• Link został skopiowany

Ryż z truskawkami - przepis na najlepszy obiad z dzieciństwa. Ważny jest sposób gotowania ryżu - nie ma dróg na skróty

Ryż z truskawkami to przyjemne wspomnienie z dzieciństwa, kiedy zajadaliśmy się nim w przedszkolu i na letnich obozach. Dziś bez problemu odtworzysz ten smak, ale musisz odpowiednio ugotować ryż. Zapomnij o wrzucaniu woreczka na wrzątek, chyba że chcesz się rozczarować.
Ryż z truskawkami
fot. photocrew1 / shutterstock.com

Więcej przepisów na smaki z dawnych lat znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Ryż z truskawkami to przepis na idealny obiad lub kolację na słodko. Wykonanie nie jest skomplikowane, ale jeden błąd może sprawić, że smak dania nas rozczaruje. Najważniejsze jest odpowiednie ugotowanie ryżu - zgodnie z przepisem, ryż gotuje się w mleku, nie w wodzie.

Ryż z truskawkami - przepis na wspomnienie kolonijnych obiadów

Potrzebne składniki:

  • 1 l mleka
  • ok. 300 g świeżych, dojrzałych truskawek
  • ok. 100 g krótkoziarnistego ryżu
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • odrobina masła

Ryż z truskawkami - sposób wykonania

  1. Przygotuj garnek i wlej do niego mleko. Dodaj płaską łyżkę masła oraz ryż. Zagotuj na średniej mocy palnika.
  2. Kiedy mleko z ryżem się zagotuje, zmniejsz moc palnika, dodaj szczyptę soli i gotuj na wolnym ogniu, aż ryż wchłonie niemal całe mleko. To może potrwać nawet 40-50 minut, warto więc uzbroić się w cierpliwość i często mieszać, by ryż się nie przypalił.
  3. Do ryżu dodaj dwie łyżki cukru i cukier waniliowy. Ponownie zamieszaj.
  4. Umyte truskawki przełóż do miseczki, dodaj pozostałe dwie łyżki cukru i całość rozgnieć widelcem. 
  5. Ryż na mleku nałóż do miseczek i obficie polej rozgniecionymi truskawkami. Dla podbicia smaku, danie możesz udekorować kleksem bitej śmietany lub szczyptą cynamonu.

Takie danie to sposób na błyskawiczną poprawę humoru, ponieważ beztroska smakuje właśnie ryżem z truskawkami. Zrób ryż z truskawkami jeszcze dziś i spraw, że powrócą wspomnienia wakacyjnych obozów.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: