Placki z cukinii - nieodłączna część letniego obiadu. Z przepisu Ewy Wachowicz będą smaczniejsze

Placki z cukinii zdecydowanie są jednym z letnich dań obiadowych. Są proste do zrobienia, bardzo smaczne i sycące. Przepis Ewy Wachowicz sprawi, że polubicie cukiniowe racuchy jeszcze bardziej. Przekonajcie się sami.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Delikatne placki z cukinii z mozzarellą

Cukinia (zwana też kabaczkiem)  jest z wyglądu podobna do ogórka szklarniowego, ale nie ma z nim nic wspólnego. Jest to odmiana dyni zwyczajnej. Z cukinii można zrobić wiele potraw, jednak najpopularniejszą są placki. Ewa Wachowicz podzieliła się swoim przepisem na placki z cukinii w 192. odcinku programu "Ewa Gotuje". Receptura jest też dostępna na oficjalnej stronie internetowej prowadzącej program. 

Placki z cukinii od Ewy Wachowicz są pyszne. Do ich zrobienia potrzeba niewielu produktów

Do zrobienia cukiniowych racuchów przygotuj sobie poniższe składniki:

  • cukinia - 1 - 2 (zależnie od wielkości warzywa),
  • jajka - 2 sztuki,
  • cebula,
  • mąka - 4 łyżki,
  • jogurt naturalny - 2 łyżki,
  • czosnek - ząbek,
  • przyprawy - sól, pieprz i koperek,
  • tłuszcz do smażenia.

Ilość powyższych produktów możesz zwiększyć lub zmniejszyć odpowiednio do swoich potrzeb.

Przygotowanie placków z cukinii  nie jest trudne. Jest podobne do ziemniaczanych racuchów

Jak zrobić racuchy Ewy Wachowicz? Instrukcja znajduje się poniżej:

  1. Cukinię umyj, odetnij końce i w skórce zetrzyj na tarce o grubych oczkach;
  2. Posól i odstaw warzywo na 10 minut. Odciśnij dokładnie z nadmiaru wody;
  3. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, a koperek posiekaj;
  4. Połącz cukinię z cebulą, czosnkiem, koperkiem, jajkami, mąką, jogurtem i przyprawami;
  5. Wymieszaj dobrze na w miarę jednolitą masę;
  6. Rozgrzej patelnię z odrobiną tłuszczu i smaż nieduże placki na złoto z obu stron;
  7. Placki odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Podawaj jeszcze gorące z dodatkiem kwaśnej śmietany i wędzonego łososia. Możesz też posypać koperkiem dla ozdoby.

Smacznego!

Więcej o: