Ile gotuje się fasolkę szparagową? W zimnej wodzie czy wrzątku? Rozwiewamy kuchenne wątpliwości

Pytanie "ile gotować fasolkę szparagową" jest zadawane przez wiele osób. 5 minut? 10 minut? Strąki wrzucić do wrzątku czy zimnej wody? Rozwiewamy wątpliwości i podajemy wskazówki, jak przygotować różne rodzaje fasolki szparagowej.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Fasolka szparagowa - pyszna, zdrowa, ale... bywa trująca!

Fasolka szparagowa występuje w trzech kolorach - zielonej (najpopularniejszej), żółtej i fioletowej. Każdy z nich gotuje się w różnym czasie, na który wpływ ma też, to czy strączki są młode. Starszą fasolę gotuje się dłużej. Zapoznajcie się z zasadami gotowania tego warzywa, aby cieszyć się jeszcze lepszym smakiem.

Jak ugotować fasolkę szparagową na obiad? Podpowiadamy sprawdzone sposoby. Zdjęcie ilustracyjneTrik na przygotowanie fasolki szparagowej. Znacznie przyspiesza pracę

Ile gotuje się fasolkę szparagową? To zależy od rodzaju warzywa

W zależności od rodzaju fasolki szparagowej (czyli jej koloru) gotowanie powinno zająć odpowiednio:

  • fioletowa - od pięciu minut do kwadransa,
  • żółta - podobnie jak fioletowa, od pięciu do piętnastu minut,
  • zielona - gotuje się najdłużej, około 15 - 20 minut,
  • na parze - gotowanie fasolki szparagowej w ten sposób powinno zająć mniej - więcej 10 - 20 minut.

Gotowanie fasolki szparagowej. Przepis na sprawdzoną fasolę

Jak gotować fasolkę szparagową? W zimnej wodzie czy we wrzątku? Oto podstawowy przepis:

  • fasolka szparagowa - kilogram,
  • woda - 4 litry,
  • sól - łyżeczka,
  • cukier - tyle samo, ile soli.

Gotowanie fasolki - instrukcja:

  1. Fasolkę szparagową dokładnie umyj, odetnij końce (jeden lub oba), ewentualnie usuń włókno (łyko);
  2. Zagotuj wodę z solą i cukrem. Gdy zawrze, wrzuć strąki;
  3. Gotuj warzywo około kwadransa. Sprawdzaj miękkość, strąki powinny być al dente (półmiękkie).

Co zrobić, aby zielona i fioletowa fasolka szparagowa nie straciła pięknego koloru podczas gotowania?

Aby zielone i fioletowe strąki zachowały swój apetyczny kolor, musisz przerwać gotowanie i zanurzyć je na dwie minuty w bardzo zimnej (wręcz lodowatej) wodzie. Może być też woda z kostkami lodu.

Fasolka szparagowa - najlepsze triki na jej przygotowanieFasolka szparagowa - przepis. Będzie jędrna i ale ważna jest woda

Więcej o: