• Link został skopiowany

Ogórki małosolne - przepis babci. Nie wyjdą smaczne, jeśli nie zadbasz o proporcje

Ogórki małosolne to jedno z dobrodziejstw letnich tygodni. To chyba najlepsza chrupiąca przekąska oraz przepyszny dodatek do obiadu, a robi się je w prosty sposób. Przepis babci, jak wiadomo, najlepszy, ale trzeba zadbać o proporcje. Wówczas wyjdą palce lizać.
Ogórki małosolne
Jacob Images /Shutterstock

Więcej przepisów z babcinego zeszytu znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Przepis babci na ogórki małosolne to prostota w najlepszym wydaniu. Nie znajdziemy tam wyszukanych dodatków ani specjalnego sposobu przygotowania. Znajdziemy jednak proporcje, których należy się trzymać, żeby ogórki małosolne wyszły idealne.

Proporcje to:  1 kilogram ogórków na 1 litr zalewy. Natomiast zalewa to: 1 łyżka soli na 1 litr wody.

Ponadto potrzebujemy:

  • korzenia chrzanu o długości ok. 8-10 cm pokrojonego na kawałki
  • 6 ząbków czosnku
  • 5 gałązek kopru razem z baldachami
  • dużego słoika lub kamionki

Ogórki małosolne - przepis babci krok po kroku:

  1. W garnku zagotuj litr wody z jedną czubatą łyżką soli. Następnie pozostaw do całkowitego ostygnięcia, ponieważ ogórki małosolne zalewany zimną wodą.
  2. Ogórki włóż do miski z zimną wodą. Następnie dokładnie je umyj i obetnij końcówki. Żeby małosolne szybciej były gotowe, możesz w każdym ogórku zrobić pionowe nacięcie o długości ok. 2-3 cm.
  3. Do sterylnego i suchego słoika na dno połowę gałązek kopru, oraz kilka kawałków korzenia chrzanu. Dodaj także 2-3 ząbki czosnku przekrojone na pół. Następnie układaj ogórki pionowo, jeden obok drugiego, ale niezbyt ściśle - mogą swobodnie pływać w zalewie. 
  4. Między ogórki włóż resztę chrzanu i czosnku, a wierzch przykryj pozostałymi gałązkami kopru. Następnie zalej całość zalewą, a na wierzch słoika lub kamionki połóż talerzyk. Nie zakręcaj jednak słoika - małosolne powinny mieć niewielki dostęp powoetrza - to ułatwi fermentację.
  5. Słoik z ogórkami połóż w zaciemnionym miejscu. Małosolne powinny być gotowe po trzech, pięciu dniach, w zależności od temperatury pomieszczenia.

Takie ogórki to niebo w gębie. Zrób je i przekonaj się, że przepisy babci nie zawodzą.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: