Pieczony kalafior. Przepis na szybką i smaczną letnią przekąskę. Wyrazistości dodadzą przyprawy

Kiedy mamy ochotę coś skubnąć, zależy nam, aby było szybko i smacznie. Pieczony kalafior, to ciepła przekąska, którą wykonamy w kilka minut, a przepis jest bardzo prosty. To także dobry sposób na pokazanie dziecku, że warzywa mogą być pyszne.
Zobacz wideo Kalafior po chińsku - jaki on słodki!

Kalafior bywa niedocenianym warzywem, najczęściej gości na naszych stołach jako ugotowany w osolonej wodzie i polany zarumienioną bułką tartą. Ma on jednak wiele zastosowań, a jego smak może zaskakiwać.

Więcej pomysłów na warzywne pyszności znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Pieczony kalafior, alternatywa dla dzieci, które uciekają przed warzywami 

Kalafior ma w sobie ogromną ilość wartości odżywczych. Włączając go do diety, dostarczymy organizmowi znaczne zapasy błonnika pokarmowego, wapnia, potasu, magnezu, a także żelaza, cynku, miedzi, jodu i fluoru. Ponadto posiada witaminy z grupy B oraz niewielką ilość beta-karotenu

Jeśli jednak jesteśmy znudzeni pospolitą wersją kalafiora z wody lub nasze dzieci niechętnie reagują na jego widok czy zapach, warto wypróbować ten przepis. Pieczony kalafior to smaczna alternatywa, którą polubią nawet sceptycy i maluchy unikające warzyw. 

Pieczony kalafior. Przepis na szybką przekąskę uwielbianą przez wszystkich

SKŁADNIKI:

  • średni kalafior,
  • ząbek czosnku,
  • 4 łyżki delikatnej oliwy z oliwek
  • 3 szczypty słodkiej papryki,
  • 2 szczypty soli,
  • 2 szczypty czarnego pieprzu,
  • 2 szczypty pieprzu cayenne (można pominąć jeśli będą jeść dzieci),
  • szczypta kurkumy

Kalafior zapiekany, przepis na wykonanie 

Kalafior dzielimy na małe różyczki, myjemy dokładnie pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym. Do małej miseczki wlewamy oliwę i wsypujemy wszystkie przyprawy, wyciskamy ząbek czosnku. Dokładnie mieszamy, tak aby powstała spójna konsystencja.

Na szeroką blachę rozkładamy papier do pieczenia i wysypujemy na niego kalafior. Polewamy warzywo oliwą z ziołami i dłońmi mieszamy wszystko tak, aby różyczki były równomiernie pokryte przyprawami i oliwą. Jeśli chcemy, żeby kalafior był lekko słodki, można także do marynaty dodać odrobinę miodu. 

Blaszkę wsuwamy do piekarnika nagrzanego na 190°C na środkową półkę i pieczemy przez około 30 minut. Po tym czasie wyciągamy go i pozostawiamy do lekkiego przestudzenia bądź nakładamy na talerzyki. 

Copyright © Agora SA