Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Fasolka szparagowa występuje w trzech kolorach - zielonej (najpopularniejszej), żółtej i fioletowej. Każdy z nich gotuje się w różnym czasie, na który wpływ ma też, to czy strączki są młode. Starszą fasolę gotuje się dłużej. Zapoznajcie się z zasadami gotowania tego warzywa, aby cieszyć się jeszcze lepszym smakiem.
W zależności od rodzaju fasolki szparagowej (czyli jej koloru) gotowanie powinno zająć odpowiednio:
Jak gotować fasolkę szparagową? W zimnej wodzie czy we wrzątku? Oto podstawowy przepis:
Gotowanie fasolki - instrukcja:
Co zrobić, aby zielona i fioletowa fasolka szparagowa nie straciła pięknego koloru podczas gotowania?
Aby zielone i fioletowe strąki zachowały swój apetyczny kolor, musisz przerwać gotowanie i zanurzyć je na dwie minuty w bardzo zimnej (wręcz lodowatej) wodzie. Może być też woda z kostkami lodu.