Przepis na śniadanie, które doda energii na długie godziny. Szakszukę zrobisz w 10 minut

Śniadanie powinno być smaczne, sycące i szybkie. Taka właśnie jest szakszuka, czyli śniadaniowy klasyk pochodzący z północnych regionów Afryki. Przepis jest banalny - to po prostu smażone pomidory i inne warzywa z jajkami. Jeśli znudziły ci się kanapki lub jajecznica na śniadanie, szakszuka odmieni twoją poranną rutynę.

Więcej przepisów na szybkie śniadania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Przepis na śniadanie na bogato, czyli szakszukę możesz dowolnie modyfikować i udoskonalać. Nigdy jednak nie powinno zabraknąć pomidorów oraz jajek i aromatycznych przypraw. Poniżej nasza propozycja tej smacznej i sycącej potrawy. Z całą pewnością na stałe wejdzie do twojego śniadaniowego menu.

Przepis na śniadanie - szkakszuka z cukinią i papryką

Składniki:

  • 2 duże pomidory lub 1 puszka pomidorów w zalewie
  • 1 średnia cebula 
  • 2 ząbki czosnku
  • pół czerwonej papryki
  • pół małej cukinii
  • 2-3 jajka
  • sól, pieprz, szczypta oregano, szczypta kminu rzymskiego, opcjonalnie odrobina chili

Szakszuka - sposób wykonania:

  1. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju lub solidną łyżkę masła. Następnie dodaj posiekaną cebulę i kiedy się zeszkli, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. 
  2. Paprykę pokrój w średnią kostkę, cukinię w plastry natomiast pomidory sparz, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w większą kotkę. 
  3. Do podsmażonej cebuli dodaj paprykę i cukinię. Zwiększ moc palnika i kiedy papryka nieco zmięknie, dodaj pomidory. 
  4. Smaż na dużym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Kiedy odparuje nadmiar płynu, dodaj przyprawy i zamieszaj.
  5. Zmniejsz moc palnika i wbij jajka. Następnie przykryj patelnię pokrywką i kiedy jajka się zetną, szakszuka jest gotowa do jedzenia.

Tak przygotowana szakszuka świetnie smakuje z chrupiąca bagietką. Do szakszuki możesz także dodać kiełbasę lub szynkę - to tylko wzmocni smak. Jeśli przed tobą ciężki dzień, warto zacząć go od pysznego i pożywnego śniadania.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.