Pyszny omlet - przepis w wersji ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi

Któż z nas nie lubi jaj? Są podstawą wielu dań, a większość prawdopodobnie nie wyobraża sobie bez nich śniadania. Omlet, którego podstawą są smażone jajka, świetnie się do tego nadaje. Można przygotowywać go z dowolnymi dodatkami. Przepis na omlet z dodatkiem szpinaku warto wypróbować właśnie teraz, gdy trwa sezon na te zielone warzywa.

Jeżeli znudziła nam się jajecznica na śniadanie, warto wypróbować przepis na omlet ze szpinakiem. Można do niego wykorzystać zarówno świeży, jak i mrożony szpinak. Jeżeli decydujemy się na tę drugą opcję, warzywa należy wcześniej rozmrozić i dobrze odsączyć. Warto spożywać szpinak, gdyż zawiera szereg cennych składników odżywczych oraz beta-karoten i luteiny, które są silnymi przeciwutleniaczami. Zwłaszcza liście szpinaku są bogate szczególnie w witaminę C, żelazo, potas, magnez i kwas foliowy (źródło: medonet.pl).

Zobacz wideo Śniadaniowy klasyk - omlet z płatkami kukurydzianymi Nestle Corn Flakes

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.

W serwisie pojawi się tu related śródartykułowe:

Puszysty i słodki omlet - przepis Karola Okrasy. Wystarczy jedna czynność, aby nadać mu wyjątkowy smak

xx: 28516493

Ze względów bezpieczeństwa w edytorze nie można wyświetlić artykułu.

Przepis na omlet ze szpinakiem: potrzebne składniki

  • świeży szpinak: 100 g;
  • masło: 2 łyżki;
  • pół ząbka czosnku;
  • duże jajko: 3 sztuki;
  • mleko: 5 łyżek;
  • sól;
  • pieprz;
  • tarty ser (np. mozzarella, parmezan, gouda): 40 g;
  • pomidorki koktajlowe: 4-5 sztuk;
  • opcjonalnie szczypiorek do posypania.

Omlet (zdjęcie ilustracyjne)Jak zrobić omlet? Przepis w wersji na słodko i na słono

Sposób przygotowania

  1. Zaczynamy od opłukania i osuszenia szpinaku.
  2. Na patelni o średnicy dna ok. 24 cm podgrzewamy łyżkę masła, dodajemy starty czosnek i krótko podsmażamy. Umieszczamy na niej szpinak smażymy go przez około dwie minuty, do momentu aż zwiędnie, nie przestając mieszać. W międzyczasie doprawiamy solą.
  3. Jajka roztrzepujemy widelcem wraz z dodatkiem mleka, soli oraz pieprzu. Dodajemy szpinak oraz starty ser. Całość należy przemieszać łyżką.
  4. Na patelni podgrzewamy zawartość drugą łyżkę masła i rozprowadzamy je po całej powierzchni patelni. Wlewamy przygotowaną masę jajeczną ze szpinakiem i wykładamy połówki pomidorków koktajlowych.
  5. Na małym ogniu pod przykryciem podgrzewamy masę dotąd, aż się zetnie. Musi to trwać przez ok. pięciu minut. Po tym czasie omlety są gotowe do spożycia.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: