Przepisu na placki ziemniaczane chyba nie da się zepsuć. Najprostsze, ogólnie dostępne składniki, łatwość przygotowania i krótki czas smażenia - z tym wszystkim poradzi sobie każdy, nawet ci, którzy uważają siebie za "antytalent" w dziedzinie kulinariów.
Zobacz wideo Ziemniaki nie tuczą! Wręcz pomagają w przemianie materii
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.
Najprostszy przepis na placki ziemniaczane: potrzebne składniki
- pół kg ziemniaków;
- pół łyżki mąki pszennej;
- 1/4 cebuli;
- jajko;
- sól;
- olej roślinny do smażenia.
Najprostszy przepis na placki ziemniaczane: wykonanie
- Obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce o małych oczkach - bezpośrednio do raczej dużej i płaskiej miski. Zostaw je w takiej postaci w misce, a samo naczynie delikatnie przechyl i odstawić na mniej więcej pięć minut.
- W międzyczasie odlej zbierający się sok z ziemniaków, delikatnie przytrzymując ziemniaki, których nadal nie należy mieszać. Dociśnij dłonią do miski i odlej jeszcze większą ilość soku. Dosyp mąkę, drobno startą cebulę, jajko oraz dwie szczypty soli kuchennej.
- Rozgrzej patelnię, wlać olej, wymieszaj dokładnie uzyskaną masę ziemniaczaną. Nałóż porcje masy w postaci zawartości pełnej łyżki na rozgrzany olej i rozprowadź ją na dość cienki placek. Smaż placki z obu stron, na średnim ogniu przez ok. dwie, do trzech minut, aż uzyskają złoty kolor.
- Odłóż gotowe placki na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi i posól. Placki ziemniaczane smakują najlepiej na ciepło.
Z czym podawać: jogurt naturalny, śmietana, maślanka, zsiadłe mleko. W niektórych domach placki ziemniaczane podaje się na słodko. Można wówczas posypać je cukrem. Jest to danie, które można traktować samodzielnie lub jako dodatek do takich potraw jak gulasz bądź łosoś.