Więcej przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
Zobacz wideo Zioła w domowej kuchni - jak przedłużyć ich żywotność, hodować i mrozić
Miętę doceniano w czasach starożytnych i średniowiecznych. Często dodajemy ją do lemoniady lub różnych sałatek i deserów. Jest jeszcze jeden sposób na wykorzystanie tego zioła. To sok z mięty - przepis pomoże wam przygotowaniu napoju. Możecie go potem wykorzystać do zrobienia słodkości. Będzie też niezawodny w przypadku problemów trawiennych. Syrop oczyści także organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii. To sprawi, że będziecie mogli cieszyć się piękną sylwetką.
Sok z mięty - przepis. Potrzebujesz tylko kilku składników, by stworzyć wyjątkowy syrop
Przygotuj:
- świeże listki mięty pieprzowej lub zielonej (30 gałązek),
- dwie szklanki cukru,
- sok z jednej cytryny,
- dwa litry wody.
Pamiętaj, że mięta pieprzowa jest nieco bardziej wyrazista w smaku, ponieważ zawiera więcej mentolu.
Sok z mięty - przepis na prozdrowotny napój. Postępuj według instrukcji
- Wypłucz gałązki zioła i je dokładnie odsącz.
- Zagotuj wodę i od razu po tym wyłącz palnik. Garnek zestaw z kuchenki.
- Do płynu wsyp cukier i wlej sok z cytryny. Mieszaj do momentu, aż kryształ całkowicie się rozpuści.
- Do naczynia włóż mięte. Garnek przykryj i maceruj przez dobę. Ten proces sprawi, że napój nabierze odpowiednich walorów smakowych.
- Po 24 godzinach wyjmij miętę, a sok przecedź przez sitko i zagotuj.
- Syrop przelej do wyparzonych słoików. Szkło zakręć.
- Miętowy napój pasteryzuj przez pięć minut.
Syrop najlepiej smakuje, gdy rozcieńczysz go wodą. Proporcje możesz dobierać samemu - wszystko zależy od twojego upodobania. Sok z mięty idealnie sprawdzi się jako dodatek do lodów lub herbaty.