Przy krojeniu ciasta zawsze się brudzisz, a potem i tak wszystko się rozpada? Tymi sposobami ukroisz idealny kawałek

Krojenie ciast i tortów przysparza często wielu kłopotów. Łatwo się ubrudzić, upuścić ciasto, zdarza się też, że ukrojony kawałek od razu się rozpada. Można temu zaradzić. Są sposoby, dzięki którym pokroisz ciasto niemalże idealnie.

Więcej trików kuchennych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Niektórym krojenie ciasta przychodzi z łatwością, inni mają z tym za każdym razem sporo problemów. Są jednak sposoby na to, aby ukroić kawałek bez babrania się i trwogi, że zaraz zsunie się z noża i tyle z tego będzie. Okazuje się, że wszystko zależy od tego, jaki kształt ma nasz tort lub nasze ciasto.

Zobacz wideo Triki, które ułatwią gotowanie i przyspieszą pracę w kuchni

Jak kroić ciasto okrągłe, a jak prostokątne? Konkretne kierunki

Okrągłe ciasta należy kroić najpierw w duże, poziome pasy, a następnie pionowo, aby uzyskać pojedyncze kawałki dla każdego gościa. Taki sposób daje też możliwość kontrolowania tego, jaki rozmiar mają mieć poszczególne kawałki - wiadomo przecież, że każdy może zażyczyć sobie kawałek innej wielkości.

Zabrakło otwieracza do butelek? Patent z przyborem do grillowania pomożeJak otworzyć butelkę bez otwieracza? Narzędzie grillowe uratuje sytuację

Inaczej należy kroić ciasta prostokątne czy kwadratowe. Zrezygnuj z cięcia najpierw poziomo, a potem w pionie. Zamiast tego zacznij kroić ciasto najpierw poziomo, a potem po przekątnej. Dzięki temu poszczególne plastry nie będą wydawały się mizerne i cienkie.

Istnieje również prosty patent na ciasta lodowe, który już prawdopodobnie znacie. Takie ciasta zazwyczaj albo są bardzo twarde i trudno się je kroi, albo wręcz odwrotnie - topią się i rozpadają. Warto wstawić je do zamrażarki na 15 minut przed krojeniem. Potem, po 10 minutach w temperaturze pokojowej, należy wlać do naczynia ciepłą wodę i zanurzyć w niej nóż na dwie minuty przed krojeniem ciasta. Tak przygotowane narzędzie znacznie ułatwi cięcie deseru.

Źródło: The Sun

Więcej o: