Kalafior bywa niedocenianym warzywem, najczęściej gości na naszych stołach jako ugotowany w osolonej wodzie i polany zarumienioną bułką tartą. Ma on jednak wiele zastosowań, a jego smak może zaskakiwać.
Więcej pomysłów na warzywne pyszności znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Kalafior ma w sobie ogromną ilość wartości odżywczych. Włączając go do diety, dostarczymy organizmowi znaczne zapasy błonnika pokarmowego, wapnia, potasu, magnezu, a także żelaza, cynku, miedzi, jodu i fluoru. Ponadto posiada witaminy z grupy B oraz niewielką ilość beta-karotenu
Jeśli jednak jesteśmy znudzeni pospolitą wersją kalafiora z wody lub nasze dzieci niechętnie reagują na jego widok czy zapach, warto wypróbować ten przepis. Pieczony kalafior to smaczna alternatywa, którą polubią nawet sceptycy i maluchy unikające warzyw.
SKŁADNIKI:
Kalafior dzielimy na małe różyczki, myjemy dokładnie pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym. Do małej miseczki wlewamy oliwę i wsypujemy wszystkie przyprawy, wyciskamy ząbek czosnku. Dokładnie mieszamy, tak aby powstała spójna konsystencja.
Na szeroką blachę rozkładamy papier do pieczenia i wysypujemy na niego kalafior. Polewamy warzywo oliwą z ziołami i dłońmi mieszamy wszystko tak, aby różyczki były równomiernie pokryte przyprawami i oliwą. Jeśli chcemy, żeby kalafior był lekko słodki, można także do marynaty dodać odrobinę miodu.
Blaszkę wsuwamy do piekarnika nagrzanego na 190°C na środkową półkę i pieczemy przez około 30 minut. Po tym czasie wyciągamy go i pozostawiamy do lekkiego przestudzenia bądź nakładamy na talerzyki.