Oszukane gołąbki - prosty i szybki sposób bez zawijania! Kluczowy okaże się aromatyczny sos

Oszukane gołąbki, czyli przepis bez zawijania. To pyszne, iście polskie danie, które często gości na naszych stołach jest wyjątkowo pyszne, ale i zdrowe. Niestety klasyczna receptura jest czasochłonna i wymagająca dlatego warto przygotować nowoczesną odsłonę tego kultowego posiłku bez zawijania w liście kapusty. Kluczowe dla smaku okażą się jednak te dodatki i gęsty, kremowy sos.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl 

Gołąbki to wyjątkowe danie w polskiej kuchni. Wszyscy je uwielbiają, ale niestety nie wszyscy mają czas je przyrządzać. Zawijanie w liście jest dość pracochłonne. Dlatego proponujemy oszukane gołąbki, które są równie pyszne jak i łatwe w przygotowaniu. 

Oszukane gołąbkiOszukane gołąbki, czyli wersja bez zawijania. Jaki sos do gołąbków? Sprawdzi się nie tylko pomidorowy

Oszukane gołąbki - bez zawijania

Niesamowicie smaczne i wyjątkowo proste w przygotowaniu gołąbki bez zawijania to trochę inna wersja tradycyjnej wersji. W tym przepisie rezygnujemy z czasochłonnego zawijania w liście kapusty, dzięki czemu zyskujemy czas, a danie nabiera ciekawej, nowej odsłony a smakuje równie pysznie! Do przygotowania potrzebne będzie dobrej jakości mięso - najlepiej łopatka wieprzowa, którą samodzielnie zmielimy w domu. Nie może zabraknąć także aromatycznych dodatków takich jak cebulką, koperek czy młoda kapustka. Kluczowy okaże się także sos, które zagwarantuje soczystość i sprawi, że mięso nie będzie suche. Klasyczną wersją jest ten przygotowany z pomidorów, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by odrobinę poeksperymentować i podać gołąbki z sosem grzybowym czy koperkowym. 

Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania

Przepis na oszukane gołąbki bez zawijania

Składniki na gołąbki:

  • 800 g łopatki wieprzowej, 
  • pół główki kapusty, 
  • 2 cebule, 
  • jajko,
  • olej,
  • 100 g suchego ryżu,
  • garść koperku,
  • sól,
  • pieprz.

Składniki na sos:

  • 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • pół szklanki przecieru pomidorowego,
  • płaska łyżka mąki pszennej.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso dokładni mielimy w maszynce. 
  2. Kapustę pozbawiamy zewnętrznych liści, głąba i bardzo dokładnie szatkujemy. Dodajemy łyżeczkę soli, ugniatamy i odstawiamy na 20 minut aż puści soki. 
  3. Po tym czasie kapustę odsączamy i łączymy z mięsem. 
  4. Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu. 
  5. Na patelni z dodatkiem oleju szklimy cebulkę. 
  6. Do miski z mięsem dodajemy przestudzony ryż, cebulę, jajko i posiekany koperek. Całość dokładnie mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. 
  7. W wilgotnych dłoniach formujemy gołąbki, a następnie podsmażamy je w dużym garnku z obu stron na rumiany kolor. Gołąbki odkładamy na talerz. 
  8. Przygotowujemy sos pomidorowy - do garnka wlewamy bulion i pozostałe pomidorowe produkty. Całość zagotowujemy, a następnie zmniejszamy moc palnika i delikatnie układamy w sosie gołąbki. Dusimy przez około 30 minut - jeśli sos jest zbyt wodnisty, dodajemy łyżkę mąki i dokładnie mieszamy. Po tym czasie danie jest gotowe do podania. 
Więcej o: