Przepis na mielone w zupełnie nowej odsłonie. Dodaj zielone warzywo i odrobinę sera, a smak cię zaskoczy

Przepis na mielone kotlety można z łatwością modyfikować i udoskonalać tak, by smak idealnie wpasował się w nasze gusta. Dziś mamy dla ciebie przepis na mielone, który z pewnością cię zaskoczy. Lubisz klasykę, ale nie boisz się eksperymentów? Dodaj do mielonych cukinię i odrobinę fety i ciesz się śródziemnomorskim akcentem w polskiej klasyce.

Więcej przepisów na dania obiadowe znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Kochasz kotlety mielone, ale ich tradycyjna wersja już nieco ci się przejadła i chcesz spróbować czegoś nowego? A może po prostu uwielbiasz, kiedy są delikatne i rozpływają się w ustach? Jeśli tak, musisz poznać przepis na mielone w zupełnie nowej odsłonie. Gwarantuję, że ten smak zostanie z tobą na długo.

Przepis na mielone z cukinią i serem feta

Potrzebne składniki:

  • 500 g mięsa mielonego (najlepiej sprawdzi się chuda wieprzowina lub indyk)
  • 1 średnia cukinia
  • ok. 120 g sera feta
  • pół czerstwej kajzerki namoczonej w mleku
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, czosnek granulowany
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Kotlety mielone z cukinią i serem feta - sposób wykonania:

  1. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie przełóż ją do miski i dodaj łyżeczkę soli. Następnie "wmasuj" sól w cukinię i odstaw na 15 minut, by puściła sok.
  2. Do drugiej miski włóż mięso mielone. Dodaj namoczoną kajzerkę (porządnie ją odciśnij), wbij jajko i dodaj przyprawy do smaku. Dodaj także drobno pokruszony ser feta.
  3. Cukinię odciśnij z nadmiaru wody i dodaj do miski z mielonym mięsem. Całość dokładnie wymieszaj, by powstała w miarę jednolita masa.
  4. Wilgotnymi dłońmi formuj w rękach masę mięsną w kształt kotletów i obtocz w bułce tartej. 
  5. Na patelni rozgrzej olej. Powinien być bardzo gorący, jednak moc płomienia nie powinna być duża. Smaż kotlety z obu stron, aż będą apetycznie złote, ok. 5-7 minut z jednej strony.

Takie kotlety mielone podawaj ze świeżą surówką lub fasolką szparagową i purée ziemniaczanym lub ulubioną kaszą. Taki obiad zachwyci każdego fana soczystych mielonych oraz miłośników nowych doznać smakowych. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: