Potrzebujesz surówki z ogórkami do obiadu? Sałatka szwedzka to przetwór nie tylko na jesień i zimę

Sałatka szwedzka to przede wszystkim ogórki, ale nie tylko - zawiera również inne warzywa. Do tego można ją przechowywać tak, jak inne przetwory, więc lepiej od razu zrobić więcej, aby starczyło na całą jesień i zimę. Przekonajcie się sami, jak łatwo ją zrobić.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Sezon w pełni. Jak pasteryzować przetwory?

Oprócz ogórków do sałatki szwedzkiej są potrzebne inne warzywa, np. marchewka czy cebula i oczywiście przyprawy. Nie można też zapominać o samej zalewie octowej, bez niej nie ma sałatki. Przepis na ten szwedzki przetwór na pewno przypadnie wam do gustu. Sprawdźcie sami.

Sałatka szwedzka przepis Sałatka szwedzka: odrobina lata na jesiennym lub zimowym talerzu

Do sałatki szwedzkiej potrzeba nie tylko ogórków. Zobacz, w co musisz się zaopatrzyć

Zanim zaczniesz robić swoją sałatkę, przygotuj następujące składniki:

  • ogórki - 3 kilogramy,
  • marchewka - pół kilograma,
  • cebula,
  • czosnek - 1 - 2 główki (zależnie od wielkości).
  • ocet - szklanka,
  • olej - jak wyżej,
  • cukier - jw.,
  • sól - 2 łyżki,
  • pieprz - 2 łyżeczki.

Oprócz powyższych produktów, do sałatki szwedzkiej można dodać też: paprykę (świeżą, czerwoną), koper włoski, gorczycę, ziele angielskie, liście laurowe, a nawet goździki. Zależnie od gustu.

Sałatka szwedzka przepis Chodzi za wami sałatka szwedzka? Magda Gessler by się takiej nie oparła

Przygotowanie sałatki szwedzkiej nie różni się za bardzo od innych przetworów. Zobaczcie sami

Jak zrobić sałatkę? Na pewno każdy sobie poradzi, oto szczegółowa instrukcja:

  1. Warzywa umyj i pokrój - ogórki w plastry, paprykę w paski i cebulę w piórka;
  2. Czosnek obierz i zostaw ząbki w całości. Marchewkę zetrzyj na tarce;
  3. Wymieszaj warzywa z pieprzem i solą, Odstaw na około dwie godziny;
  4. Zagotuj wodę z octem i cukrem. Jak nieco przestygnie dodaj olej;
  5. Warzywa umieść w słoikach wraz z ziołami, np. gorczycą i zalej gorącą zalewą;
  6. Zakręć słoiki ustaw na dnie garnka pokrytym ściereczką i pasteryzuj przez kwadrans;
  7. Słoiki odwróć do góry dnem i zostaw do ostygnięcia.

Sałatka szwedzka będzie gotowa do jedzenia po około dwóch tygodniach (ale nie mniej niż 10 dni).

Smacznego!

Więcej o: