Ciasto marchewkowe - przepis na słodki deser. Instagramerka zdradza pomysł na smaczny i nietypowy krem

Jak zrobić dobre ciasto marchewkowe? Przepis z Instagrama pomoże wam nie tylko je przygotować, ale i nieco odchudzić. Deser jest mięciutki i rozpływa się w ustach, a krem orzechowy dopełnia smaku tego obłędnego ciasta.

Więcej przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Zobacz wideo Galette z morelami i rozmarynem

Dominika Kubów to dietetyczka, która prowadzi na Instagramie profil praweslowodietetyce. Ze swoimi obserwującymi podzieliła się nieco odmienioną recepturą na klasyczne ciasto marchewkowe. Przepis, który opublikowała jest bardzo intuicyjny. 

Ciasto, które zawsze kojarzyło mi się z dodawaniem szklanki oleju byle tylko było wilgotne i mięciutkie, do tego koniecznie smarowane ciężkim kremem... Jednak tym razem udało mi się odczarować jego wspomnienie i lekko odchudzić (żeby potem zjeść kilka kawałków naraz, bo naprawdę ciężko się oprzeć)

- czytamy we wpisie.

Szybkie ciasto z owocami. Zdjęcie ilustracyjne Ciasto widelcem mieszane - proste i niedrogie. Nawet nie potrzebujesz miksera

Ciasto marchewkowe - przepis. Przygotuj odpowiednie składniki

Ciasto:

  • 300 g startej marchewki,
  • cztery jajka,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 150 g mąki żytniej,
  • 100 ml oleju,
  • 200 g jogurtu naturalnego,
  • 120 g cukru lub słodzika,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • łyżeczka przyprawy do piernika.

Krem orzechowy:

  • dwa kremowe serki naturalne,
  • dwie łyżki masła orzechowego,
  • osiem tabletek słodzika rozpuszczonych we wrzątku,
  • szczypta cynamonu.

Ciasto marchewkowe - przepis. Deser przygotujesz w kilkanaście minut

  1. Zmiksuj jajka z cukrem. Następnie dodaj jogurt i olej. Wszystkie składniki ubijaj do momentu, aż masa będzie gładka i jednolita. 
  2. Dosyp proszek do pieczenia, sodę, cynamon i obie mąki. Delikatnie je wmieszaj. Postaraj się o to, by nie było grudek.
  3. Dodaj startą marchewkę. 
  4. Ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 35-40 minut.
  5. Produkty na krem zblenduj na gładką masę i wstaw do lodówki. Posmaruj nim deser, gdy już ostygnie. 
 

Ciasto marchewkowe możesz ozdobić podprażonym słonecznikiem w miodzie. 

.Vegan,Pierogi,Dumplings,Making,Process,At,Home Dlaczego ciasto na pierogi się kurczy przy wałkowaniu? Chodzi i jeden składnik

Więcej o: