Gjuwecz to ogólna nazwa bałkańskich potraw jednogarnkowych, przygotowywanych w glinianym naczyniu o tej samej nazwie. Jego podstawą są warzywa oraz mięso. Można porównać go do tradycyjnego polskiego gulaszu, z tym że proporcja warzyw jest większa. Jak wygląda przepis na gjuwecz?
MariaUspenskaya / Getty Images/iStockphoto
REKLAMA
REKLAMA
Przepis na gjuwecz jest zróżnicowany w zależności od kraju, w którym się go praktykuje. W Serbii np. często dodaje się ryż, natomiast w Bułgarii najpopularniejsza jest wersja uwzględniająca ziemniaki i tę wersję proponujemy dzisiaj. Danie to smakuje bardzo dobrze z ogórkowym chłodnikiem o nazwie tarator. Jeżeli nie dysponujemy garnkiem z gliny, możemy równie dobrze użyć naczynia żaroodpornego, chociaż wtedy wyjdzie raczej coś w rodzaju wariacji na temat, niż tradycyjne danie. Przygotowana potrawa zyskuje wówczas nieco inny smak.
Przepis na gjuwecz: składniki potrzebne do bałkańskiego gulaszu
wieprzowina: 700 g,
ziemniaki: 800 g,
cebula,
marchewka,
fasolka szparagowa: 150 g,
czerwone papryki: 3 sztuki,
bakłażan,
garść okry,
pomidory: 2-3 sztuki,
natka pietruszki,
olej słonecznikowy: 100 ml
mielona papryka,
sól,
pieprz.
Jak zrobić gjuwecz? Poszczególne kroki postępowania
Kroimy mięso na niezbyt duże kawałki i podsmażamy na rozgrzanej patelni z olejem;
Dodajemy drobno posiekaną cebulę, po czym kontynuujemy smażenie;
Przekładamy mięso wymieszane z cebulą do glinianego garnka;
Kroimy w kostkę surowe ziemniaki i dodajemy je do dania wraz z bakłażanem, fasolką szparagową, czerwoną papryką, okrą, oraz pokrojoną w krążki marchewkę i posiekane, pozbawione skórki pomidory;
Natłuszczamy potrawę resztą oleju oraz wodą do około jednej trzeciej wysokości glinianego garnka. Szczelnie zakrywamy naczynie i wkładamy do piekarnika.
Pieczemy gjuwecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około dwie godziny, aż mięso stanie się odpowiednio miękkie.