• Link został skopiowany

Przepis na śniadanie, które doda energii na długie godziny. Szakszukę zrobisz w 10 minut

Śniadanie powinno być smaczne, sycące i szybkie. Taka właśnie jest szakszuka, czyli śniadaniowy klasyk pochodzący z północnych regionów Afryki. Przepis jest banalny - to po prostu smażone pomidory i inne warzywa z jajkami. Jeśli znudziły ci się kanapki lub jajecznica na śniadanie, szakszuka odmieni twoją poranną rutynę.
Szakszuka - szybki przepis na śniadanie idealne
shutterstock.com//Olga Nayashkova

Więcej przepisów na szybkie śniadania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Przepis na śniadanie na bogato, czyli szakszukę możesz dowolnie modyfikować i udoskonalać. Nigdy jednak nie powinno zabraknąć pomidorów oraz jajek i aromatycznych przypraw. Poniżej nasza propozycja tej smacznej i sycącej potrawy. Z całą pewnością na stałe wejdzie do twojego śniadaniowego menu.

Przepis na śniadanie - szkakszuka z cukinią i papryką

Składniki:

  • 2 duże pomidory lub 1 puszka pomidorów w zalewie
  • 1 średnia cebula 
  • 2 ząbki czosnku
  • pół czerwonej papryki
  • pół małej cukinii
  • 2-3 jajka
  • sól, pieprz, szczypta oregano, szczypta kminu rzymskiego, opcjonalnie odrobina chili

Szakszuka - sposób wykonania:

  1. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju lub solidną łyżkę masła. Następnie dodaj posiekaną cebulę i kiedy się zeszkli, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. 
  2. Paprykę pokrój w średnią kostkę, cukinię w plastry natomiast pomidory sparz, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w większą kotkę. 
  3. Do podsmażonej cebuli dodaj paprykę i cukinię. Zwiększ moc palnika i kiedy papryka nieco zmięknie, dodaj pomidory. 
  4. Smaż na dużym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Kiedy odparuje nadmiar płynu, dodaj przyprawy i zamieszaj.
  5. Zmniejsz moc palnika i wbij jajka. Następnie przykryj patelnię pokrywką i kiedy jajka się zetną, szakszuka jest gotowa do jedzenia.

Tak przygotowana szakszuka świetnie smakuje z chrupiąca bagietką. Do szakszuki możesz także dodać kiełbasę lub szynkę - to tylko wzmocni smak. Jeśli przed tobą ciężki dzień, warto zacząć go od pysznego i pożywnego śniadania.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: