Zupa kalafiorowa - przepis na błyskawiczny letni obiad. Masło doda jej delikatności i smaku

Zupa to jedno z najlepszych dań, które możemy podać swojej rodzinie. Jeśli masz ochotę na smaczny obiad, a nie wiesz, co ugotować, postaw właśnie na zupę. Dziś przepis na kalafiorową, dodaj do niej młode ziemniaczki, koperek i marchewkę, a jej smak cię zachwyci.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Sezon na świeże warzywa w pełni. Warto dobrze wykorzystać lato i stawiać na proste posiłki z mnóstwem zdrowia w środku. Kalafior śmiało możesz kupić na bazarku, w zupie smakuje równie dobrze jak z bułką tartą oraz masłem. Ekspresowy pomysł na obiad, który pokocha każdy? Kalafiorowa z dużą ilością koperku. Mniam.

Zobacz wideo Zielony chłodnik ogórkowy z młodymi ziemniaczkami i koperkiem

Składniki:

  • Kalafior
  • Ziemniaki (400g)
  • Marchew (3 sztuki)
  • Por
  • Seler
  • Pietruszka (2 sztuki)
  • Koperek (pęczek)
  • Szczypior (pęczek)
  • Bulion (2 litry)
  • Pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy
  • Masło (2-3 łyżki)
  • Śmietana 30% (100 ml)

Przygotowanie:

  1. Warzywa dokładnie umyj. Kalafior podziel na mniejsze części (różyczki), ziemniaki oraz seler pokrój w kostkę, marchewkę, pietruszkę zetrzyj na tarce. Szczypior i koper drobno posiekaj.
  2. Następnie do garnka dodaj masło oraz wszystkie warzywa. Podsmaż na delikatnym ogniu.
  3. Do podsmażonych warzyw wlej bulion, dodaj ziele angielskie oraz liść laurowy.
  4. Gotuj do miękkości ziemniaków. Następnie dodaj przyprawy, koperek oraz szczypior.
  5. Na sam koniec zapraw zupę śmietanką.

Masło sprawia, że zupa nabiera delikatności. Podsmażam warzywa do każdej zupy i to całkowicie odmienia jej smak. W połączeniu ze śmietanką staje się jeszcze bardziej kremowa. Wypróbuj ten patent i ciesz się pysznym obiadem.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA