Więcej przepisów z babcinego zeszytu znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Przepis babci na ogórki małosolne to prostota w najlepszym wydaniu. Nie znajdziemy tam wyszukanych dodatków ani specjalnego sposobu przygotowania. Znajdziemy jednak proporcje, których należy się trzymać, żeby ogórki małosolne wyszły idealne.
Proporcje to: 1 kilogram ogórków na 1 litr zalewy. Natomiast zalewa to: 1 łyżka soli na 1 litr wody.
Ponadto potrzebujemy:
- korzenia chrzanu o długości ok. 8-10 cm pokrojonego na kawałki
- 6 ząbków czosnku
- 5 gałązek kopru razem z baldachami
- dużego słoika lub kamionki
Ogórki małosolne - przepis babci krok po kroku:
- W garnku zagotuj litr wody z jedną czubatą łyżką soli. Następnie pozostaw do całkowitego ostygnięcia, ponieważ ogórki małosolne zalewany zimną wodą.
- Ogórki włóż do miski z zimną wodą. Następnie dokładnie je umyj i obetnij końcówki. Żeby małosolne szybciej były gotowe, możesz w każdym ogórku zrobić pionowe nacięcie o długości ok. 2-3 cm.
- Do sterylnego i suchego słoika na dno połowę gałązek kopru, oraz kilka kawałków korzenia chrzanu. Dodaj także 2-3 ząbki czosnku przekrojone na pół. Następnie układaj ogórki pionowo, jeden obok drugiego, ale niezbyt ściśle - mogą swobodnie pływać w zalewie.
- Między ogórki włóż resztę chrzanu i czosnku, a wierzch przykryj pozostałymi gałązkami kopru. Następnie zalej całość zalewą, a na wierzch słoika lub kamionki połóż talerzyk. Nie zakręcaj jednak słoika - małosolne powinny mieć niewielki dostęp powoetrza - to ułatwi fermentację.
- Słoik z ogórkami połóż w zaciemnionym miejscu. Małosolne powinny być gotowe po trzech, pięciu dniach, w zależności od temperatury pomieszczenia.
Takie ogórki to niebo w gębie. Zrób je i przekonaj się, że przepisy babci nie zawodzą.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.