Kompot z truskawek - przepis idealny na upały. Świetnie ugasi pragnienie, ale uważaj na cukier

Kompot z truskawek to przyjemne wspomnienie ze szkolnych stołówek i ośrodków kolonijnych. Nie mogło go także zabraknąć na stole podczas niedzielnego obiadu i zawsze smakował rewelacyjnie. Dziś mamy dla ciebie przepis na kompot truskawkowy, który smakuje jak ten sprzed lat. Jednak nie przesadź z cukrem - wówczas zamiast kompotu wyjdzie syrop.

Więcej przepisów z truskawkami w roli głównej znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl

Zobacz wideo

Kompot z truskawek to napój, który nieodłącznie kojarzy się nam z latem i wakacjami. Przepis jest banalny, ale niektórym zdarza się przesadzić z cukrem - wówczas zamiast lekkiego, orzeźwiającego napoju mamy w szklance deser w formie płynnej. Jak zatem przygotować kompot, który świetnie ugasi pragnienie i jednocześnie będzie esencjonalny? Poniżej przepis i najlepsze proporcje.

Kompot z truskawek - przepis idealny na upały i do obiadu

Składniki:

  • 700 g truskawek
  • 2 litry wody
  • 1 i 1/3 szklanki cukru

Kompot z truskawek - sposób wykonania:

  1. Przygotuj większy garnek i wlej do niego wodę. Kiedy się zagotuje, wsyp cukier i wymieszaj, by się rozpuścił.
  2. Truskawki opłucz i oderwij szypułki. Następnie wrzuć je do gotującej się wody (większe owoce możesz przekroić na pół).
  3. Kiedy woda ponownie zawrze, gotuj kompot jeszcze przez 5-10 minut. Następnie pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Najlepiej smakuje na zimno z plastrami cytryny oraz listkami świeżej mięty.

Kompot z truskawek możesz podawać również na ciepło. Jeśli jednak zimą najdzie cię ochota na letni kompot truskawkowy, możesz z powodzeniem użyć także mrożonych owoców. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak prawidłowo mrozić truskawki, zajrzyj TUTAJ.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: