Sok z mięty - przepis na super zdrowy napój. Jest naturalny i możesz go zrobić w domu za grosze

Warto pić sok z mięty - ten przepis sprawi, że będziecie mogli cieszyć się domowym i naturalnym napojem. Syrop ma wiele właściwości odżywczych, a przygotowanie go jest bardzo proste, a do tego tanie.

Więcej przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Zobacz wideo Zioła w domowej kuchni - jak przedłużyć ich żywotność, hodować i mrozić

Miętę doceniano w czasach starożytnych i średniowiecznych. Często dodajemy ją do lemoniady lub różnych sałatek i deserów. Jest jeszcze jeden sposób na wykorzystanie tego zioła. To sok z mięty - przepis pomoże wam przygotowaniu napoju. Możecie go potem wykorzystać do zrobienia słodkości. Będzie też niezawodny w przypadku problemów trawiennych. Syrop oczyści także organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii. To sprawi, że będziecie mogli cieszyć się piękną sylwetką.

Sok z mięty - przepis. Potrzebujesz tylko kilku składników, by stworzyć wyjątkowy syrop

Przygotuj:

  • świeże listki mięty pieprzowej lub zielonej (30 gałązek),
  • dwie szklanki cukru,
  • sok z jednej cytryny,
  • dwa litry wody.

Pamiętaj, że mięta pieprzowa jest nieco bardziej wyrazista w smaku, ponieważ zawiera więcej mentolu.

Sok z mięty - przepis na prozdrowotny napój. Postępuj według instrukcji

  1. Wypłucz gałązki zioła i je dokładnie odsącz.
  2. Zagotuj wodę i od razu po tym wyłącz palnik. Garnek zestaw z kuchenki.
  3. Do płynu wsyp cukier i wlej sok z cytryny. Mieszaj do momentu, aż kryształ całkowicie się rozpuści.
  4. Do naczynia włóż mięte. Garnek przykryj i maceruj przez dobę. Ten proces sprawi, że napój nabierze odpowiednich walorów smakowych.
  5. Po 24 godzinach wyjmij miętę, a sok przecedź przez sitko i zagotuj.
  6. Syrop przelej do wyparzonych słoików. Szkło zakręć. 
  7. Miętowy napój pasteryzuj przez pięć minut.

Syrop najlepiej smakuje, gdy rozcieńczysz go wodą. Proporcje możesz dobierać samemu - wszystko zależy od twojego upodobania. Sok z mięty idealnie sprawdzi się jako dodatek do lodów lub herbaty. 

Więcej o: