Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Spaghetti carbonara to klasyka kuchni włoskiej. Kuchnia włoska słynie z prostoty i wyjątkowego smaku, a my, Polacy uwielbiamy odtwarzać te smaki. Niestety, notorycznie popełniamy jeden błąd podczas przygotowywania carbonary. Śmietana to niepotrzebny dodatek, nie dość, że dodaje kalorii, to jeszcze zmienia smak, który sam w sobie jest doskonały. Poniżej przepis na carbonarę, dzięki któremu na chwilę przeniesiesz się do słonecznej Italii.
Dlaczego zamówienie cappuccino do obiadu jest faux pas we Włoszech?
Carbonara - przepis na obłędny makaron
Składniki:
- ok. 150 g makaronu spaghetti
- 100 g pancetty (możesz użyć także suszonego boczku)
- 2 jajka
- 40 g twardego, dojrzewającego sera (Parmezanu lub Grana Padano)
- 2-3 ząbki czosnku
- posiekana natka pietruszki
- sól, grubo mielony pieprz
Carbonara - sposób wykonania:
- Oddziel białka od żółtek. Żółtka wlej do kubeczka, białka nie będą potrzebne, zachowaj je, na przykład do bezy.
- Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Przed odcedzeniem zachowaj szklankę wody, w której gotował się makaron.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Dodaj pokrojoną pancettę lub boczek i chwilę podsmażaj. Kiedy się zarumieni, dodaj drobno posiekany czosnek. Podsmażaj chwilę, a kiedy czosnek uwolni swój aromat, zmniejsz moc palnika i dodaj ugotowany makaron.
- Całość dokładnie zamieszaj, dopraw solą i pieprzem i wyłącz palnik. Dodaj wodę spod makaronu i po chwili dwa żółtka - dopilnuj, by makaron był lekko ostudzony, w przeciwnym razie zamiast kremowego sosu zrobi się jajecznica.
- Całość dokładnie zamieszaj i posyp startym serem. Podawaj z natką pietruszki.
Proste ciasto czekoladowe. Pięć minut miksowania, a za smak palce lizać
Taki makaron to przepis na obiad idealny. Dodatek śmietany nie jest potrzebny, by zrobić perfekcyjny włoski makaron.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.