Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Gorące letni dni to również czas na lekkie dania i ciekawe eksperymenty w kuchni. W tym okresie w niepamięć odchodzą ciężkie, mięsna dania a królują kolorowe potrawy z dodatkiem warzyw i owoców. Przepisem, który jest wyjątkowo smaczny jest połączenie drobiu z ananasem - sprawdź, jak go przygotować.
Kotlet hawajski - przepis na lekkie danie
Połączenie mięsa ze słodkimi, owocowymi dodatkami nie jest żadną nowością. Popularny schab ze śliwką, kaczka z żurawiną lub jabłkami, lub kurczak z ananasem to wyjątkowo smaczne duety. Smaki idealnie łączą się i tworzą wyjątkowo smaczną całość. W letnie dni warto przygotować zwłaszcza ostatnią propozycję. Danie jest łatwe w przygotowaniu, nie wymaga wielu składników, a efekt jest powalający! Śmiało możemy przygotować je na patelni, ale świetnie sprawdzi się także na grillu. Nasza receptura urozmaici twoje letnie menu i sprawi, że będzie to jedno z ulubionych dań.
Zobacz wideo Ananasowe trójkąty - jak szybko i efektownie pokroić ananasa
Przepis na lekki obiad - kotlet po hawajsku
Składniki:
- filet z kurczaka,
- ananas z puszki,
- szynka wieprzowa wędzona,
- ser żółty,
- 2 jajka,
- szklanka bułki tartej,
- sól,
- pieprz,
- przyprawa do kurczaka,
- olej rzepakowy,
- konfitura z żurawiny - opcjonalnie.
Sposób przygotowania:
- Filet dokładnie myjemy i oczyszczamy. Dzielimy na trzy części i lekko rozbijamy. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka, a następnie panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej.
- Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety z jednej strony na rumiany kolor, a następnie przewracamy je na drugą stronę. Na zrumienionej części układamy plasterek szynki, ananasa i ser pokrojony w paski.
- Smażymy, aż całość się zarumieni, a ser roztopi. Dla przyśpieszenia efektu warto patelnię przykryć.
- Kotlet po hawajsku podajemy prosto z patelni. Ciekawym dodatkiem jest konfitura z żurawiny, która dodatkowo wzbogaci i przełamie smaki.