Kotlet hawajski - przepis na smaczny, letni obiad. Przygotuj ciekawą alternatywę dla nudnych posiłków

Kotlet hawajski to przepis na ciekawą alternatywę dla klasycznych obiadów. Połączenie mięsa drobiowego z soczystym ananasem jest wyjątkowo smacznym duetem. Danie jest idealne na gorące, letnie dni i zaskoczy nawet najbardziej wymagających smakoszy!

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Gorące letni dni to również czas na lekkie dania i ciekawe eksperymenty w kuchni. W tym okresie w niepamięć odchodzą ciężkie, mięsna dania a królują kolorowe potrawy z dodatkiem warzyw i owoców. Przepisem, który jest wyjątkowo smaczny jest połączenie drobiu z ananasem - sprawdź, jak go przygotować. 

Kotlet hawajski - przepis na lekkie danie

Połączenie mięsa ze słodkimi, owocowymi dodatkami nie jest żadną nowością. Popularny schab ze śliwką, kaczka z żurawiną lub jabłkami, lub kurczak z ananasem to wyjątkowo smaczne duety. Smaki idealnie łączą się i tworzą wyjątkowo smaczną całość. W letnie dni warto przygotować zwłaszcza ostatnią propozycję. Danie jest łatwe w przygotowaniu, nie wymaga wielu składników, a efekt jest powalający! Śmiało możemy przygotować je na patelni, ale świetnie sprawdzi się także na grillu. Nasza receptura urozmaici twoje letnie menu i sprawi, że będzie to jedno z ulubionych dań. 

Zobacz wideo Ananasowe trójkąty - jak szybko i efektownie pokroić ananasa

Przepis na lekki obiad - kotlet po hawajsku

Składniki:

  • filet z kurczaka,
  • ananas z puszki,
  • szynka wieprzowa wędzona,
  • ser żółty,
  • 2 jajka,
  • szklanka bułki tartej,
  • sól,
  • pieprz,
  • przyprawa do kurczaka,
  • olej rzepakowy,
  • konfitura z żurawiny - opcjonalnie.

Sposób przygotowania:

  1. Filet dokładnie myjemy i oczyszczamy. Dzielimy na trzy części i lekko rozbijamy. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka, a następnie panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety z jednej strony na rumiany kolor, a następnie przewracamy je na drugą stronę. Na zrumienionej części układamy plasterek szynki, ananasa i ser pokrojony w paski.
  3. Smażymy, aż całość się zarumieni, a ser roztopi. Dla przyśpieszenia efektu warto patelnię przykryć. 
  4. Kotlet po hawajsku podajemy prosto z patelni. Ciekawym dodatkiem jest konfitura z żurawiny, która dodatkowo wzbogaci i przełamie smaki. 
Więcej o: