Chłodnik z ogórka - zupa idealna na upały. Ewa Wachowicz przygotowuje go z trzech rodzajów ogórków

Chłodnik z ogórka to klasyczne danie na gorące, letnie dni. Ta zupa to świetna alternatywa dla ciepłych posiłków i sposób na ochłodę. Z przepisu Ewy Wachowicz chłodnik z ogórka jest jeszcze lepszy, więc nie czekajcie i wypróbujcie recepturę.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Zielony chłodnik ogórkowy z młodymi ziemniaczkami i koperkiem

Przepis Ewy Wachowicz na chłodnik z ogórka został zaczerpnięty z 219. odcinka programu "Ewa Gotuje". Recepturę możecie znaleźć również na oficjalnej stronie internetowej Ewy Wachowicz

Chłodnik z ogórkówChłodnik ogórkowy - przepis na błyskawiczną zupę, gdy za oknem upał

Do chłodnika z ogórka Ewy Wachowicz potrzebne są trzy rodzaje tego warzywa. Zobaczcie sami

Lista składników na chłodnik ogórkowy jest następująca:

  • ogórek świeży - 1 - 2 sztuki w zależności od wielkości,
  • ogórki małosolne - 5 sztuk,
  • ogórki konserwowe - 5 sztuk,
  • gęsty jogurt (naturalny) - pół litra,
  • maślanka (naturalna) - pół litra,
  • rosół lub bulion - szklanka,
  • zalewa z ogórków - 3 łyżki,
  • sok z cytryny - 2 łyżki,
  • czosnek - 3 - 5 ząbków (zależnie od wielkości),
  • imbir (korzeń) - mały kawałek,
  • przyprawy - koperek (garść), cukier (łyżeczka) oraz sól i pieprz do smaku.

Jak zrobić chłodnik? Warto wykorzystać ogórka lub cukinięJak zrobić chłodnik? Dwa pomysły na zaskakująco dobre połączenia smakowe

Chłodnik z ogórka Ewy Wachowicz robi się bardzo szybko. Przekonajcie się sami

Przyrządzenie chłodnika składa się z poniższych etapów:

  1. Ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W razie potrzeby odciśnij z nadmiaru wody;
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę, a imbir zetrzyj na tarce o małych oczkach;
  3. Wymieszaj jogurt, maślankę i rosół (bulion) z kilkoma łyżkami zalewy z ogórków;
  4. Dodaj ogórki do zupy i wymieszaj;
  5. Dopraw chłodnik czosnkiem, imbirem i przyprawami;
  6. Zupę przykryj i wstaw do lodówki, aby się dobrze schłodziła.

Gotowy chłodnik podawaj z plasterkami wędzonego łososia, grzankami z razowego chleba, jajkiem (najlepiej przepiórczym) ugotowanym na miękko i z posypką z kolendry.

Smacznego!

Więcej o: