Kotlety jajeczne: przepis na danie znane z czasów barów mlecznych i nie tylko

Prawdopodobnie każdy zna kotlety jajeczne. Przepis na nie jest nieskomplikowane i obejmuje podstawowe przyprawy oraz inne składniki, które każdy znajdzie w swojej kuchni. To świetna propozycja na szybki obiad- nie tylko dla zabieganych.

Przepis na kotlety jajeczne powinien przypaść do gustu każdemu amatorowi jajek i nie tylko. Takie danie jest lubiane również przez dzieci, ponieważ są delikatne w smaku. W Polsce znane są od dziesiątek lat - starsze pokolenie może kojarzyć je z niegdysiejszymi barami mlecznymi. Przetrwało jednak do dziś, ponieważ przepis na nie łatwo jest modyfikować: do listy składników można dodać np. pieczarki oraz warzywa, np. gotowane ziemniaki lub brokuł. Ponadto bardzo łatwo się je przygotowuje, a zrealizowanie przepisu powinno zająć nie więcej niż pół godziny.

Zobacz wideo Pomarańczowa shakshuka (dyniowa)

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.

Kotlety jajeczne: przepis

  • 5 ugotowanych na twardo jajek;
  • jajko surowe;
  • sól i pieprz;
  • łyżka bułki tartej;
  • łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku;
  • łyżka posiekanego szczypiorku;
  • bułka tarta do obtoczenia, masło klarowane do smażenia.

Kolejne etapy przygotowania

  1. Ugotowane na twardo jajka obierz ze skorupek, umieść w misce, dokładnie rozgnieć widelcem. Dodawaj kolejno surowe jajko, sól, pieprz, łyżkę bułki tartej, natkę pietruszki lub koperku oraz szczypiorek. Dokładnie wymieszaj, uformuj cztery kotleciki, mocno dociskając masę.
  2. Poobtaczaj kotlety w bułce tartej, ułóż je na tacce i umieść w lodówce na ok. dwie godziny.
  3. Rozgrzej na patelni trzy łyżki masła klarowanego. Gdy będzie gorące, umieść na niej przygotowane kotlety, zmniejsz ogień do poziomu umiarkowanego. Smażyć kotlety do zarumienia przez ok. trzy minuty z każdej ze stron.

Z czym podawać kotlety z jajek: z sosem czosnkowym, grzybowym, ziemniakami, sałatkami i surówkami warzywnymi.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.