Przepisów na ciastka z czekoladą jest naprawdę wiele. Trudno więc wybrać ten najlepszy. My jednak przedstawiamy recepturę, dzięki której ta słodka przekąska na pewno ci się uda.
Składniki:
Więcej przepisów na pyszne desery znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
W dużej misce należy wymieszać mąkę, sodę, sól oraz proszek do pieczenia. Następnie, w drugiej misce utrzeć masło z cukrem oraz dodać jajka i zapach waniliowy. Wszystko ubić na puszystą masę. Dodawaj suche składniki aż się połączą, tworząc idealną masę. Następnie dosyp dwie szklanki posiekanej wcześniej czekolady i również wymieszaj.
Kiedy masa będzie gotowa, przygotuj blachę i piekarnik. Blaszkę, na której będą piekły się ciastka, trzeba wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik należy ustawić na 180 stopni. Ciasto należy nabierać łyżką, formując małe kulki i kładąc na blachę, zachowując odstęp. Wówczas będziemy mieć pewność, że ciastka się nie skleją podczas pieczenia.
Ciastka z czekoladą należy piec w rozgrzanym piekarniku przez około 10 minut. Kiedy ten czas minie, wyciągamy blachę i pozostawiamy do ostygnięcia na kilka następnych minut.
Wskazówki: By ciasteczka były ładnie wyrośnięte, należy pamiętać, by masło nie było zbyt miękkie. Gotowe ciasteczka przechowujemy w szczelnie zamkniętym pudełku, by przez dłuższy czas cieszyć się ich świeżością i kruchością.