Więcej przepisów na smaki z dawnych lat znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Ryż z truskawkami to przepis na idealny obiad lub kolację na słodko. Wykonanie nie jest skomplikowane, ale jeden błąd może sprawić, że smak dania nas rozczaruje. Najważniejsze jest odpowiednie ugotowanie ryżu - zgodnie z przepisem, ryż gotuje się w mleku, nie w wodzie.
Ryż z truskawkami - przepis na wspomnienie kolonijnych obiadów
Potrzebne składniki:
- 1 l mleka
- ok. 300 g świeżych, dojrzałych truskawek
- ok. 100 g krótkoziarnistego ryżu
- 4 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru waniliowego
- odrobina masła
Ryż z truskawkami - sposób wykonania
- Przygotuj garnek i wlej do niego mleko. Dodaj płaską łyżkę masła oraz ryż. Zagotuj na średniej mocy palnika.
- Kiedy mleko z ryżem się zagotuje, zmniejsz moc palnika, dodaj szczyptę soli i gotuj na wolnym ogniu, aż ryż wchłonie niemal całe mleko. To może potrwać nawet 40-50 minut, warto więc uzbroić się w cierpliwość i często mieszać, by ryż się nie przypalił.
- Do ryżu dodaj dwie łyżki cukru i cukier waniliowy. Ponownie zamieszaj.
- Umyte truskawki przełóż do miseczki, dodaj pozostałe dwie łyżki cukru i całość rozgnieć widelcem.
- Ryż na mleku nałóż do miseczek i obficie polej rozgniecionymi truskawkami. Dla podbicia smaku, danie możesz udekorować kleksem bitej śmietany lub szczyptą cynamonu.
Takie danie to sposób na błyskawiczną poprawę humoru, ponieważ beztroska smakuje właśnie ryżem z truskawkami. Zrób ryż z truskawkami jeszcze dziś i spraw, że powrócą wspomnienia wakacyjnych obozów.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.