Potrzebujesz surówki z ogórkami do obiadu? Sałatka szwedzka to przetwór nie tylko na jesień i zimę

Sałatka szwedzka to przede wszystkim ogórki, ale nie tylko - zawiera również inne warzywa. Do tego można ją przechowywać tak, jak inne przetwory, więc lepiej od razu zrobić więcej, aby starczyło na całą jesień i zimę. Przekonajcie się sami, jak łatwo ją zrobić.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Sezon w pełni. Jak pasteryzować przetwory?

Oprócz ogórków do sałatki szwedzkiej są potrzebne inne warzywa, np. marchewka czy cebula i oczywiście przyprawy. Nie można też zapominać o samej zalewie octowej, bez niej nie ma sałatki. Przepis na ten szwedzki przetwór na pewno przypadnie wam do gustu. Sprawdźcie sami.

Do sałatki szwedzkiej potrzeba nie tylko ogórków. Zobacz, w co musisz się zaopatrzyć

Zanim zaczniesz robić swoją sałatkę, przygotuj następujące składniki:

  • ogórki - 3 kilogramy,
  • marchewka - pół kilograma,
  • cebula,
  • czosnek - 1 - 2 główki (zależnie od wielkości).
  • ocet - szklanka,
  • olej - jak wyżej,
  • cukier - jw.,
  • sól - 2 łyżki,
  • pieprz - 2 łyżeczki.

Oprócz powyższych produktów, do sałatki szwedzkiej można dodać też: paprykę (świeżą, czerwoną), koper włoski, gorczycę, ziele angielskie, liście laurowe, a nawet goździki. Zależnie od gustu.

Przygotowanie sałatki szwedzkiej nie różni się za bardzo od innych przetworów. Zobaczcie sami

Jak zrobić sałatkę? Na pewno każdy sobie poradzi, oto szczegółowa instrukcja:

  1. Warzywa umyj i pokrój - ogórki w plastry, paprykę w paski i cebulę w piórka;
  2. Czosnek obierz i zostaw ząbki w całości. Marchewkę zetrzyj na tarce;
  3. Wymieszaj warzywa z pieprzem i solą, Odstaw na około dwie godziny;
  4. Zagotuj wodę z octem i cukrem. Jak nieco przestygnie dodaj olej;
  5. Warzywa umieść w słoikach wraz z ziołami, np. gorczycą i zalej gorącą zalewą;
  6. Zakręć słoiki ustaw na dnie garnka pokrytym ściereczką i pasteryzuj przez kwadrans;
  7. Słoiki odwróć do góry dnem i zostaw do ostygnięcia.

Sałatka szwedzka będzie gotowa do jedzenia po około dwóch tygodniach (ale nie mniej niż 10 dni).

Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Agora SA