Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Racuchy kochamy wszyscy, bo to przecież smak dziecięcej beztroski. Przepis jest banalny, a przepyszne racuchy zrobisz w kilka minut. Nie potrzebujesz drożdży, by wyszły pulchne i mięciutkie.
Racuchy - przepis last minute
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka (możesz użyć mniej)
- 1 jajko
- płaska łyżeczka sody
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cukru
- ulubione owoce: jabłka, borówki, maliny, truskawki
Racuchy na szybko - sposób wykonania:
- Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Dodaj oba cukry oraz sodę i wymieszaj.
- Wbij jajko i dodaj mleko. Całość wymieszaj rózgą lub mikserem na średnich obrotach. Masa powinna być jednolita, beż żadnych grudek. Odłóż na kilka minut, by soda spulchniła ciasto.
- Do masy na racuchy dodaj ulubione owoce (jabłko pokrój na cienkie plastry). Wymieszaj,
- Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Za pomocą chochelki nakładaj porcję ciasta. Smaż na złoty i apetyczny kolor z obu stron.
Takie racuchy podawaj posypane cukrem pudrem lub w towarzystwie bitej śmietany. Wcale nie jest tak trudno sprawić sobie odrobinę przyjemności, prawda?
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.