Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo
Sezon w pełni. Jak pasteryzować przetwory?
Oprócz ogórków do sałatki szwedzkiej są potrzebne inne warzywa, np. marchewka czy cebula i oczywiście przyprawy. Nie można też zapominać o samej zalewie octowej, bez niej nie ma sałatki. Przepis na ten szwedzki przetwór na pewno przypadnie wam do gustu. Sprawdźcie sami.
Do sałatki szwedzkiej potrzeba nie tylko ogórków. Zobacz, w co musisz się zaopatrzyć
Zanim zaczniesz robić swoją sałatkę, przygotuj następujące składniki:
- ogórki - 3 kilogramy,
- marchewka - pół kilograma,
- cebula,
- czosnek - 1 - 2 główki (zależnie od wielkości).
- ocet - szklanka,
- olej - jak wyżej,
- cukier - jw.,
- sól - 2 łyżki,
- pieprz - 2 łyżeczki.
Oprócz powyższych produktów, do sałatki szwedzkiej można dodać też: paprykę (świeżą, czerwoną), koper włoski, gorczycę, ziele angielskie, liście laurowe, a nawet goździki. Zależnie od gustu.
Przygotowanie sałatki szwedzkiej nie różni się za bardzo od innych przetworów. Zobaczcie sami
Jak zrobić sałatkę? Na pewno każdy sobie poradzi, oto szczegółowa instrukcja:
- Warzywa umyj i pokrój - ogórki w plastry, paprykę w paski i cebulę w piórka;
- Czosnek obierz i zostaw ząbki w całości. Marchewkę zetrzyj na tarce;
- Wymieszaj warzywa z pieprzem i solą, Odstaw na około dwie godziny;
- Zagotuj wodę z octem i cukrem. Jak nieco przestygnie dodaj olej;
- Warzywa umieść w słoikach wraz z ziołami, np. gorczycą i zalej gorącą zalewą;
- Zakręć słoiki ustaw na dnie garnka pokrytym ściereczką i pasteryzuj przez kwadrans;
- Słoiki odwróć do góry dnem i zostaw do ostygnięcia.
Sałatka szwedzka będzie gotowa do jedzenia po około dwóch tygodniach (ale nie mniej niż 10 dni).
Smacznego!