-
Haps
-
Jak przygotować
- Nieskomplikowany przepis na kopytka. Nie zapomnij o odpowiedniej proporcji mąki
Nieskomplikowany przepis na kopytka. Nie zapomnij o odpowiedniej proporcji mąki
Przepis na kopytka najlepiej wykorzystać, gdy mamy resztkę ziemniaków z obiadu i brakuje nam pomysłu, co z nimi zrobić. Swoją nazwę zawdzięczają charakterystycznemu kształtowi, przypominającym nieco kopyta. Kopytka bywają mylone czasem z pierogami leniwymi, ponieważ nieco podobnie smakują i są równie łatwe w przygotowaniu.
Czym różni się przepis na kopytka od tradycyjnych pierogów leniwych? Choć na pierwszy rzut oka wyglądają bardzo podobnie, różnią się składnikami. Leniwe przygotowuje się bowiem z twarogu, jajka i mąki, bez dodatku ziemniaków. Kopytka z serem bazują z kolei głównie na ziemniakach z dodatkiem twarogu, jajka i mąki.
Zobacz wideo
Kopytka z batatów - piękny i pyszny dodatek do obiadu
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.
Przepis na kopytka: potrzebne składniki
- kg ugotowanych ziemniaków;
- mąka pszennej tortowej - około 230 g (9 czubatych łyżek);
- średniej wielkości lub małe jajko;
- płaska łyżeczka soli.
Jak zrobić kopytka?
- Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce.
- Na stolnicę przesiewamy dziewięć kopiatych łyżek mąki pszennej. Wykładamy gładką masę ziemniaczaną. Na środek wbijamy jajko małej lub średniej wielkości. Dodajemy do całości też płaską łyżeczkę soli.
- Całość wyrabiamy na plastyczną i całkowicie gładkąmasę - nie może być w niej bez żadnych grudek. Jeżeli przytrafią się takie odmiany ziemniaków, które będą wymagały dokładniejszego przygotowania, wówczas można dodać trochę więcej mąki. Nie należy nigdy przesadzać z jej ilością, w przeciwnym razie kopytka wyjdą zbyt twarde.
- Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Solimy ją w momencie, gdy zacznie wrzeć.
- Na obsypanej mąką stolnicy umieszczamy jedną czwartą ciasta i rozwałkuj ręcznie. Musi uzyskać kształt sznurka o grubości około dwóch centymetra. Ucinamy nożem kopytka o długości około półtorej do dwóch centymetrów.
- Oprószone lekko mąką kopytka przenosimy na cedzak i zanurzamy ostrożnie w gotującej się wodzie i ostrożnie mieszamy. Po wypłynięciu ich na wierzch należy odczekać jeszcze około 90 sekund. Po tym czasie można zacząć je podawać.
Czas przygotowania: 40 minut.