Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo Delikatne placki z cukinii z mozzarellą
Cukinia (zwana też kabaczkiem) jest z wyglądu podobna do ogórka szklarniowego, ale nie ma z nim nic wspólnego. Jest to odmiana dyni zwyczajnej. Z cukinii można zrobić wiele potraw, jednak najpopularniejszą są placki. Ewa Wachowicz podzieliła się swoim przepisem na placki z cukinii w 192. odcinku programu "Ewa Gotuje". Receptura jest też dostępna na oficjalnej stronie internetowej prowadzącej program.
Placki z cukinii od Ewy Wachowicz są pyszne. Do ich zrobienia potrzeba niewielu produktów
Do zrobienia cukiniowych racuchów przygotuj sobie poniższe składniki:
- cukinia - 1 - 2 (zależnie od wielkości warzywa),
- jajka - 2 sztuki,
- cebula,
- mąka - 4 łyżki,
- jogurt naturalny - 2 łyżki,
- czosnek - ząbek,
- przyprawy - sól, pieprz i koperek,
- tłuszcz do smażenia.
Ilość powyższych produktów możesz zwiększyć lub zmniejszyć odpowiednio do swoich potrzeb.
Przygotowanie placków z cukinii nie jest trudne. Jest podobne do ziemniaczanych racuchów
Jak zrobić racuchy Ewy Wachowicz? Instrukcja znajduje się poniżej:
- Cukinię umyj, odetnij końce i w skórce zetrzyj na tarce o grubych oczkach;
- Posól i odstaw warzywo na 10 minut. Odciśnij dokładnie z nadmiaru wody;
- Cebulę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, a koperek posiekaj;
- Połącz cukinię z cebulą, czosnkiem, koperkiem, jajkami, mąką, jogurtem i przyprawami;
- Wymieszaj dobrze na w miarę jednolitą masę;
- Rozgrzej patelnię z odrobiną tłuszczu i smaż nieduże placki na złoto z obu stron;
- Placki odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Podawaj jeszcze gorące z dodatkiem kwaśnej śmietany i wędzonego łososia. Możesz też posypać koperkiem dla ozdoby.
Smacznego!