Wegetariańskie flaki z boczniaków - przepis, który zaskakuje. Alternatywa dla tradycyjnego polskiego dania

Czym najlepiej zastąpić flaki wołowe w wersji bezmięsnej? Odpowiedź jest prosta: najlepiej nadają się do tego boczniaki! Z dodatkiem przypraw nabierają niepowtarzalnego smaku i zapachu, który może przekonać nawet tych, którzy nie przepadają za tradycyjną wersją tego dania. Oto przepis na flaki nie tylko dla wegetarian i wegan.

Jeżeli jesteście miłośnikami grzybów, przepis na flaki w wersji wegetariańskiej powinien przypaść do gustu. Boczniaki są smaczne, a ponadto zawierają białko przyswajalne w 70 proc., dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, a poza tym - komplet witamin z grupy B, witaminę C, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, selen oraz sód i cynk. Przyrządzając je, należy jednak pamiętać o tym, że są kruche i łamliwe, dlatego też należy je myć z należytą ostrożnością. Najlepiej wybierać kapelusze o raczej średnich rozmiarach, gdyż te największe są łykowate. 

Zobacz wideo Pyszne dania z kurkami. Wypróbuj te przepisy

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na flaki w wersji wegetariańskiej: potrzebne składniki to nie tylko boczniaki

  • boczniaki: 250 g;
  • oliwa z oliwek: 3 łyżki;
  • posiekana natka pietruszki: 2 łyżki;
  • czosnek, drobno posiekany: 2 ząbki;
  • sól morska;
  • świeżo zmielony czarny pieprz;
  • do podania: bagietka, rukola, miodowy winegret, orzeszki pinii, tarty parmezan.

Sposób przygotowania flaków z boczniaków

  1. Zacznij od pokrojenia boczniaków na mniejsze kawałki. Połóż je średnio rozgrzanej patelni i podgrzewaj na umiarkowanym ogniu przez około trzy minuty z każdej strony. Grzyby muszą zmięknąć i pokryć się ciemnymi "paskami". W trakcie smażenia dopraw je solą.
  2. W niewielkiej misce wymieszaj ze sobą oliwę, posiekaną natką pietruszki oraz czosnek, dodaj niewielką ilość soli. Wysmaruj nimi boczniaki i kontynuuj smażenie przez kilkanaście sekund, również z każdej strony. Dopraw na koniec świeżo zmielonym pieprzem.
  3. Umieść boczniaki na rukoli wymieszanej z miodowym sosem winegret. Ostatni krok to posypanie zrumienionymi orzeszkami pinii oraz tartym parmezanem.
Więcej o:
Copyright © Agora SA