Ile gotuje się fasolkę szparagową? W zimnej wodzie czy wrzątku? Rozwiewamy kuchenne wątpliwości

Pytanie "ile gotować fasolkę szparagową" jest zadawane przez wiele osób. 5 minut? 10 minut? Strąki wrzucić do wrzątku czy zimnej wody? Rozwiewamy wątpliwości i podajemy wskazówki, jak przygotować różne rodzaje fasolki szparagowej.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Fasolka szparagowa - pyszna, zdrowa, ale... bywa trująca!

Fasolka szparagowa występuje w trzech kolorach - zielonej (najpopularniejszej), żółtej i fioletowej. Każdy z nich gotuje się w różnym czasie, na który wpływ ma też, to czy strączki są młode. Starszą fasolę gotuje się dłużej. Zapoznajcie się z zasadami gotowania tego warzywa, aby cieszyć się jeszcze lepszym smakiem.

Ile gotuje się fasolkę szparagową? To zależy od rodzaju warzywa

W zależności od rodzaju fasolki szparagowej (czyli jej koloru) gotowanie powinno zająć odpowiednio:

  • fioletowa - od pięciu minut do kwadransa,
  • żółta - podobnie jak fioletowa, od pięciu do piętnastu minut,
  • zielona - gotuje się najdłużej, około 15 - 20 minut,
  • na parze - gotowanie fasolki szparagowej w ten sposób powinno zająć mniej - więcej 10 - 20 minut.

Gotowanie fasolki szparagowej. Przepis na sprawdzoną fasolę

Jak gotować fasolkę szparagową? W zimnej wodzie czy we wrzątku? Oto podstawowy przepis:

  • fasolka szparagowa - kilogram,
  • woda - 4 litry,
  • sól - łyżeczka,
  • cukier - tyle samo, ile soli.

Gotowanie fasolki - instrukcja:

  1. Fasolkę szparagową dokładnie umyj, odetnij końce (jeden lub oba), ewentualnie usuń włókno (łyko);
  2. Zagotuj wodę z solą i cukrem. Gdy zawrze, wrzuć strąki;
  3. Gotuj warzywo około kwadransa. Sprawdzaj miękkość, strąki powinny być al dente (półmiękkie).

Co zrobić, aby zielona i fioletowa fasolka szparagowa nie straciła pięknego koloru podczas gotowania?

Aby zielone i fioletowe strąki zachowały swój apetyczny kolor, musisz przerwać gotowanie i zanurzyć je na dwie minuty w bardzo zimnej (wręcz lodowatej) wodzie. Może być też woda z kostkami lodu.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.