Podwójnie czekoladowe ciasteczka Nigelli Lawson. Pestki dyni wyczarują efekt "wow"

Nigella Lawson jest bez wątpienia gwiazdą gotowania. Jej przepisy przygotowują tysiące fanów z całego świata, a na Instagramie jej porady śledzi prawie trzy miliony obserwujących. Tym razem kulinarna bogini podzieliła się prostą recepturą na podwójnie czekoladowe ciasteczka. Jej zdaniem, pestki dyni dodają im "szyku i elegancji".

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Każdy miłośnik czekolady ma swoje upodobania - niektórzy doceniają gorzkie wyroby, inni gustują w mlecznych i owocowych wersjach. Jedno jest pewne - trudno znaleźć kogoś, kto z czekoladą nie chce mieć nic do czynienia. Doskonałym pomysłem na zaspokojenie słodkich zachcianek, mogą okazać się pyszne ciasteczka z przepisu Nigelli Lawson. Przygotujesz je w pół godziny, a dzięki nietypowemu dodatkowi pestek dyni, odkryjesz nowy, wytrawno-słono-czekoladowy smak. 

NaleśnikiPrzepis na naleśniki. Jeden składnik sprawi, że będą obłędnie pyszne

Podwójnie czekoladowe ciasteczka Nigelli Lawson. Składniki

  • 1 duże jajko w temp. pokojowej;
  • 75 gramów miękkiego niesolonego masła;
  • 100 gramów cukru pudru;
  • 70 gramów brązowego cukru;
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego;
  • 125 g mąki pszennej;
  • 50 g przesianego kakao;
  • łyżeczka sody oczyszczonej;
  • pół łyżeczki soli morskiej;
  • 125 g startej, gorzkiej czekolady;
  • 50 g pestek dyni.
 

Ogórki małosolneOgórki małosolne - przepis babci. Nie wyjdą smaczne, jeśli nie zadbasz o proporcje

Sposób przygotowania

1. Rozgrzej piekarnik w trybie góra-dół do 180 st. C.;

2. W dużej misce utrzyj masło z cukrem, aż uzyskasz puszystą masę;

3. Dodaj jajko i wanilię i połącz w jednolitą masę,

4. W drugiej misce wymieszaj widelcem mąkę, kakao, sodę i sól. Stopniowo dodawaj do ubitej wcześniej masy,

5. Na koniec wmieszaj łyżką wiórki czekoladowe (startą czekoladę) i pestki dyni. Powinieneś/aś uzyskać gęstą, jędrną mieszankę,

6. Wyłóż papierem do pieczenia kilka blaszek. Masę czekoladową wykładaj przy użyciu dwóch łyżek (jedną do nabierania ciasta, drugą do ściągania go z łyżki). Zostawiaj około 6 cm przestrzeni między ciasteczkami. Nie spłaszczaj ich,

7. Piecz około 10-12 min, do momentu, aż wierzch ciasteczek będzie popękany. Ciasteczka nadal będą miękkie, ale kiedy się wystudzą, nieco stężeją. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Możesz posypać je cukrem pudrem. Smacznego!

Nigella Lawson ze zmarłym mężemNigella Lawson przeszła przez piekło, pożegnała męża, a tydzień później tańczyła na plaży

Więcej o: