Najprostszy przepis na placki ziemniaczane. Zrobisz je, nawet jeśli nie umiesz gotować

Placki ziemniaczane - danie, które bez żadnych wątpliwości można powiedzieć, że zna każdy. Złociste, chrupiące, o charakterystycznym smaku, przepyszne i w wersji słodkiej i wytrawnej. Jak wygląda najprostszy przepis na placki ziemniaczane?

Przepisu na placki ziemniaczane chyba nie da się zepsuć. Najprostsze, ogólnie dostępne składniki, łatwość przygotowania i krótki czas smażenia - z tym wszystkim poradzi sobie każdy, nawet ci, którzy uważają siebie za "antytalent" w dziedzinie kulinariów.

Zobacz wideo Ziemniaki nie tuczą! Wręcz pomagają w przemianie materii

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.

Najprostszy przepis na placki ziemniaczane: potrzebne składniki

  • pół kg ziemniaków;
  • pół łyżki mąki pszennej;
  • 1/4 cebuli;
  • jajko;
  • sól;
  • olej roślinny do smażenia.

Najprostszy przepis na placki ziemniaczane: wykonanie

  1. Obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce o małych oczkach - bezpośrednio do raczej dużej i płaskiej miski. Zostaw je w takiej postaci w misce, a samo naczynie delikatnie przechyl i odstawić na mniej więcej pięć minut.
  2. W międzyczasie odlej zbierający się sok z ziemniaków, delikatnie przytrzymując ziemniaki, których nadal nie należy mieszać. Dociśnij dłonią do miski i odlej jeszcze większą ilość soku. Dosyp mąkę, drobno startą cebulę, jajko oraz dwie szczypty soli kuchennej.
  3. Rozgrzej patelnię, wlać olej, wymieszaj dokładnie uzyskaną masę ziemniaczaną. Nałóż porcje masy w postaci zawartości pełnej łyżki na rozgrzany olej i rozprowadź ją na dość cienki placek. Smaż placki z obu stron, na średnim ogniu przez ok. dwie, do trzech minut, aż uzyskają złoty kolor.
  4. Odłóż gotowe placki na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi i posól. Placki ziemniaczane smakują najlepiej na ciepło.

Z czym podawać: jogurt naturalny, śmietana, maślanka, zsiadłe mleko. W niektórych domach placki ziemniaczane podaje się na słodko. Można wówczas posypać je cukrem. Jest to danie, które można traktować samodzielnie lub jako dodatek do takich potraw jak gulasz bądź łosoś.  

Więcej o: