Syrop i sok z czarnego bzu można zrobić na dwa sposoby. Jeden z nich wykonywany jest przy użyciu kwiatów, drugi, owoców tego krzewu. Smak każdej z tych wersji różni się od siebie i pora roku kiedy go przyrządzamy, też jest inna.
Krzew czarnego bzu kwitnie latem. W tym czasie możemy zerwać część kwiatostanu i zrobić syrop lub ususzyć go, by później móc zaparzyć w formie herbatki. To bardzo zdrowa roślina a jej zastosowanie pomaga w walce z infekcjami dróg oddechowych.
Napary z kwiatów działają napotnie i wykrztuśnie. Wzmacniają odporność. Niektórzy smażą kwiaty czarnego bzu w cieście i zjadają jako zdrową przekąskę. My skupimy się na tym jak przygotować aromatyczne syrop i sok z czarnego bzu. To bomba witaminowa dla naszego organizmu.
Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
SKŁADNIKI:
Przyrządzenie syropu nie jest trudne. Należy zerwać sporą ilość kwiatostanów, oczyścić je z owadów, obciąć łodygi i ogonki, opłukać. Zalać kwiaty wrzątkiem i pozostawić do ostygnięcia w chłodne miejsce najlepiej na całą noc. Następnego dnia napar przecedzamy i dodajemy do niego cukier i sok z cytryny.
Całość mieszamy i podgrzewamy, doprowadzając do wrzenia. Nie gotujemy! Jak tylko napar zacznie wrzeć, przelewamy go do sparzonych wcześniej słoików i natychmiast zakręcamy. Szczelnie zamknięte słoiczki odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do ostygnięcia. Korzystając z tej metody, nie musimy dodatkowo pasteryzować syropu.
Jeśli chcemy spróbować także wersji zrobionej z owoców czarnego bzu, to nie zrywamy wszystkich kwiatostanów, lecz pozostawiamy je do jesieni. W sierpniu lub początkiem września kiedy już czarny bez będzie miał dużo dojrzałych kiści owoców, zrobimy sok, który wzmocni naszą odporność na nadchodzące deszczowe dni.
Aby wykonać taki sok, należy zerwać owoce czarnego bzu, obrać je tak, aby w mieszczce były same jagódki bez gałązek. Warto założyć rękawiczki, ponieważ ich intensywny sok brudzi ręce. Obrane owoce należy umyć pod bieżącą wodą.
Na dwa kilogramy czarnego bzu należy przygotować jeden kilogram cukru i wodę. Owoce zalewamy wodą tak, aby przykryły całość, gotujemy około 10 minut. Następnie odcedzamy całość i przecieramy bez przez sitko. Do soku dodajemy cukier i gotujemy przez następne 30 minut. Po tym czasie wlewamy sok do wcześniej sparzonych słoiczków lub butelek i zakręcamy szczelnie. Smacznego i na zdrowie!