Dżem truskawkowy - przepis babci zawsze się sprawdza. Zastosuj tę metodę, a efekt będzie pyszny

Dżem truskawkowy z przepisu babci to prawdziwy letni rarytas zamknięty w słoiku. Sezonowe owoce sprawdzą się idealnie do tego typu przetworów - kluczowe są dojrzałe, świeże i słodkie truskawki. Jeśli do tej pory nigdy wcześniej nie przygotowywałeś słodkich i owocowych słoiczków to czas spróbować.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Lato dopiero się zaczyna, ale już teraz warto pomyśleć o tym, jak rozpieścić nasze podniebienia zimą.  Domowe przetwory to najlepsze rozwiązanie - zwłaszcza te przygotowane z sezonowych, słodkich owoców. Wykonanie sprawia niemałą satysfakcję i frajdę, a dodatkowo mamy pewność, że jemy sprawdzone i zdrowe produkty

Dżem truskawkowy - przepis babci

Na działkach, bazarkach i targach pełno sezonowych owoców i warzyw. Chętnie je kupujemy i przygotowujemy najróżniejsze przepisy zarówno słodkie jak i wytrawne. Flagowym produktem lata bez wątpienia jest truskawka. Owoc jest bardzo popularny i gości na stole w niemal każdym domu. Niestety truskawki często szybko przejrzewają, tracą świeżość i smak.

Ciekawym i często stosowanym pomysłem jest przygotowanie przetworów. Dzięki tej od dawna znanej metodzie możemy zamknąć smak lata w słoiczku i rozkoszować się nim poza sezonem, gdy nie są dostępne dobrej jakości owoce. Dżem będzie idealnym pomysłem na wykorzystanie truskawek. 

Zobacz wideo Sezon w pełni. Jak pasteryzować przetwory?

Przepis babci na dżem truskawkowy

Składniki:

  • 1 kg truskawek,
  • 400 g cukru,
  • sok wyciśnięty z 2 cytryn,
  • słoiki i wieczka.

Sposób przygotowania:

  1. Truskawki starannie myjemy i pozbawiamy szypułek. Kroimy na mniejsze kawałki - rozmiar zależy od preferowanego efektu końcowego. Owoce możemy też zblendować, dzięki czemu powstanie kremowy dżem. 
  2. Owoce przekładamy do garnka i ustawiamy na palniku. Całość dusimy na małym ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Dodatkowo rozgniatamy truskawki, by puściły sok i ponownie zagotowujemy. 
  3. Wsypujemy cukier i wlewamy sok z cytryny. Truskawki gotujemy około 10 minut, pilnując, żeby się nie przypaliły.
  4. Dżem zdejmujemy z ognia i mieszamy do momentu, aż zniknie piana.
  5. Masę przekładamy do wyparzonych, suchych słoików. Szklane naczynia zamykamy na zatrzask i studzimy, postawione do góry dnem. 
  6. Jeśli chcemy przechowywać dżem przez dłuższy okres, przechodzimy do pasteryzacji - dno wykładamy ściereczką i ustawiamy słoiki tak, by się nie dotykały. Całość zalewamy zimną wodą, tak by nie sięgała zakrętki i zagotowujemy. Pasteryzujemy przez ok. 20 minut. Następnie pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia i odkładamy do domowej spiżarni. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.