Zupa szczawiowa - klasyczny przepis na wersję z kurczakiem. Wkładka mięsna podbija smak zupy

Jakie jest jedno z najbardziej znanych sezonowych dań z przełomu wiosny i lata? Prawdopodobnie zupa szczawiowa. Przepis w formie podstawowej obejmuje śmietanę i jajka, z kolei bazą jest bulion. Może być stricte warzywny, jednak wkładka mięsna sprawia, że zupa staje się nieco gęstsza i bardziej sycąca.

Przepisów na zupę szczawiową nigdy dość. Tym razem prezentujemy wersję z mięsną wkładką w postaci udek z kurczaka. Zawarte w zupie mięso nie zmienia jej smaku, jednak wraz ze śmietaną zneutralizuje potencjalnie szkodliwe działanie szczawianów obecnych w szczawiu.

Zobacz wideo Zielony chłodnik ogórkowy z młodymi ziemniaczkami i koperkiem

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.

SzczawiowaZupa szczawiowa - przepis. Nie będzie smaczna, jeśli zapomnisz o serze

Przepis na zupę szczawiową na mięsie drobiowym: potrzebne składniki

  • udka z kurczaka: 4 sztuki;
  • świeże liście szczawiu: 500 g;
  • duże ziemniaki: 3-4 sztuki; 
  • marchewka: 2 sztuki;
  • kawałek selera;
  • kawałek pora;
  • natka pietruszki i koperku;
  • liść laurowy;
  • ziele angielskie: 5 sztuk;
  • ziarna czarnego pieprzu: kilkanaście sztuk;
  • sól;
  • śmietana 30 procent: około 6 łyżek;
  • kasza manna: 3 płaskie łyżki;
  • jajka: 3 sztuki;
  • masło.

Zupa szczawiowa z jajkiemZupa szczawiowa - przepis. Nie zapomnij o serze, a będzie wyjątkowa

Przygotowanie zupy szczawiowej krok po kroku

  1. Zaczynamy od umycia udek z kurczaka i umieszczenia ich w garnku.
  2. Obrane i opłukane ziemniaki dodajemy do garnka z mięsem.
  3. Marchewki i seler również obieramy i grubo ścieramy.
  4. Kolejny krok to oczyszczenie poru i posiekanie na drobne kawałki.
  5. Rozpuszczamy na patelni łyżkę masła i smażymy na niej przygotowane wcześniej warzywa. Kiedy się zezłocą, należy przełożyć je do garnka.
  6. Zalewamy garnek około dwoma litrami wody. Dokładamy przyprawy, posiekaną natkę pietruszki i koperku. Doprowadzamy do zagotowania i zmniejszamy ogień. Kontynuujemy gotowania na małym gazie, aż ziemniaki uzyskają miękkość.
  7. W międzyczasie przygotowujemy liście szczawiu: opłukujemy je i drobno siekamy. Należy dodać je po uzyskaniu miękkości ziemniaków.
  8. Po około kwadransie dolewamy śmietanę i kaszę manną i ponownie gotować przez 15 minut, aby zupa się zagęściła.
  9. Na sam koniec dorzucamy jajka - należy je gotować do momentu, w którym staną się dobrze ścięte.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: