Carbonara - przepis na obłędny włoski makaron. Polacy popełniają klasyczny błąd

Carbonara to jeden z najlepszych włoskich makaronów. Przepis jest banalny, ale Polacy z rozpędu dodają do receptury jeden składnik, którego żaden Włoch nie dodaje. Jak zrobić najlepszą carbonarę? To tylko kilka produktów, ale nie ma wśród nich śmietany.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Spaghetti carbonara to klasyka kuchni włoskiej. Kuchnia włoska słynie z prostoty i wyjątkowego smaku, a my, Polacy uwielbiamy odtwarzać te smaki. Niestety, notorycznie popełniamy jeden błąd podczas przygotowywania carbonary. Śmietana to niepotrzebny dodatek, nie dość, że dodaje kalorii, to jeszcze zmienia smak, który sam w sobie jest doskonały. Poniżej przepis na carbonarę, dzięki któremu na chwilę przeniesiesz się do słonecznej Italii.

Picie kawy we WłoszechDlaczego zamówienie cappuccino do obiadu jest faux pas we Włoszech?

Carbonara - przepis na obłędny makaron

Składniki:

  • ok. 150 g makaronu spaghetti
  • 100 g pancetty (możesz użyć także suszonego boczku)
  • 2 jajka
  • 40 g twardego, dojrzewającego sera (Parmezanu lub Grana Padano)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • posiekana natka pietruszki
  • sól, grubo mielony pieprz

Carbonara - sposób wykonania:

  1. Oddziel białka od żółtek. Żółtka wlej do kubeczka, białka nie będą potrzebne, zachowaj je, na przykład do bezy.
  2. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Przed odcedzeniem zachowaj szklankę wody, w której gotował się makaron.
  3. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Dodaj pokrojoną pancettę lub boczek i chwilę podsmażaj. Kiedy się zarumieni, dodaj drobno posiekany czosnek. Podsmażaj chwilę, a kiedy czosnek uwolni swój aromat, zmniejsz moc palnika i dodaj ugotowany makaron.
  4. Całość dokładnie zamieszaj, dopraw solą i pieprzem i wyłącz palnik.  Dodaj wodę spod makaronu i po chwili dwa żółtka - dopilnuj, by makaron był lekko ostudzony, w przeciwnym razie zamiast kremowego sosu zrobi się jajecznica. 
  5. Całość dokładnie zamieszaj i posyp startym serem. Podawaj z natką pietruszki.

Ciasto czekoladoweProste ciasto czekoladowe. Pięć minut miksowania, a za smak palce lizać

Taki makaron to przepis na obiad idealny. Dodatek śmietany nie jest potrzebny, by zrobić perfekcyjny włoski makaron.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: