Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Każdy miłośnik czekolady ma swoje upodobania - niektórzy doceniają gorzkie wyroby, inni gustują w mlecznych i owocowych wersjach. Jedno jest pewne - trudno znaleźć kogoś, kto z czekoladą nie chce mieć nic do czynienia. Doskonałym pomysłem na zaspokojenie słodkich zachcianek, mogą okazać się pyszne ciasteczka z przepisu Nigelli Lawson. Przygotujesz je w pół godziny, a dzięki nietypowemu dodatkowi pestek dyni, odkryjesz nowy, wytrawno-słono-czekoladowy smak.
1. Rozgrzej piekarnik w trybie góra-dół do 180 st. C.;
2. W dużej misce utrzyj masło z cukrem, aż uzyskasz puszystą masę;
3. Dodaj jajko i wanilię i połącz w jednolitą masę,
4. W drugiej misce wymieszaj widelcem mąkę, kakao, sodę i sól. Stopniowo dodawaj do ubitej wcześniej masy,
5. Na koniec wmieszaj łyżką wiórki czekoladowe (startą czekoladę) i pestki dyni. Powinieneś/aś uzyskać gęstą, jędrną mieszankę,
6. Wyłóż papierem do pieczenia kilka blaszek. Masę czekoladową wykładaj przy użyciu dwóch łyżek (jedną do nabierania ciasta, drugą do ściągania go z łyżki). Zostawiaj około 6 cm przestrzeni między ciasteczkami. Nie spłaszczaj ich,
7. Piecz około 10-12 min, do momentu, aż wierzch ciasteczek będzie popękany. Ciasteczka nadal będą miękkie, ale kiedy się wystudzą, nieco stężeją. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Możesz posypać je cukrem pudrem. Smacznego!