Ciasto na naleśniki kokosowe Gordona Ramsaya. Bardziej egzotyczna wersja śniadaniowej klasyki

Ciasto na naleśniki składa się z podstawowych składników, takich jak mąka czy mleko. Ale Gordon Ramsay pokazuje, że naleśniki można zrobić inaczej i w ciekawszy sposób. Jak? Zobaczcie sami.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Naleśniki czekoladowe z mascarpone i malinami

Kokosowe naleśniki Gordona Ramsaya to wyjątkowa wersja tradycyjnego smakołyku. Przepis pochodzi z jego oficjalnej strony internetowej. Są naprawdę pyszne i zachwycą nie tylko dzieci. Przekonajcie się sami. 

Pyszne, domowe pankejkiNaleśniki idealne istnieją. Zastosuj metodę Gordona Ramsaya

Do ciasta na naleśniki Gordona Ramsaya potrzeba kilku produktów. Sprawdź, co przygotować

Poniższe składniki pozwalają na upieczenie około 12 placków. Oto lista potrzebnych produktów:

Na ciasto:

  • mleko kokosowe - ćwierć litra
    (przed odmierzeniem wymieszaj zawartość puszki, aby uzyskać jednolitą masę),
  • mąka - niecała szklanka - 100 g,
  • wiórki kokosowe - 100 g,
  • jajko (ubite),
  • proszek do pieczenia - półtorej łyżeczki,
  • miód (płynny) - łyżka,
  • tłuszcz do smażenia.

Na syrop limonkowy:

  • cukier (drobny) - 3 / 4 szklanki,
  • sok z 4 limonek i startą skórka z jednej.

Dodatkowo: dojrzałe mango.

NaleśnikiNaleśniki rozrywają się na patelni? Dodaj do ciasta jeden składnik

Przygotowanie ciasta na naleśniki kokosowe nie różni się zbytnio od zwykłych. Zobaczcie sami.

Upieczenie kokosowych naleśników składa się z następujących czynności:

  1. Wiórki kokosowe zblenduj na drobno;
  2. Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe;
  3. Do suchych składników dodaj jajko i ponownie wymieszaj;
  4. Dodaj mleko kokosowe i miód do masy, po czym wymieszaj na gładką, jednolitą masę;
  5. Odstaw ciasto na kwadrans;
  6. Zrób syrop - w rondelku wymieszaj pół szklanki wody z cukrem oraz sokiem i skórką z limonki;
  7. Doprowadź do wrzenia i mieszaj, aż rozpuści się cukier;
  8. Gotuj płyn aż woda nieco odparuje, a całość będzie przypominać syrop;
  9. Spróbuj syropu i w razie potrzeby dodaj jeszcze trochę skórki limonkowej;
  10. Odstaw syrop do ostygnięcia;
  11. Rozgrzej patelnię z odrobiną tłuszczu i smaż naleśniki z obu stron na rumiano;

Gotowe naleśniki podawaj polane syropem limonkowym i z dodatkiem plastra mango.

Smacznego!

Więcej o: