Przepis na racuchy w wersji last minute. Kilka chwil i gotowe

Racuchy poprawiają humor, łagodzą oznaki ciężkiego dnia, a niektórzy twierdzą, że leczą nawet złamane serce. Przepis na racuchy można jednak nieco "przyśpieszyć". Wcale nie musisz czekać, żeby ciasto wyrosło. Pyszne racuchy zrobisz w kilka minut i to bez drożdży.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Racuchy kochamy wszyscy, bo to przecież smak dziecięcej beztroski. Przepis jest banalny, a przepyszne racuchy zrobisz w kilka minut. Nie potrzebujesz drożdży, by wyszły pulchne i mięciutkie.

Racuchy - przepis last minute

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka (możesz użyć mniej)
  • 1 jajko
  • płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • ulubione owoce: jabłka, borówki, maliny, truskawki

Racuchy na szybko - sposób wykonania:

  1. Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Dodaj oba cukry oraz sodę i wymieszaj.
  2. Wbij jajko i dodaj mleko. Całość wymieszaj rózgą lub mikserem na średnich obrotach. Masa powinna być jednolita, beż żadnych grudek. Odłóż na kilka minut, by soda spulchniła ciasto.
  3. Do masy na racuchy dodaj ulubione owoce (jabłko pokrój na cienkie plastry). Wymieszaj,
  4. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Za pomocą chochelki nakładaj porcję ciasta. Smaż na złoty i apetyczny kolor z obu stron.

Takie racuchy podawaj posypane cukrem pudrem lub w towarzystwie bitej śmietany. Wcale nie jest tak trudno sprawić sobie odrobinę przyjemności, prawda?

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.