Zupa koperkowa, czyli prosty przepis na delikatny i lekki obiad na ciepłe popołudnie

Zupa koperkowa to danie, które latem jest pysznym i łatwym rozwiązaniem na obiad w upalny dzień. Jest pożywna, a zarazem delikatna. Jak ją przygotować?
Zobacz wideo Lato pod znakiem kremu - z brokuła

Zupa koperkowa to danie kuchni polskiej znane od lat. Pomimo upływu czasu nadal cieszy się popularnością i gości na naszych stołach. Jak zrobić jej najlepszą wersję? 

Pyszny domowy rosółKiedy należy solić rosół? Zły moment skutecznie pozbawi go smaku

Więcej przepisów na letni obiad znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zupa koperkowa, czyli jak zrobić delikatny i lekki obiad na ciepłe popołudnie

Podstawą dobrej zupy jest wywar, warto jednak zrezygnować z kupowania w sklepach mięsnych kości przeznaczonych na zupę. Żeberka także nie zawsze są najlepszą bazą do gotowania wywaru. Kiedy zdecydujemy się na ugotowanie letniej, lekkiej warzywnej lub koperkowej zupy postawmy na skrzydełka z kurczaka.

Bulion przygotowany na zaledwie dwóch skrzydełkach z kurczaka nada zupie lepszego i głębszego aromatu niż niejedno żeberko. Co więcej, wywar będzie delikatny i esencjonalny oraz podkreśli smak zupy koperkowej. 

SKŁADNIKI:

  • 2 skrzydełka z kurczaka,
  • 3 marchewki,
  • 3 ziemniaki,
  • por,
  • 1/2 małego selera,
  • korzeń pietruszki,
  • cebula opalana,
  • 2 duże pęczki kopru,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 duże łyżki śmietany 12 proc.

zupa kalafiorowaZupa kalafiorowa przepis na błyskawiczny letni obiad. Masło zmienia cały smak

Zupa koperkowa - przepis, jak przygotować pyszny obiad dla całej rodziny

Skrzydełka płuczemy delikatnie pod bieżącą zimną wodą. Wkładamy je do garnka i zalewamy wodą do dołowy wysokości naczynia. Do mięsa wkładamy obraną marchewkę, pietruszkę, selera, por, opaloną nad ogniem cebulę i wiązkę umytego wcześniej kopru. Dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie, solimy.  Bulion gotujemy około półtorej godziny na wolnym ogniu. 

W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Kiedy mięso skrzydełek jest już ugotowane, do zupy wrzucamy ziemniaki i gotujemy całość około 10 minut. W tym czasie hartujemy śmietanę.

Do miseczki wlewamy dwie łyżki kwaśnej śmietany, dolewamy cztery łyżki wrzątku i cztery łyżki gorącej zupy koperkowej, dokładnie mieszamy. Możemy dolać więcej zupy tak, aby śmietana w miseczce miała zbliżoną temperaturę do gotującego się wywaru. W ten sposób nie zważy się i będzie kremowa. 

Po wlaniu śmietany gotujemy całość około trzech minut. W tym czasie siekamy drobno drugi pęczek umytego kopru i wrzucamy do zupy. Tak przyrządzone danie wlewamy do miseczek. Obiad można podawać z pieczywem.

Więcej o: