Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Gołąbki to wyjątkowe danie w polskiej kuchni. Wszyscy je uwielbiają, ale niestety nie wszyscy mają czas je przyrządzać. Zawijanie w liście jest dość pracochłonne. Dlatego proponujemy oszukane gołąbki, które są równie pyszne jak i łatwe w przygotowaniu.
Oszukane gołąbki, czyli wersja bez zawijania. Jaki sos do gołąbków? Sprawdzi się nie tylko pomidorowy
Oszukane gołąbki - bez zawijania
Niesamowicie smaczne i wyjątkowo proste w przygotowaniu gołąbki bez zawijania to trochę inna wersja tradycyjnej wersji. W tym przepisie rezygnujemy z czasochłonnego zawijania w liście kapusty, dzięki czemu zyskujemy czas, a danie nabiera ciekawej, nowej odsłony a smakuje równie pysznie! Do przygotowania potrzebne będzie dobrej jakości mięso - najlepiej łopatka wieprzowa, którą samodzielnie zmielimy w domu. Nie może zabraknąć także aromatycznych dodatków takich jak cebulką, koperek czy młoda kapustka. Kluczowy okaże się także sos, które zagwarantuje soczystość i sprawi, że mięso nie będzie suche. Klasyczną wersją jest ten przygotowany z pomidorów, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by odrobinę poeksperymentować i podać gołąbki z sosem grzybowym czy koperkowym.
Zobacz wideo
Przepis na gołąbki bez zawijania
Przepis na oszukane gołąbki bez zawijania
Składniki na gołąbki:
- 800 g łopatki wieprzowej,
- pół główki kapusty,
- 2 cebule,
- jajko,
- olej,
- 100 g suchego ryżu,
- garść koperku,
- sól,
- pieprz.
Składniki na sos:
- 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- pół szklanki przecieru pomidorowego,
- płaska łyżka mąki pszennej.
Sposób przygotowania:
- Mięso dokładni mielimy w maszynce.
- Kapustę pozbawiamy zewnętrznych liści, głąba i bardzo dokładnie szatkujemy. Dodajemy łyżeczkę soli, ugniatamy i odstawiamy na 20 minut aż puści soki.
- Po tym czasie kapustę odsączamy i łączymy z mięsem.
- Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu.
- Na patelni z dodatkiem oleju szklimy cebulkę.
- Do miski z mięsem dodajemy przestudzony ryż, cebulę, jajko i posiekany koperek. Całość dokładnie mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem.
- W wilgotnych dłoniach formujemy gołąbki, a następnie podsmażamy je w dużym garnku z obu stron na rumiany kolor. Gołąbki odkładamy na talerz.
- Przygotowujemy sos pomidorowy - do garnka wlewamy bulion i pozostałe pomidorowe produkty. Całość zagotowujemy, a następnie zmniejszamy moc palnika i delikatnie układamy w sosie gołąbki. Dusimy przez około 30 minut - jeśli sos jest zbyt wodnisty, dodajemy łyżkę mąki i dokładnie mieszamy. Po tym czasie danie jest gotowe do podania.