Kiszenie ogórków. Jak i w czym kisić, by były najsmaczniejsze? To sprawdzony sposób

Kiszenie ogórków to proces, dzięki któremu możemy stworzyć przepyszne przetwory. Idealnie pasują one do obiadu oraz sałatek. Wyjaśniamy, jak się do tego zabrać, by mieć pewność, że nasze ogórki będą najlepsze na świecie.

Więcej porad i przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Zobacz wideo Pikle z awokado. Przepis na wspaniałą przystawkę w słoiku

Wielu z nas uwielbia smak ogórków kiszonych. Chętnie zjadamy je w towarzystwie mięsa i ziemniaków. Dodajemy je też do sałatek i innych wytrawnych dań. Niektórzy nawet wypijają sok z przetworu. Korzyści z jedzenia kiszonek znane są od dawna. Przetwory wspomagają odporność, obniżają poziom cholesterolu i wspomagają odchudzanie. Jak więc dobrze przeprowadzić kiszenie ogórków, by móc się cieszyć ich smakiem i właściwościami prozdrowotnymi? Podpowiadamy, jak to zrobić. 

Chłodnik z ogórkówChłodnik z ogórka jest zupą na upały. Ewa Wachowicz ma na niego swój przepis

Kiszenie ogórków wcale nie jest trudne. Wystarczy tylko kilka składników i trochę cierpliwości

Przygotuj:

  • kilogram ogórków,
  • kilka ząbków czosnku,
  • kawałek chrzanu (korzeń),
  • kilka baldachów kopru,
  • litr wody,
  • łyżkę soli kamiennej,
  • opcjonalnie liście wiśni, dębu lub porzeczki.

Przepis:

  1. Do słoika włóż przypraw.
  2. Ogórki kiszone umyj i poukładaj pionowo w szkle. Powinny być tam ściśnięte.
  3. Wodę wlej do garnka i posól. Odstaw na chwilę, by pozbyć się nadmiaru tlenu i chloru. Możesz też zagotować płyn, wystudzić i dodać sól. Zimną wodą zalej ogórki.
  4. Na słoiku połóż obciążony talerzyk. Całość przykryj ścierką.
  5. Ogórki trzymaj w temperaturze 18-25 stopni Celsjusza przez co najmniej jeden dzień (do trzech), następnie przenieś je w chłodniejsze miejsce. 

Kiszenie ogórków. Które warzywa będą najlepsze?

Najlepiej jest, jeśli sami hodujemy ogórki lub kupujemy od zaufanego dostawcy. Wtedy mamy pewność, że nie były pryskane szkodliwymi środkami chemicznymi. Takie "ulepszane" nie smakują dobrze. Idealnie, jeśli warzywa są proste i średniej wielkości, wtedy łatwiej je poukładać w szkle lub ceramicznej beczce.

Ogórki wykorzystywane do kiszonek powinny być jędrne, świeże i mieć jasną skórkę. Wśród najczęściej wymienianych gatunków są: Borus, Julian, Octopus i Śremianin. Nie bój się dodawania przypraw - dzięki nim przetwory będą dłużej świeże. 

oprysk pomidorówMiedzian na pomidory pomoże na zarazę ziemniaczaną. Zobacz, jak używać

Więcej o: