Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo
Zielony chłodnik ogórkowy z młodymi ziemniaczkami i koperkiem
Przepis Ewy Wachowicz na chłodnik z ogórka został zaczerpnięty z 219. odcinka programu "Ewa Gotuje". Recepturę możecie znaleźć również na oficjalnej stronie internetowej Ewy Wachowicz.
Do chłodnika z ogórka Ewy Wachowicz potrzebne są trzy rodzaje tego warzywa. Zobaczcie sami
Lista składników na chłodnik ogórkowy jest następująca:
- ogórek świeży - 1 - 2 sztuki w zależności od wielkości,
- ogórki małosolne - 5 sztuk,
- ogórki konserwowe - 5 sztuk,
- gęsty jogurt (naturalny) - pół litra,
- maślanka (naturalna) - pół litra,
- rosół lub bulion - szklanka,
- zalewa z ogórków - 3 łyżki,
- sok z cytryny - 2 łyżki,
- czosnek - 3 - 5 ząbków (zależnie od wielkości),
- imbir (korzeń) - mały kawałek,
- przyprawy - koperek (garść), cukier (łyżeczka) oraz sól i pieprz do smaku.
Chłodnik z ogórka Ewy Wachowicz robi się bardzo szybko. Przekonajcie się sami
Przyrządzenie chłodnika składa się z poniższych etapów:
- Ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W razie potrzeby odciśnij z nadmiaru wody;
- Czosnek przeciśnij przez praskę, a imbir zetrzyj na tarce o małych oczkach;
- Wymieszaj jogurt, maślankę i rosół (bulion) z kilkoma łyżkami zalewy z ogórków;
- Dodaj ogórki do zupy i wymieszaj;
- Dopraw chłodnik czosnkiem, imbirem i przyprawami;
- Zupę przykryj i wstaw do lodówki, aby się dobrze schłodziła.
Gotowy chłodnik podawaj z plasterkami wędzonego łososia, grzankami z razowego chleba, jajkiem (najlepiej przepiórczym) ugotowanym na miękko i z posypką z kolendry.
Smacznego!