Więcej przepisów na pyszne dania obiadowe znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Kotlet dewolaj to weselny klasyk. W prosty sposób odtworzysz smak rodzinnej uroczystości każdego dnia. Przepyszny kotlet, tryskający masłem, zrobisz bez najmniejszego problemu.
Dewolaj - kotlet każdej imprezy
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka bez kości i skóry
- 2 łyżeczki natki pietruszki
- 70 g masła
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, odrobina słodkiej papryki
- bułka tarta
- 2 jajka
- sok z połowy cytryny
- olej
Kotlet de volaille - sposób wykonania
- Na samym początku przygotuj maślane nadzienie. Do masła dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj i włóż do lodówki.
- Mięso z kurczaka pokrój na kawałki i lekko rozbij tłuczkiem. Natrzyj przyprawami oraz sokiem z cytryny.
- Na każdy kawałek mięsa połóż zimne masło. Następnie dokładnie zawiń, podobnie jak krokiety, możesz także posłużyć się wykałaczkami.
- Każdy kotlet obtocz w rozmąconym jajku, następnie w bułce tartej.
- Smaż na głębokim tłuszczu, aż będą złote i apetyczne.
Takie kotlety smakują zawsze i o każdej porze. Do tego ziemniaczki i surówka i perfekcyjny obiad gotowy.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.