Więcej przepisów na szybkie śniadania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Przepis na śniadanie na bogato, czyli szakszukę możesz dowolnie modyfikować i udoskonalać. Nigdy jednak nie powinno zabraknąć pomidorów oraz jajek i aromatycznych przypraw. Poniżej nasza propozycja tej smacznej i sycącej potrawy. Z całą pewnością na stałe wejdzie do twojego śniadaniowego menu.
Jak wyczyścić palnik od kuchenki gazowej? Domowy sposób sprawi, że będzie lśnił
Przepis na śniadanie - szkakszuka z cukinią i papryką
Składniki:
- 2 duże pomidory lub 1 puszka pomidorów w zalewie
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- pół czerwonej papryki
- pół małej cukinii
- 2-3 jajka
- sól, pieprz, szczypta oregano, szczypta kminu rzymskiego, opcjonalnie odrobina chili
Szakszuka - sposób wykonania:
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju lub solidną łyżkę masła. Następnie dodaj posiekaną cebulę i kiedy się zeszkli, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Paprykę pokrój w średnią kostkę, cukinię w plastry natomiast pomidory sparz, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w większą kotkę.
- Do podsmażonej cebuli dodaj paprykę i cukinię. Zwiększ moc palnika i kiedy papryka nieco zmięknie, dodaj pomidory.
- Smaż na dużym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Kiedy odparuje nadmiar płynu, dodaj przyprawy i zamieszaj.
- Zmniejsz moc palnika i wbij jajka. Następnie przykryj patelnię pokrywką i kiedy jajka się zetną, szakszuka jest gotowa do jedzenia.
Skuteczny oprysk z czosnku - zwalczy mszyce i choroby
Tak przygotowana szakszuka świetnie smakuje z chrupiąca bagietką. Do szakszuki możesz także dodać kiełbasę lub szynkę - to tylko wzmocni smak. Jeśli przed tobą ciężki dzień, warto zacząć go od pysznego i pożywnego śniadania.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.