Letni kobler. Przepis na brytyjski deser z brzoskwiniami i bitą śmietaną

Lato obfituje w możliwości tworzenia pysznych deserów. Kobler to aromatyczny i ciepły smakołyk, który możemy przygotować z każdym rodzajem owoców, a jego aromat skradnie serce wszystkich łasuchów.
Zobacz wideo Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami - idealny deser na lato

Lato już za pasem, sezon truskawek w pełni, drzewa uginają się od czereśni, pierwsze porzeczki zaczynają dojrzewać, a brzoskwinie i nektarynki można kupić niemal w każdym sklepie. Ta mnogość owoców nie pozwala przejść obojętnie. W końcu kto z nas nie lubi deserów?

Letni kobler. Przepis na brytyjski deser z brzoskwiniami i bitą śmietaną

Choć latem często wybieramy lody z dodatkiem bitej śmietany i owoców to nie brakuje zwolenników ciepłych deserów. Przykładem mogą być choćby aromatyczne gofry. My mamy coś innego, to kobler. Deser przypominający owoce pod kruszonką, ale jest pewna różnica.

Kobler, z języka ang. (cobbler), to szybki i łatwy w przygotowaniu deser, który możemy zjeść na ciepło, ale także po ostudzeniu. Aby go wykonać, potrzebujemy ulubionych owoców i składników na aromatyczne ciasto stanowiące górną warstwę przysmaku.

Kobler, czyli przepis na brzoskwinie pod aromatyczną pierzynką

Jego uniwersalność pozwala łączyć go z lodami lub bitą śmietaną. Może być podawany ostudzony i lekko oprószony cukrem pudrem. Kobler to deser na letnie wieczory, idealny na spotkanie z przyjaciółmi. Szybki, prosty i wciągający. 

SKŁADNIKI:

  • 9 średnich brzoskwiń,
  • szklanka cukru,
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej,
  • łyżka soku z cytryny,
  • 1/2 łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego,
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej,
  • szczypta soli,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki masła, (zimnego i pokrojonego w kostkę),
  • 1/2 szklanki zimnej maślanki,
  • 1 duże jajko ubite z 1 łyżką stołową mleka lub maślanki
  • opcjonalnie: 2 łyżki cukru pudru zmieszanego z 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu.

Kobler z brzoskwiniami. Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do  180 ° C i posmaruj masłem naczynie żaroodporne.
  2. Przygotuj owoce. Umyj pod bieżącą wodą, pokrój na ćwiartki lub w dużą kostkę.
  3. Posyp brzoskwinie cukrem i skrobią ziemniaczaną, skrop sokiem z cytryny. Dopraw cynamonem i gałką muszkatołową. Wymieszaj. 
  4. Przełóż owoce do przygotowanego naczynia żaroodpornego i rozłóż równomiernie na całej powierzchni. 
  5. Włóż do piekarnika i piecz przez 10 minut. Po tym czasie wyjmij i odstaw na bok, ale nie wyłączaj piekarnika. 
  6. Przygotuj górną warstwę deseru. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i masło. Wyrób jednolite ciasto, dodaj maślankę. Ugniataj do momentu uzyskania spójnej konsystencji. 
  7. Z tak uzyskanego ciasta uformuj kilka płaskich placuszków, rozłóż na owocach. W ten sposób zakryj całe owoce, tworząc wierzchnią warstwę deseru.
  8. Jajko ubite z mlekiem rozsmaruj po cieście za pomocą kuchennego pędzelka. 
  9. Piecz przez 40-45 minut lub aż lekko się zarumieni
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.