. Aby go wykonać, potrzebujemy ulubionych owoców i składników na aromatyczne ciasto stanowiące górną warstwę przysmaku.
Kobler, czyli przepis na brzoskwinie pod aromatyczną pierzynką
Jego uniwersalność pozwala łączyć go z lodami lub bitą śmietaną. Może być podawany ostudzony i lekko oprószony cukrem pudrem. Kobler to deser na letnie wieczory, idealny na spotkanie z przyjaciółmi. Szybki, prosty i wciągający.
SKŁADNIKI:
- 9 średnich brzoskwiń,
- szklanka cukru,
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej,
- łyżka soku z cytryny,
- 1/2 łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego,
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej,
- szczypta soli,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki masła, (zimnego i pokrojonego w kostkę),
- 1/2 szklanki zimnej maślanki,
- 1 duże jajko ubite z 1 łyżką stołową mleka lub maślanki
- opcjonalnie: 2 łyżki cukru pudru zmieszanego z 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu.
Kobler z brzoskwiniami. Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 180 ° C i posmaruj masłem naczynie żaroodporne.
- Przygotuj owoce. Umyj pod bieżącą wodą, pokrój na ćwiartki lub w dużą kostkę.
- Posyp brzoskwinie cukrem i skrobią ziemniaczaną, skrop sokiem z cytryny. Dopraw cynamonem i gałką muszkatołową. Wymieszaj.
- Przełóż owoce do przygotowanego naczynia żaroodpornego i rozłóż równomiernie na całej powierzchni.
- Włóż do piekarnika i piecz przez 10 minut. Po tym czasie wyjmij i odstaw na bok, ale nie wyłączaj piekarnika.
- Przygotuj górną warstwę deseru. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i masło. Wyrób jednolite ciasto, dodaj maślankę. Ugniataj do momentu uzyskania spójnej konsystencji.
- Z tak uzyskanego ciasta uformuj kilka płaskich placuszków, rozłóż na owocach. W ten sposób zakryj całe owoce, tworząc wierzchnią warstwę deseru.
- Jajko ubite z mlekiem rozsmaruj po cieście za pomocą kuchennego pędzelka.
- Piecz przez 40-45 minut lub aż lekko się zarumieni