Jak zrobić domową wędlinę? Lepsza niż ze sklepu i bez niepotrzebnych dodatków

Wykonanie domowej wędliny wbrew pozorom nie jest skomplikowane. Jeśli chcesz cieszyć się pyszną szynką i jednocześnie mieć pewność, że nie zawiera żadnych wzmacniaczy i konserwantów, zajrzyj poniżej. Mamy dla ciebie dwie smaczne wresje - pieczoną i gotowaną.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Domowa wędlina to świetny dodatek do kanapek, sałatek lub na zimną płytę podczas spotkań w większym gronie. Wykonanie wbrew pozorom jest bardzo łatwe. Poniżej przedstawiamy dwa smaczne przepisy, które biją na głowę wszystkie sklepowe wędliny. Sam zdecyduj, czy wolisz szynkę pieczoną, czy gotowaną. 

Jak się pozbyć mszyc domowych roślin? Ten środek może pomócOcet na mszyce - jak stosować? Tani sposób na pozbycie się szkodników

Soczysta szynka pieczona w rękawie - przepis najprostszy, jaki istnieje

Potrzebne składniki:

  • 1 średnia szynka wieprzowa
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka słodkiej papryki
  • płaska łyżeczka ostrej papryki
  • 6 łyżki musztardy
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki oleju
  • kilka listków laurowych
  • dodatkowo solanka w proporcjach: na 1 kg mięsa 500 ml wody i 50 g soli

Szynka pieczona w rękawie - sposób wykonania:

  1. Przygotuj solankę w proporcji odpowiedniej do wagi mięsa. Następnie, kiedy roztwór już ostygnie, włóż do niego szynkę i w ten sposób pekluj nie mniej niż 12 godzin.
  2. Kiedy mięso spędzi już w solance dostatecznie dużo czasu, wyjmij je i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie dokładnie natrzyj je przyprawami w tym posiekanym czosnkiem roztartym z solą. Dodaj odrobinę oleju i odłóż mięso na kolejne 12 godzin do lodówki.
  3. Przed przystąpieniem do pieczenia, wyjmij mięso z lodówki, by nabrało temperatury pokojowej. 
  4. Piekarnik nagrzej do temperatury 180. Mięso włóż do rękawa do pieczenia i ułóż na blaszce. Piecz przez godzinę. Opcjonalnie, 10 minut przed końcem pieczenia możesz rozciąć rękaw, by szynka delikatnie przypiekła się z wierzchu.

W ten sam sposób możesz także przygotować schab lub karkówkę, przy czym warto wspomnieć, że karkówka potrzebuje nieco więcej czasu w solance, żeby odpowiednio skruszała.

Szynka gotowana - takiej wędliny nie kupisz w żadnym sklepie

Składniki:

  • ok. 1,5 kg szynki wieprzowej

Marynata:

  • 75 g soli peklowej
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • 2 łyżki majeranku

Zalewa:

  • 1 czubata łyżka soli
  • 2 łyżki majonezu
  • 1,5 łyżki majeranku
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • 3-4 ziarna pieprzu

Szynka gotowana - sposób wykonania:

  1. Przygotuj solankę. W 100 ml wody rozpuść 25 g soli peklowej Szynkę osusz ręcznikiem papierowym i przełóż do naczynia. Następnie za pomocą strzykawki wtłocz solankę do mięsa, nakłuwając je z każdej strony. Porządnie "wymasuj" mięso, by solanka równomiernie się rozeszła.
  2. Pozostałą sól peklową rozpuść w dwóch litrach wody. Następnie dodaj do marynaty pozostałe składniki w tym przekrojone na pół ząbki czosnku.
  3. Szynkę ciasno obwiąż sznurkiem lub włóż do siatki wędzarniczej i przełóż do garnka z marynatą. Płyn powinien w całości przykrywać mięso, jeśli tak nie jest, dolej odrobinę wody. W tak przygotowanej marynacie trzymaj szynkę przez 3-4 dni w chłodnym miejscu.
  4. Po upływie kilku dni wyjmij szynkę z marynaty i przygotuj zalewę. W dwóch litrach wody rozpuść czubatą łyżkę soli, dodaj pozostałe przyprawy oraz przepołowiony czosnek i majonez.
  5. Szynkę włóż do zimnej zalewy i włącz średnią moc palnika. Gotuj przez 10 minut od czasu zagotowania, wyłącz palnik i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Następnie, ponownie zagotuj szynkę, gotuj przez 10 minut i znowu pozostaw ją w zalewie, aż ostygnie.
  6. Kiedy zalewa będzie już zimna, możesz wyjąć z niej szynkę i przeciąż sznurki, którymi była obwiązana. Teraz możesz już robić pyszne kanapki.

Zabrakło otwieracza do butelek? Patent z przyborem do grillowania pomożeJak otworzyć butelkę bez otwieracza? Narzędzie grillowe uratuje sytuację

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: