Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo
Fasolka szparagowa - pyszna, zdrowa, ale... bywa trująca!
Fasolka szparagowa występuje w trzech kolorach - zielonej (najpopularniejszej), żółtej i fioletowej. Każdy z nich gotuje się w różnym czasie, na który wpływ ma też, to czy strączki są młode. Starszą fasolę gotuje się dłużej. Zapoznajcie się z zasadami gotowania tego warzywa, aby cieszyć się jeszcze lepszym smakiem.
Trik na przygotowanie fasolki szparagowej. Znacznie przyspiesza pracę
Ile gotuje się fasolkę szparagową? To zależy od rodzaju warzywa
W zależności od rodzaju fasolki szparagowej (czyli jej koloru) gotowanie powinno zająć odpowiednio:
- fioletowa - od pięciu minut do kwadransa,
- żółta - podobnie jak fioletowa, od pięciu do piętnastu minut,
- zielona - gotuje się najdłużej, około 15 - 20 minut,
- na parze - gotowanie fasolki szparagowej w ten sposób powinno zająć mniej - więcej 10 - 20 minut.
Gotowanie fasolki szparagowej. Przepis na sprawdzoną fasolę
Jak gotować fasolkę szparagową? W zimnej wodzie czy we wrzątku? Oto podstawowy przepis:
- fasolka szparagowa - kilogram,
- woda - 4 litry,
- sól - łyżeczka,
- cukier - tyle samo, ile soli.
Gotowanie fasolki - instrukcja:
- Fasolkę szparagową dokładnie umyj, odetnij końce (jeden lub oba), ewentualnie usuń włókno (łyko);
- Zagotuj wodę z solą i cukrem. Gdy zawrze, wrzuć strąki;
- Gotuj warzywo około kwadransa. Sprawdzaj miękkość, strąki powinny być al dente (półmiękkie).
Co zrobić, aby zielona i fioletowa fasolka szparagowa nie straciła pięknego koloru podczas gotowania?
Aby zielone i fioletowe strąki zachowały swój apetyczny kolor, musisz przerwać gotowanie i zanurzyć je na dwie minuty w bardzo zimnej (wręcz lodowatej) wodzie. Może być też woda z kostkami lodu.
Fasolka szparagowa - przepis. Będzie jędrna i ale ważna jest woda