Dewolaj - przepis zabrany prosto z wesela. Jak zrobić kotlet, z którego wypływa smak?

Dewolaj to klasyka spotkań rodzinnych i wesel. Między "Gorzko, gorzko!" i "Jeszcze jeden i jeszcze raz", chcemy zanurzyć widelec w soczystym kotlecie. Dziś mamy dla ciebie przepis na kotlet de volaille, który zrobisz bez problemu w swojej kuchni.

Więcej przepisów na pyszne dania obiadowe znajdziesz na naszej stronie głównej  Gazeta.pl

Zobacz wideo

Kotlet dewolaj to weselny klasyk. W prosty sposób odtworzysz smak rodzinnej uroczystości każdego dnia. Przepyszny kotlet, tryskający masłem, zrobisz bez najmniejszego problemu.

Dewolaj - kotlet każdej imprezy

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka bez kości i skóry
  • 2 łyżeczki natki pietruszki
  • 70 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, odrobina słodkiej papryki
  • bułka tarta
  • 2 jajka
  • sok z połowy cytryny
  • olej

 Kotlet de volaille - sposób wykonania

  1. Na samym początku przygotuj maślane nadzienie. Do masła dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj i włóż do lodówki.
  2. Mięso z kurczaka pokrój na kawałki i lekko rozbij tłuczkiem. Natrzyj przyprawami oraz sokiem z cytryny.
  3. Na każdy kawałek mięsa połóż zimne masło. Następnie dokładnie zawiń, podobnie jak krokiety, możesz także posłużyć się wykałaczkami.
  4. Każdy kotlet obtocz w rozmąconym jajku, następnie w bułce tartej. 
  5. Smaż na głębokim tłuszczu, aż będą złote i apetyczne.

Takie kotlety smakują zawsze i o każdej porze. Do tego ziemniaczki i surówka i perfekcyjny obiad gotowy.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: