Nieskomplikowany przepis na kopytka. Nie zapomnij o odpowiedniej proporcji mąki

Przepis na kopytka najlepiej wykorzystać, gdy mamy resztkę ziemniaków z obiadu i brakuje nam pomysłu, co z nimi zrobić. Swoją nazwę zawdzięczają charakterystycznemu kształtowi, przypominającym nieco kopyta. Kopytka bywają mylone czasem z pierogami leniwymi, ponieważ nieco podobnie smakują i są równie łatwe w przygotowaniu.

Czym różni się przepis na kopytka od tradycyjnych pierogów leniwych? Choć na pierwszy rzut oka wyglądają bardzo podobnie, różnią się składnikami. Leniwe przygotowuje się bowiem z twarogu, jajka i mąki, bez dodatku ziemniaków. Kopytka z serem bazują z kolei głównie na ziemniakach z dodatkiem twarogu, jajka i mąki.

Zobacz wideo Kopytka z batatów - piękny i pyszny dodatek do obiadu

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.

Kopytka na słodko czy na słono? Niezależnie, jakie wolicie, podstawowy przepis jest ten samKopytka - przepis na udany obiad. Jak je zrobić? Wyjaśniamy

Przepis na kopytka: potrzebne składniki

  • kg ugotowanych ziemniaków;
  • mąka pszennej tortowej - około 230 g (9 czubatych łyżek);
  • średniej wielkości lub małe jajko;
  • płaska łyżeczka soli.

kopytkaKopytka to przepis na udany, lekki obiad idealny na lato

Jak zrobić kopytka?

  1. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce.
  2. Na stolnicę przesiewamy dziewięć kopiatych łyżek mąki pszennej. Wykładamy gładką masę ziemniaczaną. Na środek wbijamy jajko małej lub średniej wielkości. Dodajemy do całości też płaską łyżeczkę soli. 
  3. Całość wyrabiamy na plastyczną i całkowicie gładkąmasę - nie może być w niej bez żadnych grudek. Jeżeli przytrafią się takie odmiany ziemniaków, które będą wymagały dokładniejszego przygotowania, wówczas można dodać trochę więcej mąki. Nie należy nigdy przesadzać z jej ilością, w przeciwnym razie kopytka wyjdą zbyt twarde.
  4. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Solimy ją w momencie, gdy zacznie wrzeć.
  5. Na obsypanej mąką stolnicy umieszczamy jedną czwartą ciasta i rozwałkuj ręcznie. Musi uzyskać kształt sznurka o grubości około dwóch centymetra. Ucinamy nożem kopytka o długości około półtorej do dwóch centymetrów.
  6. Oprószone lekko mąką kopytka przenosimy na cedzak i zanurzamy ostrożnie w gotującej się wodzie i ostrożnie mieszamy. Po wypłynięciu ich na wierzch należy odczekać jeszcze około 90 sekund. Po tym czasie można zacząć je podawać.

Czas przygotowania: 40 minut.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: