• Link został skopiowany

Carbonara - przepis na obłędny włoski makaron. Polacy popełniają klasyczny błąd

Carbonara to jeden z najlepszych włoskich makaronów. Przepis jest banalny, ale Polacy z rozpędu dodają do receptury jeden składnik, którego żaden Włoch nie dodaje. Jak zrobić najlepszą carbonarę? To tylko kilka produktów, ale nie ma wśród nich śmietany.
Spaghetti Carbonara / zdj. ilustracyjne
Timolina / Shutterstock / zdj. ilustracyjne

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Spaghetti carbonara to klasyka kuchni włoskiej. Kuchnia włoska słynie z prostoty i wyjątkowego smaku, a my, Polacy uwielbiamy odtwarzać te smaki. Niestety, notorycznie popełniamy jeden błąd podczas przygotowywania carbonary. Śmietana to niepotrzebny dodatek, nie dość, że dodaje kalorii, to jeszcze zmienia smak, który sam w sobie jest doskonały. Poniżej przepis na carbonarę, dzięki któremu na chwilę przeniesiesz się do słonecznej Italii.

Carbonara - przepis na obłędny makaron

Składniki:

  • ok. 150 g makaronu spaghetti
  • 100 g pancetty (możesz użyć także suszonego boczku)
  • 2 jajka
  • 40 g twardego, dojrzewającego sera (Parmezanu lub Grana Padano)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • posiekana natka pietruszki
  • sól, grubo mielony pieprz

Carbonara - sposób wykonania:

  1. Oddziel białka od żółtek. Żółtka wlej do kubeczka, białka nie będą potrzebne, zachowaj je, na przykład do bezy.
  2. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Przed odcedzeniem zachowaj szklankę wody, w której gotował się makaron.
  3. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Dodaj pokrojoną pancettę lub boczek i chwilę podsmażaj. Kiedy się zarumieni, dodaj drobno posiekany czosnek. Podsmażaj chwilę, a kiedy czosnek uwolni swój aromat, zmniejsz moc palnika i dodaj ugotowany makaron.
  4. Całość dokładnie zamieszaj, dopraw solą i pieprzem i wyłącz palnik.  Dodaj wodę spod makaronu i po chwili dwa żółtka - dopilnuj, by makaron był lekko ostudzony, w przeciwnym razie zamiast kremowego sosu zrobi się jajecznica. 
  5. Całość dokładnie zamieszaj i posyp startym serem. Podawaj z natką pietruszki.

Taki makaron to przepis na obiad idealny. Dodatek śmietany nie jest potrzebny, by zrobić perfekcyjny włoski makaron.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: