-
Haps
-
Jak przygotować
- Gjuwecz - przepis na bałkański gulasz. Danie jednogarnkowe rodem z Bułgarii smakuje lepiej niż się nazywa
Gjuwecz - przepis na bałkański gulasz. Danie jednogarnkowe rodem z Bułgarii smakuje lepiej niż się nazywa
Gjuwecz to ogólna nazwa bałkańskich potraw jednogarnkowych, przygotowywanych w glinianym naczyniu o tej samej nazwie. Jego podstawą są warzywa oraz mięso. Można porównać go do tradycyjnego polskiego gulaszu, z tym że proporcja warzyw jest większa. Jak wygląda przepis na gjuwecz?
Przepis na gjuwecz jest zróżnicowany w zależności od kraju, w którym się go praktykuje. W Serbii np. często dodaje się ryż, natomiast w Bułgarii najpopularniejsza jest wersja uwzględniająca ziemniaki i tę wersję proponujemy dzisiaj. Danie to smakuje bardzo dobrze z ogórkowym chłodnikiem o nazwie tarator. Jeżeli nie dysponujemy garnkiem z gliny, możemy równie dobrze użyć naczynia żaroodpornego, chociaż wtedy wyjdzie raczej coś w rodzaju wariacji na temat, niż tradycyjne danie. Przygotowana potrawa zyskuje wówczas nieco inny smak.
Zobacz wideo Gulasz wołowy
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.
Przepis na gjuwecz: składniki potrzebne do bałkańskiego gulaszu
- wieprzowina: 700 g,
- ziemniaki: 800 g,
- cebula,
- marchewka,
- fasolka szparagowa: 150 g,
- czerwone papryki: 3 sztuki,
- bakłażan,
- garść okry,
- pomidory: 2-3 sztuki,
- natka pietruszki,
- olej słonecznikowy: 100 ml
- mielona papryka,
- sól,
- pieprz.
Jak zrobić gjuwecz? Poszczególne kroki postępowania
- Kroimy mięso na niezbyt duże kawałki i podsmażamy na rozgrzanej patelni z olejem;
- Dodajemy drobno posiekaną cebulę, po czym kontynuujemy smażenie;
- Przekładamy mięso wymieszane z cebulą do glinianego garnka;
- Kroimy w kostkę surowe ziemniaki i dodajemy je do dania wraz z bakłażanem, fasolką szparagową, czerwoną papryką, okrą, oraz pokrojoną w krążki marchewkę i posiekane, pozbawione skórki pomidory;
- Posypujemy danie posiekaną natką pietruszki, doprawiamy mieloną papryką, solą, pieprzem.
- Natłuszczamy potrawę resztą oleju oraz wodą do około jednej trzeciej wysokości glinianego garnka. Szczelnie zakrywamy naczynie i wkładamy do piekarnika.
- Pieczemy gjuwecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około dwie godziny, aż mięso stanie się odpowiednio miękkie.