Drożdże do podlewania pomidorów - brzmi dziwnie? A to najlepszy, tani i eko sposób na zdrowe warzywa

Drożdże do podlewania pomidorów (i nie tylko) to ekologiczny i tani sposób na zabezpieczenie warzyw przed chorobami. Łatwo go zrobić, a do tego jest całkowicie bezpieczny. Brzmi dziwnie? Bynajmniej - to metoda znana od bardzo dawna!

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Z tym mykiem pozbędziesz się owadów z domu. Pomogą ci w tym drożdże i cukier

Pomidory i ogórki są wrażliwymi warzywami, które łatwo stracić z powodu chorób. Najczęstsza u tych pierwszych choroba to zaraza ziemniaczana. Z kolei ogórki atakuje mączniak rzekomy. Zaniedbanie może skutkować utratą warzyw, więc koniecznie trzeba je zabezpieczyć. Ale nie chemią - wystarczy prosty środek z drożdży do podlewania pomidorów i ogórków, aby zdrowo rosły.

Drożdże do pomidorów? Piekarskie posłużą do podlewania i będą tanim opryskiem. Ale służą też jako nawóz

Zabezpieczenie pomidorów przed chorobami (zwłaszcza zarazą ziemniaczaną) wymaga tylko zrobienia mieszanki z drożdży i wody. Jak? Oto przepis:

  • drożdże piekarskie (świeże),
  • woda.

Wymieszaj dokładnie drożdże z wodą w proporcji 10 gramów na litr. Mieszankę odstaw na godzinę lub dwie, aby drożdże na pewno się całkiem rozpuściły. Gotową miksturę przelej do spryskiwacza i rozpyl na pomidorach. Rób to około raz na tydzień, zapobiegawczo, jak i wtedy, gdy zobaczysz oznaki choroby.

Jest też receptura nieco bardziej czasochłonna, umożliwiająca zrobienie drożdżowego nawozu do pomidorów (i nie tylko). Wymaga następujących składników:

  • drożdży piekarskich (świeżych),
  • cukru,
  • wody.

Proporcje to 100 gramów drożdży i szklanka cukru na 10 litrów wody. Drożdże zasyp cukrem i odstaw na dwie godziny. Mieszankę zalej wodą i odstaw na tydzień, aby sfermentowały. Miksturę przed użyciem rozcieńcz w proporcji szklanka mieszanki na 10 litrów wody. Nawoź rośliny raz na dwa tygodnie.

Więcej o: