Ogórki konserwowe z przepisu babci. Będą idealnym dodatkiem do obiadu i wspomnieniem gorącego lata

Ogórki konserwowe według przepisu babci wzbogacą obiad, jak również w ponure jesienne i zimowe dni przypomną gorące lato. Babcina receptura nie jest skomplikowana, więc na pewno każdy da sobie radę. Spróbujcie sami.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Ogórki w zalewie curry

Przygotujcie sobie czyste słoiki, ogórki i zapoznajcie się z listą potrzebnych produktów na zalewę oraz dodatków smakowych. Babciny przepis na ogórki konserwowe zawsze się udaje, a uzyskany przetwór jest naprawdę pyszny i zdrowy. 

Ogórki konserwowe z przepisu babci wymagają czterech składników na zalewę. Reszta to dodatki

Do zrobienia ogórków konserwowych potrzebne będą następujące składniki:

Warzywa:

  • ogórki gruntowe - 3 kilogramy,
  • marchewka - 3 sztuki,
  • papryka czerwona - 2 nieduże,
  • cebula,
  • czosnek - 1 - 2 ząbki na słoik,
  • chrzan (korzeń) - mały kawałek.

Zalewa:

  • woda - 2 litry,
  • ocet - 2 szklanki,
  • sól - 2 łyżki,
  • cukier - pół szklanki.

Przyprawy:

  • koper - 3 gałązki z baldachami,
  • liście laurowe - garstka,
  • ziele angielskie - garstka,
  • pieprz czarny (ziarnisty) - łyżeczka,
  • gorczyca - 4 łyżeczki.

Przygotowanie ogórków konserwowych z przepisu babci jest proste. Zobaczcie sami

Przed zabraniem się do pracy umyj dokładnie warzywa, jak i słoiki (te możesz wyparzyć). Dalsze wskazówki znajdują się w poniższej instrukcji:

  1. Chrzan, marchewkę, cebulę i paprykę pokrój tak, aby w każdym słoiku była porcja każdego warzywa;
  2. Umieść warzywa (w tym ogórki) oraz przyprawy tak, aby wystąpiły w każdym słoiku;
  3. Zagotuj wodę z octem, cukrem i solą. Gotującą się zalewę wlej do słoików z warzywami;
  4. Zakręć dobrze słoiki i pasteryzuj przez około 10 minut, aż ogórki zmienią kolor na jaśniejszy;
  5. Wyjmij słoiki z wody, odwróć do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.

Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.