Jeżeli znudziła nam się jajecznica na śniadanie, warto wypróbować przepis na omlet ze szpinakiem. Można do niego wykorzystać zarówno świeży, jak i mrożony szpinak. Jeżeli decydujemy się na tę drugą opcję, warzywa należy wcześniej rozmrozić i dobrze odsączyć. Warto spożywać szpinak, gdyż zawiera szereg cennych składników odżywczych oraz beta-karoten i luteiny, które są silnymi przeciwutleniaczami. Zwłaszcza liście szpinaku są bogate szczególnie w witaminę C, żelazo, potas, magnez i kwas foliowy (źródło: medonet.pl).
Zobacz wideo
Śniadaniowy klasyk - omlet z płatkami kukurydzianymi Nestle Corn Flakes
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.
W serwisie pojawi się tu related śródartykułowe:
Puszysty i słodki omlet - przepis Karola Okrasy. Wystarczy jedna czynność, aby nadać mu wyjątkowy smak
xx: 28516493
Ze względów bezpieczeństwa w edytorze nie można wyświetlić artykułu.
Przepis na omlet ze szpinakiem: potrzebne składniki
- świeży szpinak: 100 g;
- masło: 2 łyżki;
- pół ząbka czosnku;
- duże jajko: 3 sztuki;
- mleko: 5 łyżek;
- sól;
- pieprz;
- tarty ser (np. mozzarella, parmezan, gouda): 40 g;
- pomidorki koktajlowe: 4-5 sztuk;
- opcjonalnie szczypiorek do posypania.
Jak zrobić omlet? Przepis w wersji na słodko i na słono
Sposób przygotowania
- Zaczynamy od opłukania i osuszenia szpinaku.
- Na patelni o średnicy dna ok. 24 cm podgrzewamy łyżkę masła, dodajemy starty czosnek i krótko podsmażamy. Umieszczamy na niej szpinak smażymy go przez około dwie minuty, do momentu aż zwiędnie, nie przestając mieszać. W międzyczasie doprawiamy solą.
- Jajka roztrzepujemy widelcem wraz z dodatkiem mleka, soli oraz pieprzu. Dodajemy szpinak oraz starty ser. Całość należy przemieszać łyżką.
- Na patelni podgrzewamy zawartość drugą łyżkę masła i rozprowadzamy je po całej powierzchni patelni. Wlewamy przygotowaną masę jajeczną ze szpinakiem i wykładamy połówki pomidorków koktajlowych.
- Na małym ogniu pod przykryciem podgrzewamy masę dotąd, aż się zetnie. Musi to trwać przez ok. pięciu minut. Po tym czasie omlety są gotowe do spożycia.
Gazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc