Przepis na ciastka z czekoladą. Szybkie w wykonaniu, pyszne i kruche

Przepis na ciastka z czekoladą powinien znać każdy łasuch. Jeśli więc kochasz słodycze, ale nie chcesz kupować gotowych ciastek w sklepie, musisz go wypróbować. Przygotowanie jest niezwykle proste i nie zajmie wiele czasu.

Przepisów na ciastka z czekoladą jest naprawdę wiele. Trudno więc wybrać ten najlepszy. My jednak przedstawiamy recepturę, dzięki której ta słodka przekąska na pewno ci się uda.

Zobacz wideo Czekolada: znakomite źródło magnezu? Znamy co najmniej 5 lepszych, zdrowszych źródeł

Przepis na ciastka z czekoladą. Lista składników nie jest długa

Składniki:

  • 250 g masła,
  • szklanka cukru lub 1,5 szklanki ksylitolu,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżeczka zapachu waniliowego,
  • 2 jajka,
  • 2 szklanki posiekanej czekolady,
  • 3 szklanki mąki.

Więcej przepisów na pyszne desery znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na ciastka z czekoladą  sposób wykonania krok po kroku

W dużej misce należy wymieszać mąkę, sodę, sól oraz  proszek do pieczenia. Następnie, w drugiej  misce utrzeć masło z cukrem oraz dodać jajka i zapach waniliowy. Wszystko ubić na puszystą masę. Dodawaj suche składniki aż się połączą, tworząc idealną masę. Następnie dosyp dwie szklanki posiekanej wcześniej czekolady i również wymieszaj.

Kiedy masa będzie gotowa, przygotuj blachę i piekarnik. Blaszkę, na której będą piekły się ciastka, trzeba wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik należy ustawić na 180 stopni.  Ciasto należy nabierać łyżką, formując małe kulki i kładąc na blachę, zachowując odstęp. Wówczas będziemy mieć pewność, że ciastka się nie skleją podczas pieczenia.

Ciastka z czekoladą należy piec w rozgrzanym piekarniku przez około 10 minut. Kiedy ten czas minie, wyciągamy blachę i pozostawiamy do ostygnięcia na kilka następnych minut.

Wskazówki: By ciasteczka były ładnie wyrośnięte, należy pamiętać, by masło nie było zbyt miękkie. Gotowe ciasteczka przechowujemy w szczelnie zamkniętym pudełku, by przez dłuższy czas cieszyć się ich świeżością i kruchością.

Więcej o:
Copyright © Agora SA