Kiszona rzodkiewka - przepis na zdrową przekąskę. Kiszonka, która zimą przypomni smak lata

Kiszonki cieszą się coraz większą popularnością. Są zdrowe, pyszne i śmiało można je zajadać cały rok. Przygotowanie rzodkiewek jest banalnie proste i robi się dosłownie w kilka minut. Będą idealnym dodatkiem do sałatek, serów czy jako przekąska w ciągu dnia.

Więcej inspiracji kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Rzodkiewki zazwyczaj jemy na surowo w towarzystwie innych sezonowych warzyw. Ich chrupkość i delikatny ostry smak to kwintesencja lata. Śmiało można je zamknąć w słoiku i cieszyć się ich smakiem przez resztę roku. Czas kiszenia jest podobny jak przy ogórkach, w smaku dosyć mocno je przypominają. A więc jeśli lubisz kiszonki to koniecznie zaszalej w tym roku i ukiś rzodkiewki.

Zobacz wideo Ogórki małosolne na 4 sposoby

Składniki:

  • Rzodkiewka (4 pęczki)
  • Chrzan (kawałek korzenia)
  • Koper (1-2 baldachimy)
  • Sól (2 łyżki)
  • Woda (2 litry)
  • Czosnek( 4 ząbki)
  • Pieprz (w ziarnach, kilka sztuk)
  • Ziele angielskie (4 sztuki)
  • Duży słoik

Przygotowanie:

  1. Na samym początku zagotuj wodę z solą. Odstaw do wystygnięcia.
  2. Rzodkiewki dokładnie umyj i włóż do słoika. Dodaj do chrzan, koper, czosnek, pieprz oraz ziele angielskie. Pamiętaj, aby je ciasno ułożyć, tak samo jak w przypadku ogórków.
  3. Zalej wcześniej przygotowaną wodą z solą oraz przykryj talerzykiem. Po 3-4 dniach zakręć dokładnie słoik i wstaw do lodówki.

Domowe kiszone rzodkiewki to istny rarytas. Idealne jako przekąska do grilla lub dodatek do burgerów własnej roboty. Jeśli wieczorami masz ochotę na niezdrową przekąskę to zamiast po chipsy sięgnij po rzodkiewki. Są zdrowe, chrupiące i same wchodzą do buzi. Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.