Dlaczego ciasto na pierogi się kurczy przy wałkowaniu? Odpowiedzialny może być za to jeden ze składników

Nic tak nie psuje przyjemności z robienia pierogów, jak twarde ciasto, które nie chce współpracować i bezczelnie ucieka spod wałka. Powodów może być kilka, a jeden z nich znajduje się na liście składników w niektórych przepisach na ciasto na pierogi. Jak zatem uniknąć takiej sytuacji i nerwów podczas wałkowania?

Więcej porad przydatnych w kuchni znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Jeśli chcesz, by twoje ciasto na pierogi było delikatne i elastyczne, postaraj się nie popełniać kilku błędów. Chyba nikt nie lubi, kiedy podczas wałkowania ciasto kurczy się i ucieka spod wałka. Jeśli zdarzyła ci się taka sytuacja, zerknij w przepis. Może zawierać składnik, który jest za to odpowiedzialny.

Ciasto na pierogi to nie ciasto na makaron - nie dodawaj jajka

Dodatek jajka nie wpłynie najlepiej na nasze ciasto - niepotrzebnie je utwardzi, nie dodając przy tym żadnych wartości smakowych. Ciasto na pierogi z dodatkiem jajka nie jest jednak błędęm - po prostu nie ma w tym sensu. Ciasto na pierogi z jajkiem wyjdzie jedynie twardsze i żółte, ciężko będzie je także wałkować.

Złe proporcje mąki do wody

Robiąc pierogi, należy trzymać się proporcji. Zbyt duża ilość mąki sprawi, ze ciasto będzie twarde i bardzo ciężkie do rozwałkowania. Najlepiej na 1 kg mąki pszennej o średnim typie przemiału, dodaj 1 szklankę przestudzonego wrzątku. Gorąca woda "zaparzy" gluten zawarty w mące, przez co ciasto będzie bardziej elastyczne i łatwiejsze do wałkowania.

Pośpiech jest złym doradcą

Kiedy już zagnieciesz ciasto i będzie ono delikatne i gładkie niczym policzek dziecka, daj mu odpocząć. Uformuj ciasto w kształt kuli i przykryj ściereczką. Następnie odłóż na 15 minut, by ciasto "doszło do siebie". Wówczas będzie się dużo łatwiej wałkowało i z pewnością nie będzie się kurczyć. Pamiętaj także, że kiedy robisz pierogi z większej porcji, ciasto podziel na części i każdą z nich trzymaj pod przykryciem, inaczej zacznie obsychać i podczas wałkowania powstaną nieestetyczne, wyschnięte plamy.

Przepis na idealne ciasto na pierogi 

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej (najlepiej używać niskich typów, np. 450)
  • 250-280 ml gorącej wody (nie podaję idealnej ilości, należy kontrolować konsystencję ciasta podczas wyrabiania i dodać "tyle wody, ile mąka zabierze")
  • 1 łyżeczka oleju lub rozpuszczonego masła
  • 1 łyżeczka drobnoziarnistej soli

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj stolnicę i wysyp na nią mąkę. Dodaj sól i wymieszaj. Następnie małym strumieniem wlewaj wodę wymieszaną z łyżką oleju i zacznij "zabierać" mąkę do środka. Najlepiej na początku robić to łyżką, by się nie poparzyć.
  2. Zacznij zagniatać ciasto. Musisz jednak uzbroić się w cierpliwość, bo odpowiednie wyrobienie ciasta może zająć nawet do 20 minut.
  3. Kiedy ciasto jest już elastyczne i gładkie, uformuj je w kulę, przykryj ściereczką i odstaw na kilka minut, by odpoczęło.
  4. Kulę ciasta podziel na części. Każdą z nich cienko rozwałkuj i za pomocą szklanki lub kieliszka wycinaj kółeczka. Na każde kółeczko połóż porcję farszu i szczelnie zalep, tworząc falbankę.
  5. Pierogi gotuj w osolonym wrzątku z dodatkiem odrobiny oleju, by się nie sklejały podczas gotowania.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: