Czy panierka zawsze musi być z bułki tartej? Wcale nie. Poznaj smaczniejsze i bardziej chrupiące wersje

Panierka w myślach wielu z nas to połączenie mąki, jajka i oczywiście bułki tartej. Tego typu panierunku używamy do schabowych, sznycli, ryb, a nawet warzyw. Równie dobra, a na pewno mniej kaloryczna panierka wyjdzie, gdy zamiast bułki tartej użyjemy innych produktów. Zobaczysz, że schabowy może smakować jeszcze lepiej.

Więcej kulinarnych wskazówek znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Prawda jest taka: wszyscy kochamy panierowane smakołyki, począwszy od tradycyjnego schabowego, przez polędwiczki drobiowe, na boczniakach kończąc. Niestety, tak bardzo jak uwielbiamy panierkę z bułki tartej, tak samo niekorzystanie może ona wpływać na nasze zdrowie. Bułka tarta wyjątkowo chłonie tłuszcz, co oczywiście podbija smak naszych ukochanych kotletów, ale dodaje przy okazji także mnóstwa kalorii. O ile jednak nie spożywamy panierowanych dań zbyt często, nie musimy się martwić, że nasze zdrowie przez to ucierpi. Jednak wielu z nas nie wyobraża sobie niedzieli bez porządnego kawałka schabu w panierce lub soczystego sznycla, apetycznie przypieczonego z obu stron. Co wówczas? Czy trzeba zrezygnować z panierki? A co z osobami uczulonymi na gluten? Z wielką przyjemnością przedstawimy wam kilka smacznych i jeszcze bardziej chrupiących alternatyw dla bułki tartej w panierce.

Kotlety mielone z cukiniąPrzepis na mielone. Dodaj zielone warzywo, a smak cię zaskoczy

1. Płatki kukurydziane do kurczaka i dla osób które nie jedzą glutenu

Panierka z roztłuczonych płatków kukurydzianych jest kochana zwłaszcza przez dzieci. To świetna opcja panierowania delikatnych polędwiczek z kurczaka lub drobiowych kąsków na spotkania w większym gronie. Płatki kukurydziane nie zawierają glutenu, także śmiało mogą jeść je nawet osoby zmagające się z celiakią lub cierpiące na problemy żołądkowe po zjedzeniu produktów pszennych.

Panierka do wykonania jest bardzo prosta - płatki kukurydziane (mogą być najzwyklejsze płatki śniadaniowe) wkładamy do woreczka i rozbijamy tłuczkiem. Nie musimy rozbijać ich drobno - większe kawałki nie odpadną od mięsa, kiedy wcześniej zamoczysz je w roztrzepanym jajku. Jednak panierowanie najczęściej składa się z trzech kroków: Mięso obtaczamy w mące, następnie w jajku i na końcu w czymś "chrupiącym". Czym w takim razie zastąpić mąkę pszenną? Świetnie sprawdzi się mąka kukurydziana lub migdałowa. Smak takiej panierki jest naprawdę wyjątkowy. Niestety, płatki również mają tendencję do chłonięcia tłuszczu. Co zrobić, by wypiły go mniej? Po pierwsze, tłuszczu powinno być dość sporo i po drugie, musi być bardzo gorący.

2. Schabowy z płatkami owsianymi. Brzmi jak zniewaga? Przekonaj się, jakie to pyszne!

Oczywiście kotlet schabowy będzie pyszny również w wersji z płatkami kukurydzianymi, jednak zmielone płatki owsiane skutecznie udają smak bułki tartej. Dzięki temu nasza potrawa narodowa nie zmieni się w smaku, ale zdecydowanie straci na kaloryczności. Przed obtoczeniem mięsa w płatkach owsianych jednak polecamy dodać do nich szczyptę soli, żeby podkreślić smak dania. Do sznycli i schabowego świetnie sprawdzą się także otręby. Dzięki wysokiej zawartości białka i błonnika pokarmowego ułatwią proces trawienia, a my po takiej uczcie nie będziemy czuć nieprzyjemnej pełności i zmęczenia.

W tym przypadku proces panierowania jest identyczny, jak w przypadku płatków kukurydzianych: przyprawione mięso najpierw obtaczamy w dowolnej mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na koniec w otrębach lub płatkach owsianych. Następnie na bardzo rozgrzanym tłuszczu smażymy na złoto z obu stron, uważając, by panierka się nie przypaliła.

Zmielone orzechy idealne do ryb i chudego mięsa

Do delikatnego mięsa ryb świetnie nadają się drobno zmielone orzechy, w szczególności migdały i płatki migdałowe. Jeśli mamy ochotę na nieco egzotyki na talerzu, opanierujmy rybę w sezamie lub zmielonych pistacjach. Ten sposób zaskoczy niejednego z was idealną kompozycją smaków, które w pierwszej mogą nie wyglądać na najlepszy duet. Oczywiście z powodzeniem można użyć także orzechów włoskich lub laskowych, to z kolei świetnie sprawdzi się do ryb słodkowodnych, jak na przykład pstrąg czy sandacz. Orzechów możemy użyć także do panierowania innych chudych mięs, jak na przykład indyka czy perliczki. Jednak orzechy są dość kaloryczne, dlatego jako dodatek do tego typu dań poleca się świeże warzywa lub lekkie surówki.

Warzywa na chrupiąco w ciecierzycy

Panierka z ciecierzycy świetnie sprawdzi się w przypadku warzyw takich jak cukinia, brokuł czy kalafior, ale także do grzybów - pieczarek lub boczniaków. Ciecierzyca w postaci panierki szczególnie przypadnie do gustu osobom ograniczającym gluten i węglowodany, ale także wszystkim, którzy uwielbiają kulinarne eksperymenty. Do zmielonej ciecierzycy można dodawać różne przyprawy, w zależności od tego, na co mamy ochotę. Wymieszana z curry i chili lub z ziołami i pieprzem cytrynowym to tylko dwie z wielu opcji. Panierka z ciecierzycy smacznie współgra także ze smażonymi serami - delikatny camembert w takiej wersji nie ma sobie równych.

Jak ugotować fasolkę szparagową na obiad? Podpowiadamy sprawdzone sposoby. Zdjęcie ilustracyjneTrik na przygotowanie fasolki szparagowej. Znacznie przyspiesza pracę

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: