Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Pomidory mogą zostać dotknięte różnymi chorobami, które objawiają się na wiele sposobów. Dlatego tak ważna jest częsta obserwacja liści i krzewów. Niepożądanie zmiany możemy zaobserwować gdy liście zmieniają kolor na brązowy. O czym świadczy takie zjawisko i czy jest ono powodem do niepokoju?
Brunatna plamistość liści wywołana jest patogenem choroby grzybiczej wywoływanej przez Cladosporium fulvum. Początkowo choroba atakuje tylko liście, jednak z czasem dotyka całej rośliny i szybko przenosi się pomiędzy poszczególnymi krzewami. Niestety w późnych fazach choroby atakuje ona również kwiaty, uniemożliwiając wydawanie owoców. Jeśli na krzaczku znajdują się już owoce, zazwyczaj rzadko dojrzewają.
Choroba grzybicza pomidorów może także przenieść się na inne rośliny, powodując równie duże szkody. Gdy grzyby pojawią się w szklarni, ich całkowite pozbycie się bywa bardzo trudne i często trwa latami. Schorzenie to jest niebezpieczne ze względu na fakt, że zahamowuje fotosyntezę. Skutkami są dużo mniejsze plony, zahamowanie wzrostu roślin czy ryzyko zarażenia tych sąsiadujących.
Początkowo objawy pojawiają się na dolnych liściach pomidora. Wraz z rozwojem choroby porażane są coraz wyżej położone liście, dochodząc aż do tych wierzchołkowych. Na powierzchni zaś tworzą się początkowo żółte, około centymetrowe plamy, później stają się brunatne, a ich środek ulega nekrozie. W miarę zwiększania się ilości plam zlewają się ze sobą. Z kolei na spodzie liścia w miejscu plam pojawia się aksamitny, obfity szary nalot, który z czasem przybiera barwę brunatną albo nawet fioletową. Porażone liście zamierają i zasychają na roślinie. Patogen może również porażać kwiaty - z tego powodu często na porażonych krzakach można zaobserwować zielone pomidory, które nie są w stanie dojrzeć lub całkowity brak owoców.
Korzystnymi warunkami do rozwoju choroby jest przede wszystkim duża wilgotość - powyżej 85 proc. Po około dziesięciu dniach od zakażenia pojawiają się zarodniki, które stopniowo obejmują całą roślinę. Rozwijaniu się tego schorzenia sprzyja również temperatura powyżej 15 stopni Celsjusza.
Aby zapobiec rozwojowi grzyba, należy często czyścić wszelkie narzędzia ogrodowe odpowiednimi środkami odkażającymi. W ten sposób infekcje nie przenoszą się pomiędzy roślinami. Kolejnym sposobem jest odpowiedni sposób podlewania. Warto więc lać wodę wyłącznie na glebę, nie mocząc rośliny - pomocne okażą się odpowiednie odstępy pomiędzy roślinami. Ponadto warto zastosować:
Po zauważeniu pierwszych objawów choroby należy zastosować odpowiedni środek grzybobójczy i wykonaj następujące czynności: