Gjuwecz - przepis na bałkański gulasz. Danie jednogarnkowe rodem z Bułgarii smakuje lepiej niż się nazywa

Gjuwecz to ogólna nazwa bałkańskich potraw jednogarnkowych, przygotowywanych w glinianym naczyniu o tej samej nazwie. Jego podstawą są warzywa oraz mięso. Można porównać go do tradycyjnego polskiego gulaszu, z tym że proporcja warzyw jest większa. Jak wygląda przepis na gjuwecz?

Przepis na gjuwecz jest zróżnicowany w zależności od kraju, w którym się go praktykuje. W Serbii np. często dodaje się ryż, natomiast w Bułgarii najpopularniejsza jest wersja uwzględniająca ziemniaki i tę wersję proponujemy dzisiaj. Danie to smakuje bardzo dobrze z ogórkowym chłodnikiem o nazwie tarator. Jeżeli nie dysponujemy garnkiem z gliny, możemy równie dobrze użyć naczynia żaroodpornego, chociaż wtedy wyjdzie raczej coś w rodzaju wariacji na temat, niż tradycyjne danie. Przygotowana potrawa zyskuje wówczas nieco inny smak.

Zobacz wideo Gulasz wołowy

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.

StrogonowStrogonow - przepis na gulaszową zupę

Przepis na gjuwecz: składniki potrzebne do bałkańskiego gulaszu

  • wieprzowina: 700 g,
  • ziemniaki: 800 g, 
  • cebula,
  • marchewka,
  • fasolka szparagowa: 150 g,
  • czerwone papryki: 3 sztuki,
  • bakłażan,
  • garść okry,
  • pomidory: 2-3 sztuki,
  • natka pietruszki,
  • olej słonecznikowy: 100 ml
  • mielona papryka,
  • sól,
  • pieprz.

Gulasz z szynkiGulasz z szynki - danie dla fanów mięsa. Banalnie prosty przepis

Jak zrobić gjuwecz? Poszczególne kroki postępowania

  1. Kroimy mięso na niezbyt duże kawałki i podsmażamy na rozgrzanej patelni z olejem;
  2. Dodajemy drobno posiekaną cebulę, po czym kontynuujemy smażenie;
  3. Przekładamy mięso wymieszane z cebulą do glinianego garnka;
  4. Kroimy w kostkę surowe ziemniaki i dodajemy je do dania wraz z bakłażanem, fasolką szparagową, czerwoną papryką, okrą, oraz pokrojoną w krążki marchewkę i posiekane, pozbawione skórki pomidory;
  5. Posypujemy danie posiekaną natką pietruszki, doprawiamy mieloną papryką, solą, pieprzem.
  6. Natłuszczamy potrawę resztą oleju oraz wodą do około jednej trzeciej wysokości glinianego garnka. Szczelnie zakrywamy naczynie i wkładamy do piekarnika.
  7. Pieczemy gjuwecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około dwie godziny, aż mięso stanie się odpowiednio miękkie.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: