Więcej porad i przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
Wielu z nas uwielbia smak ogórków kiszonych. Chętnie zjadamy je w towarzystwie mięsa i ziemniaków. Dodajemy je też do sałatek i innych wytrawnych dań. Niektórzy nawet wypijają sok z przetworu. Korzyści z jedzenia kiszonek znane są od dawna. Przetwory wspomagają odporność, obniżają poziom cholesterolu i wspomagają odchudzanie. Jak więc dobrze przeprowadzić kiszenie ogórków, by móc się cieszyć ich smakiem i właściwościami prozdrowotnymi? Podpowiadamy, jak to zrobić.
Przygotuj:
Przepis:
Najlepiej jest, jeśli sami hodujemy ogórki lub kupujemy od zaufanego dostawcy. Wtedy mamy pewność, że nie były pryskane szkodliwymi środkami chemicznymi. Takie "ulepszane" nie smakują dobrze. Idealnie, jeśli warzywa są proste i średniej wielkości, wtedy łatwiej je poukładać w szkle lub ceramicznej beczce.
Ogórki wykorzystywane do kiszonek powinny być jędrne, świeże i mieć jasną skórkę. Wśród najczęściej wymienianych gatunków są: Borus, Julian, Octopus i Śremianin. Nie bój się dodawania przypraw - dzięki nim przetwory będą dłużej świeże.