Więcej przepisów na dania obiadowe znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Kochasz kotlety mielone, ale ich tradycyjna wersja już nieco ci się przejadła i chcesz spróbować czegoś nowego? A może po prostu uwielbiasz, kiedy są delikatne i rozpływają się w ustach? Jeśli tak, musisz poznać przepis na mielone w zupełnie nowej odsłonie. Gwarantuję, że ten smak zostanie z tobą na długo.
Przepis na mielone z cukinią i serem feta
Potrzebne składniki:
- 500 g mięsa mielonego (najlepiej sprawdzi się chuda wieprzowina lub indyk)
- 1 średnia cukinia
- ok. 120 g sera feta
- pół czerstwej kajzerki namoczonej w mleku
- 1 jajko
- sól, pieprz, czosnek granulowany
- bułka tarta
- olej do smażenia
Kotlety mielone z cukinią i serem feta - sposób wykonania:
- Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie przełóż ją do miski i dodaj łyżeczkę soli. Następnie "wmasuj" sól w cukinię i odstaw na 15 minut, by puściła sok.
- Do drugiej miski włóż mięso mielone. Dodaj namoczoną kajzerkę (porządnie ją odciśnij), wbij jajko i dodaj przyprawy do smaku. Dodaj także drobno pokruszony ser feta.
- Cukinię odciśnij z nadmiaru wody i dodaj do miski z mielonym mięsem. Całość dokładnie wymieszaj, by powstała w miarę jednolita masa.
- Wilgotnymi dłońmi formuj w rękach masę mięsną w kształt kotletów i obtocz w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzej olej. Powinien być bardzo gorący, jednak moc płomienia nie powinna być duża. Smaż kotlety z obu stron, aż będą apetycznie złote, ok. 5-7 minut z jednej strony.
Takie kotlety mielone podawaj ze świeżą surówką lub fasolką szparagową i purée ziemniaczanym lub ulubioną kaszą. Taki obiad zachwyci każdego fana soczystych mielonych oraz miłośników nowych doznać smakowych.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.