Przepis na kotlety jajeczne powinien przypaść do gustu każdemu amatorowi jajek i nie tylko. Takie danie jest lubiane również przez dzieci, ponieważ są delikatne w smaku. W Polsce znane są od dziesiątek lat - starsze pokolenie może kojarzyć je z niegdysiejszymi barami mlecznymi. Przetrwało jednak do dziś, ponieważ przepis na nie łatwo jest modyfikować: do listy składników można dodać np. pieczarki oraz warzywa, np. gotowane ziemniaki lub brokuł. Ponadto bardzo łatwo się je przygotowuje, a zrealizowanie przepisu powinno zająć nie więcej niż pół godziny.
Zobacz wideo
Pomarańczowa shakshuka (dyniowa)
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.
Kotlety z jajek, czyli obiad w pół godziny. Będą soczyste i delikatne
Kotlety jajeczne: przepis
- 5 ugotowanych na twardo jajek;
- jajko surowe;
- sól i pieprz;
- łyżka bułki tartej;
- łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku;
- łyżka posiekanego szczypiorku;
- bułka tarta do obtoczenia, masło klarowane do smażenia.
Kotlety jajeczne - obiadowy hit. Warzywny dodatek sprawi, że będą soczyste
Kolejne etapy przygotowania
- Ugotowane na twardo jajka obierz ze skorupek, umieść w misce, dokładnie rozgnieć widelcem. Dodawaj kolejno surowe jajko, sól, pieprz, łyżkę bułki tartej, natkę pietruszki lub koperku oraz szczypiorek. Dokładnie wymieszaj, uformuj cztery kotleciki, mocno dociskając masę.
- Poobtaczaj kotlety w bułce tartej, ułóż je na tacce i umieść w lodówce na ok. dwie godziny.
- Rozgrzej na patelni trzy łyżki masła klarowanego. Gdy będzie gorące, umieść na niej przygotowane kotlety, zmniejsz ogień do poziomu umiarkowanego. Smażyć kotlety do zarumienia przez ok. trzy minuty z każdej ze stron.
Z czym podawać kotlety z jajek: z sosem czosnkowym, grzybowym, ziemniakami, sałatkami i surówkami warzywnymi.
Gazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc