Zupa koperkowa, czyli prosty przepis na delikatny i lekki obiad na ciepłe popołudnie

Zupa koperkowa to danie, które latem jest pysznym i łatwym rozwiązaniem na obiad w upalny dzień. Jest pożywna, a zarazem delikatna. Jak ją przygotować?
Zobacz wideo Lato pod znakiem kremu - z brokuła

Zupa koperkowa to danie kuchni polskiej znane od lat. Pomimo upływu czasu nadal cieszy się popularnością i gości na naszych stołach. Jak zrobić jej najlepszą wersję? 

Więcej przepisów na letni obiad znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zupa koperkowa, czyli jak zrobić delikatny i lekki obiad na ciepłe popołudnie

Podstawą dobrej zupy jest wywar, warto jednak zrezygnować z kupowania w sklepach mięsnych kości przeznaczonych na zupę. Żeberka także nie zawsze są najlepszą bazą do gotowania wywaru. Kiedy zdecydujemy się na ugotowanie letniej, lekkiej warzywnej lub koperkowej zupy postawmy na skrzydełka z kurczaka.

Bulion przygotowany na zaledwie dwóch skrzydełkach z kurczaka nada zupie lepszego i głębszego aromatu niż niejedno żeberko. Co więcej, wywar będzie delikatny i esencjonalny oraz podkreśli smak zupy koperkowej. 

SKŁADNIKI:

  • 2 skrzydełka z kurczaka,
  • 3 marchewki,
  • 3 ziemniaki,
  • por,
  • 1/2 małego selera,
  • korzeń pietruszki,
  • cebula opalana,
  • 2 duże pęczki kopru,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 duże łyżki śmietany 12 proc.

Zupa koperkowa - przepis, jak przygotować pyszny obiad dla całej rodziny

Skrzydełka płuczemy delikatnie pod bieżącą zimną wodą. Wkładamy je do garnka i zalewamy wodą do dołowy wysokości naczynia. Do mięsa wkładamy obraną marchewkę, pietruszkę, selera, por, opaloną nad ogniem cebulę i wiązkę umytego wcześniej kopru. Dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie, solimy.  Bulion gotujemy około półtorej godziny na wolnym ogniu. 

W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Kiedy mięso skrzydełek jest już ugotowane, do zupy wrzucamy ziemniaki i gotujemy całość około 10 minut. W tym czasie hartujemy śmietanę.

Do miseczki wlewamy dwie łyżki kwaśnej śmietany, dolewamy cztery łyżki wrzątku i cztery łyżki gorącej zupy koperkowej, dokładnie mieszamy. Możemy dolać więcej zupy tak, aby śmietana w miseczce miała zbliżoną temperaturę do gotującego się wywaru. W ten sposób nie zważy się i będzie kremowa. 

Po wlaniu śmietany gotujemy całość około trzech minut. W tym czasie siekamy drobno drugi pęczek umytego kopru i wrzucamy do zupy. Tak przyrządzone danie wlewamy do miseczek. Obiad można podawać z pieczywem.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.