Więcej przepisów na ciasta znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Ciasto widelcem mieszane ma właściwie same zalety. Robi się je łatwo i szybko, nie jest potrzebny specjalistyczny sprzęt, a ponadto dodaje się do niego ulubione owoce - można więc być pewnym, że będzie smakowało znakomicie. Szczególnie latem, gdy mamy dostęp do świeżych malin, truskawek czy jagód. Jak zatem zabrać się za ciasto spod widelca? Poniżej znajdziecie przepis.
Składniki na ciasto:
Składniki na kruszonkę:
Sposób przygotowania:
W jednej misce umieszczamy mokre składniki, czyli jajka, olej i jogurt naturalny. Mieszamy. Do drugiej przesiewamy mąkę i łączymy ją z cukrem, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Następnie wsypujemy suche składniki do mokrych i mieszamy wszystko widelcem do połączenia.
Robimy kruszonkę. Składniki wysypujemy na deskę i siekamy nożem lub umieszczamy w misce i rozdrabniamy palcami. Powinny powstać drobne grudki.
Blaszkę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy do niej ciasto, a na wierzchu układamy wybrane owoce (można je lekko wcisnąć do środka masy). Posypujemy kruszonką. Pieczemy ciasto widelcem mieszane przez około 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.