Ogórki małosolne - przepis babci. Nie wyjdą smaczne, jeśli nie zadbasz o proporcje

Ogórki małosolne to jedno z dobrodziejstw letnich tygodni. To chyba najlepsza chrupiąca przekąska oraz przepyszny dodatek do obiadu, a robi się je w prosty sposób. Przepis babci, jak wiadomo, najlepszy, ale trzeba zadbać o proporcje. Wówczas wyjdą palce lizać.

Więcej przepisów z babcinego zeszytu znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Przepis babci na ogórki małosolne to prostota w najlepszym wydaniu. Nie znajdziemy tam wyszukanych dodatków ani specjalnego sposobu przygotowania. Znajdziemy jednak proporcje, których należy się trzymać, żeby ogórki małosolne wyszły idealne.

drożdżeDo czego wykorzystać drożdże? Mamy pomysł na śniadanie, obiad i deser

Proporcje to:  1 kilogram ogórków na 1 litr zalewy. Natomiast zalewa to: 1 łyżka soli na 1 litr wody.

Ponadto potrzebujemy:

  • korzenia chrzanu o długości ok. 8-10 cm pokrojonego na kawałki
  • 6 ząbków czosnku
  • 5 gałązek kopru razem z baldachami
  • dużego słoika lub kamionki

Ogórki małosolne - przepis babci krok po kroku:

  1. W garnku zagotuj litr wody z jedną czubatą łyżką soli. Następnie pozostaw do całkowitego ostygnięcia, ponieważ ogórki małosolne zalewany zimną wodą.
  2. Ogórki włóż do miski z zimną wodą. Następnie dokładnie je umyj i obetnij końcówki. Żeby małosolne szybciej były gotowe, możesz w każdym ogórku zrobić pionowe nacięcie o długości ok. 2-3 cm.
  3. Do sterylnego i suchego słoika na dno połowę gałązek kopru, oraz kilka kawałków korzenia chrzanu. Dodaj także 2-3 ząbki czosnku przekrojone na pół. Następnie układaj ogórki pionowo, jeden obok drugiego, ale niezbyt ściśle - mogą swobodnie pływać w zalewie. 
  4. Między ogórki włóż resztę chrzanu i czosnku, a wierzch przykryj pozostałymi gałązkami kopru. Następnie zalej całość zalewą, a na wierzch słoika lub kamionki połóż talerzyk. Nie zakręcaj jednak słoika - małosolne powinny mieć niewielki dostęp powoetrza - to ułatwi fermentację.
  5. Słoik z ogórkami połóż w zaciemnionym miejscu. Małosolne powinny być gotowe po trzech, pięciu dniach, w zależności od temperatury pomieszczenia.

Oszukane gołąbkiPrzepis na oszukane gołąbki bez zawijania - kluczowy jest sos

Takie ogórki to niebo w gębie. Zrób je i przekonaj się, że przepisy babci nie zawodzą.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: