Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo
Ogórki w zalewie curry
Przygotujcie sobie czyste słoiki, ogórki i zapoznajcie się z listą potrzebnych produktów na zalewę oraz dodatków smakowych. Babciny przepis na ogórki konserwowe zawsze się udaje, a uzyskany przetwór jest naprawdę pyszny i zdrowy.
Ogórki konserwowe z przepisu babci wymagają czterech składników na zalewę. Reszta to dodatki
Do zrobienia ogórków konserwowych potrzebne będą następujące składniki:
Warzywa:
- ogórki gruntowe - 3 kilogramy,
- marchewka - 3 sztuki,
- papryka czerwona - 2 nieduże,
- cebula,
- czosnek - 1 - 2 ząbki na słoik,
- chrzan (korzeń) - mały kawałek.
Zalewa:
- woda - 2 litry,
- ocet - 2 szklanki,
- sól - 2 łyżki,
- cukier - pół szklanki.
Przyprawy:
- koper - 3 gałązki z baldachami,
- liście laurowe - garstka,
- ziele angielskie - garstka,
- pieprz czarny (ziarnisty) - łyżeczka,
- gorczyca - 4 łyżeczki.
Przygotowanie ogórków konserwowych z przepisu babci jest proste. Zobaczcie sami
Przed zabraniem się do pracy umyj dokładnie warzywa, jak i słoiki (te możesz wyparzyć). Dalsze wskazówki znajdują się w poniższej instrukcji:
- Chrzan, marchewkę, cebulę i paprykę pokrój tak, aby w każdym słoiku była porcja każdego warzywa;
- Umieść warzywa (w tym ogórki) oraz przyprawy tak, aby wystąpiły w każdym słoiku;
- Zagotuj wodę z octem, cukrem i solą. Gotującą się zalewę wlej do słoików z warzywami;
- Zakręć dobrze słoiki i pasteryzuj przez około 10 minut, aż ogórki zmienią kolor na jaśniejszy;
- Wyjmij słoiki z wody, odwróć do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.
Smacznego!