• Link został skopiowany

Podwójnie czekoladowe ciasteczka Nigelli Lawson. Pestki dyni wyczarują efekt "wow"

Nigella Lawson jest bez wątpienia gwiazdą gotowania. Jej przepisy przygotowują tysiące fanów z całego świata, a na Instagramie jej porady śledzi prawie trzy miliony obserwujących. Tym razem kulinarna bogini podzieliła się prostą recepturą na podwójnie czekoladowe ciasteczka. Jej zdaniem, pestki dyni dodają im "szyku i elegancji".
Podwójnie czekoladowe ciasteczka Nigelli Lawson. 'Są niezwykle szykowne'
fot. Nigella Lawson/Facebook, Instagram

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Każdy miłośnik czekolady ma swoje upodobania - niektórzy doceniają gorzkie wyroby, inni gustują w mlecznych i owocowych wersjach. Jedno jest pewne - trudno znaleźć kogoś, kto z czekoladą nie chce mieć nic do czynienia. Doskonałym pomysłem na zaspokojenie słodkich zachcianek, mogą okazać się pyszne ciasteczka z przepisu Nigelli Lawson. Przygotujesz je w pół godziny, a dzięki nietypowemu dodatkowi pestek dyni, odkryjesz nowy, wytrawno-słono-czekoladowy smak. 

Podwójnie czekoladowe ciasteczka Nigelli Lawson. Składniki

  • 1 duże jajko w temp. pokojowej;
  • 75 gramów miękkiego niesolonego masła;
  • 100 gramów cukru pudru;
  • 70 gramów brązowego cukru;
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego;
  • 125 g mąki pszennej;
  • 50 g przesianego kakao;
  • łyżeczka sody oczyszczonej;
  • pół łyżeczki soli morskiej;
  • 125 g startej, gorzkiej czekolady;
  • 50 g pestek dyni.
 

Sposób przygotowania

1. Rozgrzej piekarnik w trybie góra-dół do 180 st. C.;

2. W dużej misce utrzyj masło z cukrem, aż uzyskasz puszystą masę;

3. Dodaj jajko i wanilię i połącz w jednolitą masę,

4. W drugiej misce wymieszaj widelcem mąkę, kakao, sodę i sól. Stopniowo dodawaj do ubitej wcześniej masy,

5. Na koniec wmieszaj łyżką wiórki czekoladowe (startą czekoladę) i pestki dyni. Powinieneś/aś uzyskać gęstą, jędrną mieszankę,

6. Wyłóż papierem do pieczenia kilka blaszek. Masę czekoladową wykładaj przy użyciu dwóch łyżek (jedną do nabierania ciasta, drugą do ściągania go z łyżki). Zostawiaj około 6 cm przestrzeni między ciasteczkami. Nie spłaszczaj ich,

7. Piecz około 10-12 min, do momentu, aż wierzch ciasteczek będzie popękany. Ciasteczka nadal będą miękkie, ale kiedy się wystudzą, nieco stężeją. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Możesz posypać je cukrem pudrem. Smacznego!

Więcej o: