Przepisów na zupę szczawiową nigdy dość. Tym razem prezentujemy wersję z mięsną wkładką w postaci udek z kurczaka. Zawarte w zupie mięso nie zmienia jej smaku, jednak wraz ze śmietaną zneutralizuje potencjalnie szkodliwe działanie szczawianów obecnych w szczawiu.
Zobacz wideo
Zielony chłodnik ogórkowy z młodymi ziemniaczkami i koperkiem
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.
Zupa szczawiowa - przepis. Nie będzie smaczna, jeśli zapomnisz o serze
Przepis na zupę szczawiową na mięsie drobiowym: potrzebne składniki
- udka z kurczaka: 4 sztuki;
- świeże liście szczawiu: 500 g;
- duże ziemniaki: 3-4 sztuki;
- marchewka: 2 sztuki;
- kawałek selera;
- kawałek pora;
- natka pietruszki i koperku;
- liść laurowy;
- ziele angielskie: 5 sztuk;
- ziarna czarnego pieprzu: kilkanaście sztuk;
- sól;
- śmietana 30 procent: około 6 łyżek;
- kasza manna: 3 płaskie łyżki;
- jajka: 3 sztuki;
- masło.
Zupa szczawiowa - przepis. Nie zapomnij o serze, a będzie wyjątkowa
Przygotowanie zupy szczawiowej krok po kroku
- Zaczynamy od umycia udek z kurczaka i umieszczenia ich w garnku.
- Obrane i opłukane ziemniaki dodajemy do garnka z mięsem.
- Marchewki i seler również obieramy i grubo ścieramy.
- Kolejny krok to oczyszczenie poru i posiekanie na drobne kawałki.
- Rozpuszczamy na patelni łyżkę masła i smażymy na niej przygotowane wcześniej warzywa. Kiedy się zezłocą, należy przełożyć je do garnka.
- Zalewamy garnek około dwoma litrami wody. Dokładamy przyprawy, posiekaną natkę pietruszki i koperku. Doprowadzamy do zagotowania i zmniejszamy ogień. Kontynuujemy gotowania na małym gazie, aż ziemniaki uzyskają miękkość.
- W międzyczasie przygotowujemy liście szczawiu: opłukujemy je i drobno siekamy. Należy dodać je po uzyskaniu miękkości ziemniaków.
- Po około kwadransie dolewamy śmietanę i kaszę manną i ponownie gotować przez 15 minut, aby zupa się zagęściła.
- Na sam koniec dorzucamy jajka - należy je gotować do momentu, w którym staną się dobrze ścięte.
Gazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc