Liście warzyw dodają smaku, ale jeden błąd może skończyć się zatruciem. Lepiej uważać na to, co ląduje na talerzu

Liście kalafiora w zupie - okej, liście buraka - pychota, liście dębu - bez nich nie ma małosolnych. Czy wszystkie liście nadają się do jedzenia? Trzeba bardzo uważać z jednym warzywem, które latem dodajemy do ciast.

Więcej przepisów i porad kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Nurt "zero waste" pomaga w niemarnowaniu jedzenia i tworzeniu "czegoś z niczego". Jednak zanim zabierzemy się za gotowanie pysznego dania ze wszystkiego, co mamy pod ręką, warto przystopować i trochę się zastanowić. Nie wszystko bowiem nadaje się do jedzenia. Mówi się, że "wszystko jest jadalne, niestety niektóre rzeczy tylko raz" - to popularne powiedzenie wśród grzybiarzy. Podobnie rzecz się ma także z warzywami.

Rabarbar jest dobry, przecież nie może nam zaszkodzić

Owszem, może. I to dość skutecznie. Najczęściej sięgamy po to smaczne warzywo (tak, rabarbar to warzywo) kiedy mamy ochotę na ciasto, kompot, czy też smaczne babeczki. Musimy jednak pamiętać, że podczas zabawy kulinarnej z rabarbarem używamy tylko i wyłącznie łodyg. Liście bowiem zawierają szkodliwe toksyny, które niszczą nasze nerki - na 100 g rabarbarowych liści przypada nawet 1500 mg szczawianu, odpowiedzialnego m.in za powstawanie kamieni nerkowych.

Co się stanie, jeśli zjemy liście rabarbaru?

Jeśli jakiś niedoświadczony kucharz uraczy nas ciastem z dodatkiem liści rabarbaru, nie musimy od razu pisać testamentu. Warto jednak przygotować się na bolesną biegunkę, nudności i wymioty, a także ból gardła. U niektórych mogą także wystąpić trudności w oddychaniu i przełykaniu - wówczas należy niezwłocznie udać się do lekarza.

Jeśli więc planujesz wypoczynek na wsi wśród ogrodowych grządek, zwróć uwagę, czy ktoś nie chce uraczyć cię kompotem z rabarbaru, w którym pływają zielone liście. Jeśli tak jest, wyjścia są dwa: albo ktoś nie zna toksycznych właściwości warzywa, albo po prostu nie życzy ci najlepiej.

Pamiętaj jednak, że liście innych warzyw są zdrowe i możesz wykorzystać je na mnóstwo sposobów. Z liści rzodkiewek zrobisz pyszne pesto, z kolei z liści buraka, przepyszną botwinkę.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.